Αλυκές: Τα παράπλευρα οφέλη του κύκλου του νερού

Ομάδα Στόχος: Όλοι

Περιγραφή:

Με παράδειγμα τις αλυκές Λευκίμμης που στο παρελθόν αποτελούσαν υπόδειγμα αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, αναδεικνύεται η σταδιακή ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας χάριν της οικονομίας μέσω του δείκτη κόστους-αποτελέσματος.

Οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κέρκυρας (στεγάζεται σε βενετσιάνικα κτίρια) και ο περιβάλλον χώρος (natura) γίνονται αντικείμενο μελέτης του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος από τους εκπαιδευόμενους, που καλούνται να ανακαλύψουν πολιτισμικά & ιστορικά στοιχεία, να πειραματιστούν με μετρήσεις του νερού και την παραγωγή αλατιού σε εργαστηριακές συνθήκες και να γνωρίσουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των αλίπεδων και υπεραλμυρών νερών.

Πεδίο:

Πεδίο δράσης του προγράμματος μας αποτελούν:

  • η περιοχή Natura (χάρτης) με κωδικό GR2230003 των ανενεργών πια αλυκών Λευκίμμης, χώρος με ιστορική αλλά και μεγάλη οικολογική αξία που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού της Κέρκυρας,

  • τα ίδια τα αρχαιολογικά Βενετσιάνικα κτίρια των εγκαταστάσεων του ΚΠΕ Κερκύρας που βρίσκονται μέσα στην περιοχή αυτή

Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις εργασίες τους στο εργαστήριο πληροφορικής, στην αίθουσα δραστηριοτήτων και στη συνέχεια να τις παρουσιάσουν στην αίθουσα προβολών.

Στόχοι Γενικοί:

  • Να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, να την συνδέουν με γενικότερα ιστορικά γεγονότα, και να συνειδητοποιήσουν τη συνέχεια των ενεργειών του ανθρώπου στο χρόνο.

  • Να έρθουν σε επαφή με τις μεθόδους πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας και να αναπτύξουν ικανότητα κριτικής ανάλυσης των δεδομένων.

  • Να ασκήσουν τη δημιουργική τους σκέψη και να αποκτήσουν δεξιότητες ανάπτυξης και παρουσίασης ιδεών.

  • Να αποκτήσουν δεξιότητες χειρισμού της σύγχρονης τεχνολογίας και να ασκηθούν στις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας.

  • Να καλλιεργήσουν το αισθητικό και καλλιτεχνικό τους κριτήριο.

Στόχοι Ειδικοί:

  • Να γνωρίσουν την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας των Αλυκών και κατ επέκταση περιοχών με ακραίες συνθήκες (υψηλή αλατότητα), να γνωρίσουν το πλέγμα των σχέσεων αλληλεξάρτησης των οργανισμών που ζουν εκεί, και να συνειδητοποιήσουν την αξία τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ζωής.

  • Να γνωρίσουν το καθεστώς λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στις διάφορες ιστορικές περιόδους που χρησιμοποιήθηκε ο χώρος