Vin rusii peste noi? Avem motive sa ne temem de amenintarile voalate ale Moscovei?

http://www.ziare.com/international/rusia/vin-rusii-peste-noi-avem-motive-sa-ne-temem-de-amenintarile-voalate-ale-moscovei-interviu-cu-iulian-chifu-1357731

Planurile Aliantei Nord-Atlantice de a suplimenta capacitatile militare din Romania au deranjatRusia. De curand, Ministerul rus de Externe a afirmat ca tara noastra trebuie sa fie constienta de "responsabilitatea" si de "consecintele" suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau.

Iulian Chifu, fost consilier prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala al luiTraian Basescu, a declarat intr-un interviu pentruZiare.com ca situatia trebuie privita cu calm, retinere si echilibru.

"Nu trebuie ignorata, dar nici sa facem jocul unuirazboi informational contra populatiei occidentale, europene si a Romaniei promovand excesiv asemenea luari de pozitie neavenite in gura unui diplomat, fie el si rus", a spus Iulian Chifu.

Totodata, spune fostul consilier prezidential, desfasurarea trupelor NATO in Romania trebuie sa ne dea nu numai sentimentul, ci chiar siguranta ca tot ceea ce se intampla ne suplineste securitatea si capacitatea de aparare.

MAE rus, amenintare voalata? Romania trebuie sa fie constienta de "consecintele" suplimentarii capacitatilor NATO

De ceva vreme Rusia ne tot ameninta voalat. Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a afirmat ca planurile NATO de mobilizare a fortelor militare in Romania sunt "inadecvate" si "conflictuale". Cat de departe credeti ca vor merge aceste amenintari? Avem motive sa ne temem?

Mai intai am avut de a face cu aberatii emise de pseudo specialisti, apoi de unii militari, ulterior de catre parlamentari. Azi au intrat in joc purtatorul de cuvant la MAE, deci un oficial rus. E adevarat, de un grad foarte redus pentru a reclama reactii.

Ponta, reactie dupa ce Rusia a amenintat voalat Romania (Video)

Situatia trebuie privita cu calm. Rusia duce un razboi cu Ucraina, a anexat Crimeea si lupta in Estul Ucrainei, acolo unde a introdus armament, trupe, material si comandament cat pentru a ocupa tot flancul estic al NATO.

Situatia trebuie privita cu calm, retinere si echilibru. Nu trebuie ignorata, dar nici sa facem jocul unui razboi informational contra populatiei occidentale, europene si a Romaniei promovand excesiv asemenea luari de pozitie neavenite in gura unui diplomat, fie el si rus. Rusia isi tot lamureste propriul popor ca are un dusman comun gata, gata sa o invadeze sau sa-i afecteze interesele, si de aceea-i trebuie asemenea iesiri publice intr-o varianta de escaladare. In plus, ii trebuie sa insufle nesiguranta, frica si, daca se poate, ruptura la nivel european sau intre malurile Atlanticului.

Orice indoiala sau pornire de a gasi o pozitie "de mijloc" ne condamna sa functionam divizati si sa devenim prada usoara, fiecare stat in parte. Iar noi am invatat in istorie ca nu poti fie "la mijloc" intre victima si calau, intre agresor si agresat, intre forta dreptului international si dreptul fortei pe care il utlizeaza unii pentru a-si reface fostul imperiu si pentru a obtine supravietuirea inca un mandat al actualei elite, mod defectuos de a face politica si economie falimentara a preeminentei sectorului energetic condus de catre siloviki-structurile de forta din Rusia.

Rusia: Bucurestiul sacrifica stabilitatea regionala de dragul SUA

Mai exista si o tehnica in comunicarea politica, cea de "intoarcere a oglinzii", sau cum am spune noi, hotul striga hotii. Rusia e abila in a gasi si proiecta asupra pretinsului adversar propria sa vina. Intri cu trupe paramilitare, armament si conducere militara in Estul Ucrainei? Atunci acuzi NATO ca ar putea sa intre in Rusia astfel. Vrei sa incalci tratatul fortelor nucleare cu raza medie si sa amplasezi rachete nucleare in Crimeea? Acuzi scutul antiracheta de la Deveselu (care nu are nici incarcatura explozibila, nu nucleara) de incalcarea acestui tratat, chiar daca vorbesti despre arme defensive, doar pentru ca "ce daca-s defensive, strica echilibrul de forte". Si tot asa. Nu poti sa nu expui public aceste sofisme ieftine.

Tot Lukasevici spunea ca aceasta consolidare a fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente. Este adevarat?

Nu este deloc adevarat. NATO nu incalca nici un accord pentru ca nivelul fortelor dislocate este infinit mai mic decat cotele alocate de catre tratatul Fortelor Conventionale in Europa (despre care e greu de spus astazi daca Rusia mai e parte, s-a retras sau doar suspendat, pentru ca, juridic, a lasat sa planeze ambiguitatea). Mai mult, restul fortelor nu sunt stationate, nu sunt permanente ci doar comandamentele cu un numar insignifiant de trupe. Exercitii, armament prepozitionat, prezenta militara a aliatilor pentru sprijin si reasigurare, astea sunt si nu intra sub incidenta vreunui tratat in care Rusia sa fie parte sau NATO sa aiba angajamente, ci doar in Tratatul Nord Atlantic de la Washington, 1949, actul fondator al Aliantei.

