Innovatie meets politics

Plaatsingsdatum: Jan 20, 2013 4:35:38 PM

Inleiding: dank onze docenten!

Afgelopen maandag hadden we ontzettend veel plezier bij TASS Eindhoven. Uiteraard met veel dank aan onze deskundige docenten Tim Hemel en Ferdinand Veldmans die uitstekende lesstof hadden voorbereid. Allereerst richtte security trainer Tim Hemel zijn verhaal (van de NLUUG conferentie) nu op ons publiek van Agile experts. Hij vertelde met name dat het ontzettend moeilijk is om een cultuur te realiseren met voldoende draagvlak voor security. Niet alleen is er vaak onvoldoende geld, vaak is er ook onvoldoende vakmanschap in de organisatie aanwezig en worden fouten zo te laat ingezien: hij had dus vele tips voor het realiseren van draagvlak. Daarbij kwam XP expert Ferdinand Veldmans met enkele hele goede Agile oplossingen. Zo had hij een geweldige Agile tool uitgedacht voor het inzien van de belangrijkste security prioriteiten tijdens de iteraties. Na afloop kregen de bezoekers ook handig Security lesmateriaal mee. Voor 30 vaktechnici een geweldige, leuke, rijke Security avond. Dank vele experts!

Tim Hemel en Ferdinand Veldmans

De duurzame 'Academie voor ICT technici'

In onze avonduren leren we snel, veel en makkelijk van elkaar als ICT engineers. Alleen we hebben hiervoor zelf geen vakruimtes. Een half jaar geleden begon ik met leuke engineers in Eindhoven te werken voor het goede doel, onder de naam ASC Eindhoven. Onze missie staat nog steeds op de hoofdpagina, het Cafe voor het doceren rondom puur ICT vakmanschap (ook wel Agile & engineering genoemd). Inmiddels heeft ons netwerk en ons docententeam een omvang bereikt waardoor we met zekerheid eindeloos kunnen blijven doorgaan in maandelijkse leuke avonden. We hebben dus gevierd dat we als organisatie in vrije tijd zijn gegroeid tot een maandelijkse Academie voor ICT technici. Door dit officieel te vieren met een trotse verklaring naar onze gemeentepolitiek (de burgemeester) groeit ons besef groter en duurzamer. In de brief bevestigen engineers dat we samen onze Academie hooghouden voor het goede doel: de groei van vakmanschap in HighTech en met name Eindhoven.

We werken samen aan de publieke zaak 'technici-tekort'

Onze organisatie wil de Academie vormen samen met de gemeente, omdat zij ons nodig hebben en wij hen. De gemeente Eindhoven heeft een tekort aan 63.000 technici (en Nederland 170.000). Dit geeft aan dat wij als technici samen voor de gemeente erg belangrijk zijn. Wij moeten hierom als technici leren een plek te vinden in dit maatschappelijke debat, dat feitelijk ook over ons gaat. Onze Eindhovense gemeenschap van technici voor het goede doel, wil meedenken in voor politiek gratis structurele oplossingen voor hun technici-tekort zodat we samen mooie, duurzame faciliteiten opbouwen voor onze goede gemeenschap, zoals de gratis Academie. Het zal de engineers en de gemeente Eindhoven een goede naam geven. Zeker wanneer dit in goede samenwerking gebeurt met het bedrijfsleven zodat deze volop kunnen meegenieten van goede PR, goede hulp en goede vakmensen. Onze avonden waar we in het cafe ons mooie vak vieren krijgen dan duurzame betekenis: in noodzakelijke faciliteiten die wij nodig hebben om een beter collectief van vakmensen te realiseren, waarvan we dus zelf duurzaam profiteren.

Dankzij belangrijke, kostenloze innovatie: vakmanschap!

In goede economische tijden hadden we in ICT geen oog nodig voor de politiek. Nu is er enerzijds economische crisis en anderzijds een groot tekort aan technici. En de overheid moet tegelijk bezuinigen op onderwijs. De maatschappij heeft betrokken technici nodig die willen meedenken in dit probleem. Wat kunnen wij als betrokken vakmensen betekenen? Het begint bij het uitleggen hoe dat vanuit onze community dit technici probleem wordt opgelost. In de hightech is vakmanschap heel belangrijk, we leren dit het makkelijkste in avonduren bij goede trainingen. Wij kunnen als vakmensen meer samenwerken zodat we beter worden, gaan vermenigvuldigen, en gaan tellen voor 10 (en natuurlijk ook meer betaald krijgen(-;). Zodoende krijgen we als beroepsgroep ook meer aanzien en kunnen we betere basis voor vakmanschap voor technici realiseren dan de huidige. Bij toeval had ik dit weekend een gesprek met ex-kamerlid dhr. Duyvendak: geen techneut, echter hij vond ons Eindhovense vakmanschap erg goed!

dhr Duyvendak wil ons met plezier aanbevelen bij het wetenschappelijk bureau van GroenLinks

Goede hoop voor technici

Ik hoop dat technici en politici in de komende jaren meer naar elkaar toe groeien (als goed georganiseerde vakmensen). Want wij hebben een dialoog te doen voor het samen structureel oplossen van het technici-tekort. Dit kan en willen we graag samen duurzaam aanpakken, in ruil voor een betere werkbasis voor de community (bv faciliteiten die niet veel hoeven te kosten, behalve goed contactleggen). Onze organisatie heeft dankzij onze verklaringen van goede wil, komende week gesprek met de vertegenwoordiger van de burgemeester. Dank!