Handige software opensource/freeware

Lijst met subpagina's • Fotobewerking
  • The Gimp

   Beeldbewerkingsprogramma om foto's te retoucheren, composities te maken en  en de uitgebreide functionaliteit, de ondersteunde afbeeldingsformaten. Alternatief voor o.a. Adobe Photoshop.

   http://www.gimp.org/


 • Video/bewerking
  • Openshot
  • VLC

   Een vrije mediaspeler, die deel uitmaakt van het VideoLAN-project. De speler ondersteunt een groot aantal audio- en videocodecs en kent ondersteuning voor dvd's, vcd's en diverse streaming-protocollen.


   VLC 
   biedt ook mogelijkheden voor het converteren van veel media van het ene formaat naar het andere.

   http://www.videolan.org/vlc/

 • DTP bewerking
  • Scribus


   Scribus is ontwikkeld voor flexibele lay-out en typesetting, het biedt de mogelijkheid om documten in professionele en drukklare kwaliteit af te leveren. Er kunnen ook geanimeerde en interactieve PDF-presentaties en formulieren mee gecreëerd worden.  


   http://www.scribus.net/canvas/Scribus


 • Vectorieel tekenpakket
  • Inkscape

   Een opensource-vectorillustratieprogramma, dat gebruikmaakt van het SVG-formaat voor het opslaan van vectorafbeeldingen. Gebruik Inkscape om logo's, schematische voorstellingen, enz aan te maken.  Het kent een gebruikersvriendelijke interface. Inkscape is een alternatief voor Adobe Illustrator.

   http://www.inkscape.org

 • 3D tekenprogramma
  • Blender
 • Office paketten:
  • Libreoffice
Het beste vrije alternatief voor commerciële officepakketten.

Het pakket bestaat uit de volgende programma's:

 • Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten (vergelijkbaar met Microsoft Word)

 • Calc voor rekenbladen (spreadsheets) (vergelijkbaar met Microsoft Excel)

 • Impress voor presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint)

 • Base voor databases (vergelijkbaar met Microsoft Access)

 • Draw voor tekeningen (vectorgrafiek, vergelijkbaar met Microsoft Visio)

 • Math voor formules

http://www.libreoffice.org


Thunderbird


Mozilla Thunderbird, of kortweg Thunderbird, is een opensource-e-mailclient. Net als de webbrowser Mozilla Firefox heeft Thunderbird als doel een snel, functioneel en krachtig programma te zijn, zonder een overmaat aan toeters en bellen.

Voor diegenen die extra functionaliteit wensen, zijn er extensies (add-ons) verkrijgbaar.


http://www.mozilla.org/nl/thunderbird/


Lightning


Thunderbird Lightning is een extensie ontwikkeld voor Mozilla Thunderbird. Het integreert de kalendersoftware Sunbird van het Mozilla Calendar-project in het e-mailprogramma Thunderbird. Het kan via een plugin gebruik maken van google-calendar.


Freeplane


Freeplane is een gratis Mindmappingprogramma, volledig geschreven in Java. Mindmapping helpt je om structuur aan te brengen in je gedachten door deze via een intuïtief systeem van onderling verbonden tekstwolkjes op papier of de pc over te brengen.  Typisch voor het programma is de rangschikking in een boomstructuur.

Freeplane heeft java nodig om te kunnen werken.


http://freeplane.sourceforge.net/wiki/index.php/Mind_Map_Gallery/DutchPdfsam


Met Pdfsam manipuleert PDF-bestanden:  PDFbestanden samenvoegen tot één document of juist het tegenovergestelde. Verder kan in een reeks van geselecteerde bestanden de pagina’s geroteerd worden en kun je met behulp van de visual composer, de pagina’s in een bestaande PDF herschikken.  

Pdfsam heeft java nodig om te kunnen werken.


http://www.pdfsam.org7-zip


7-zip is zowat de standaard geworden bij het inpakken van grote documenten en mappen. Heel gemakkelijk in gebruik en uiteraard zonder vervelende reclamevensters. Je kan ook je gezipte bestanden versleutelen zodat het ook een extra beveiliging vormt.


http://www.7-zip.org/


Audacity


Een geluidsbewerkingsprogramma waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken, te bewerken en op te slaan.


Audacity heeft filters voor het bewerken van geluid. Maar wat Audacity bijzonder maakt is dat het de berekeningen kan uitvoeren met een hogere interne kwaliteit. Daarnaast kan Audacity signalen met meerdere kanalen bewerken, en kunnen verschillende geluidssignalen tegelijkertijd afgespeeld worden.


http://audacity.sourceforge.net/Handbrake


Handbrake is een video-transcoder: het kopieert je dvd-schijven naar je pc. Voer simpelweg een schijf in en het programma zet de videobestanden om naar een gewenst formaat. Zo zet HandBrake het om naar een formaat voor je tv maar ook naar iPod en Android-vriendelijke bestandstypes.

HandBrake kan een krachtig instrument zijn bij het kopiëren van dvd's, maar het werkt helaas niet bij elke schijf (DRM-kopieerbeveiliging)


http://handbrake.fr/WinFF


Winff converteert bijna iedere videoformaat naar een ander videoformaat.


http://winff.orgLinux


Je kan niet genoeg krijgen van vrije software en wil nog een stapje verder gaan? Probeer linux het vrije besturingssysteem.  Linux is een OS als Microsoft windows of Mac OSX. Het komt in verschillende distributies waarvan Linux-mint, fedora, ubuntu en Debian de meest bekende zijn.


Laat je begeleiden als je van besturingssysteem wenst over te stappen.

Comments