Moscova ameninta Romania. Reactia lui Ponta si a ministrului Aurescu

Si aici nu trebuie sa uitam sa spunem ca nici macar aceasta desfasurare minimala nu ar fi avut loc daca Rusia nu anexa Crimeea si nu declansa agresiunea militara prin intermediari din Estul Ucrainei si nu ameninta pacea lumii, stabilitatea regiunii, nu modifica frontierele prin forta armelor si nu incalca, ea insasi, toata pleiada de acorduri si angajament la care a parte, ca succesoare la tratate a fostei URSS sau ca semnatar direct: Charta ONU, Tratatul de la Helsinki, 1975, Charta de la Paris pentru o noua Europa, Acordul de la Budapesta 1994 de intrare a Ucrainei in Tratatul de Neproliferare Nucleara, Actul Fondator NATO-Rusia, documentele fondatoare ale relatiei UE-Rusia si multe altele.

Aici sunt incalcarile de tratate, prin ignorarea respectului pentru suveranitate, integritate teritoriala si independenta a statelor member OSCE, inclusiv noile state independente din spatiul post-sovietic, amenintarea cu utilizarea fortei si utilizarea fortei in relatiile internationale, modificarea frontierelor prin forta armelor.

NATO reactioneaza prompt dupa amenintarile Rusiei: Vom apara Romania!

Totusi, desfasurarea trupelor NATO in Romania ar trebui sa ne dea un sentiment de siguranta sau sa ne temem?

Desfaurarea de forte este, de fapt, o operatiune de reasigurare, de garantare a interventiei NATO in caz de atac, de pregatire a scurtarii interventiei in caz de nevoie, deci e una care ar trebui sa ne dea un sentiment de siguranta. Aliatii NATO sunt alaturi de noi, toate categoriile de trupe intregesc resursele si capabilitatile Romaniei in orice moment, exista asigurari formale date de comandantii si decidentii politici ai NATO.

In orice caz nu trebuie sa ne temem. Si sa avem nu numai sentimentul, ci chiar siguranta ca tot ceea ce se intampla ne suplineste securitatea si capacitatea de aparare.

In rest? Putin s-a dovedit impredictibil, ilogic, si-a antrenat poporul in razboi fratricid, si a creat Rusiei cei mai multi dusmani pe care i-a avut vreodata, chiar dintre vecinii sai. Aceasta perspectiva nu ajuta la pace, incredere si stabilitate in regiune si nu aduce nici Securitate, nici prosperitate poporului rus.

Tot mai multi polonezi, ingrijorati de razboiul cu Ucraina, se alatura detasamentelor paramilitare de voluntari pentru a urma o pregatire militara astfel incat sa isi poata apara tara in eventualitatea unei invazii rusesti. Credeti ca romanii ar trebui sa le urmeze exemplul?

Romania are o armata profesionista, nu una de voluntari. Nu am ajuns sa consideram ca e cazul trecerii tarii la formula de razboi sau sa pregatim apararea intregului popor. Nu consideram Rusia o amenintare la adresa Romaniei, chiar daca politicile revizioniste, agresive, de incalcare a tratatelor si acordurilor internationale prin invocarea unor pretense acorduri secrete despre care nu stie nimeni si care nu ne sunt opozabile in aceasta parte a lumii sunt amenintari la adresa pacii si stabilitatii Europei de Est si a lumii intregi. Romanii ar trebui sa-si preseze guvernantii sa faca o politica fiscal si de dotare cu capabilitati militare si de intelligence rationale si rapide, in asa fel incat sa ne aducem la zi proapria aparare si propriile capabilitati militare, dincolo de sprijinul acordat de aliati.

Ar trebui reluat stagiul militar obligatoriu in Romania?

Nu, nu sunt de aceasta opinie, desi cred ca voluntarii care indeplinesc conditiile tehnice ar trebui sa poata avea conditiile pentru a efectua stagiul militari si a se alatura unei rezerve nationale. Insa abordarea trebuie sa fie profesionista.

In cazul unei eventuale invazii rusesti sunt romanii pregatiti? Sau ne bazam pe fortele NATO?

Nu exista nici o perspectiva a unei "invazii ruse" cum i-ati spus dumneavoastra. Faptul ca o grupa de desant poate sa apara in orice regiune a tarii, asta e posibil oriunde in lume. Dar purtarea unei operatiuni agresive reclama resurse si capacitati care nu sunt la dispozitia Rusiei azi. Ea are probleme majore sa-si hraneasca si sa plateasca pensii si salarii acasa, sa sustina si sa aprovizioneze Crimeea anexata, sa sustina efortuld e razboi din Estul Ucrainei cu soldati, tehnica si material, toate astea o spoliaza pe zi ce trece, luand resursele de la gura propriei populatii.

Apoi a pune problema "singuri sau cu NATO" este iar o greseala. Suntem membri NATO de 11 ani, deci functioneaza garantiile de securitate aferente. Evident trebuie sa asiguram si propriile noastre resurse si capabilitati serioase, inclusiv cele de descurajare. Si trebuie sa facem acest pas si in perspectiva. Dar nu stam astazi fata in fata cu Rusia care ne ameninta cu invadarea, asa cum a facut-o in al doilea razboi mondial, cind a facut un acord cu Germania Nazista a lui Hitler, si-au impartit Europa de Est, ne-au dat ultimatumul si au facut raptul Basarabiei.

Poate cand ne amintim de al Doilea razboi mondial, de veterani, ne amintim si de acest acord, de raptul teritorial si de sosirea comunismului pe tancurile sovietice ale Diviziilor cominterniste Tudor Vladimirescu si Horia Closca si Crisan, care ne-a fost impus pentru 45 de ani, ca regim strain poporului roman si care a distrus proprietatea, economia si tara.