Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι)

Χωριό του οποίου η γεωγραφική θέση το καθιστά ορατό από τα πλοία που διέρχονται καθημερινά το στενό του Κάβο ντόρου. Μάλιστα από τη περιοχή του οικισμού μερικές φορές είναι ορατή-εκτός από την Άνδρο – αμυδρά η Χίος , η νησίδα «Καλόγεροι» καθώς  και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Το χωριό είναι κτισμένο από την τοποθεσία της περιοχής «Καλογέρι» έως το σημείο «Αϊ- Γιώργης». Συγκεκριμένα , ένα μέρος του οικισμού είναι κτισμένο στη πλαγιά ενός λόφου ενώ το βασικό τμήμα του οικισμού βρίσκεται  σε μια νοητή ευθεία του ακρωτηρίου Μερούθι και εκτείνεται σε όλη τη ανατολική πλευρά της περιοχής.

 Ακόμα υπάρχουν και δύο μικρά ποτάμια οι εκβολές των οποίων καταλήγουν στη παραλία του χωριού (Λιμνιώνα).

 

Ονομαζόταν «Δράμεσι» ή «Ντράμεσι» από τη λέξη «ντρούμσα» ένα είδος  τροφίμου που αποτελούσαν από μικρούς κόκκους αλευριού και το οποίο παρασκεύαζαν  οι κάτοικοι με ζεστό νερό. Μετονομάσθη Ευαγγελισμός , από το όνομα της κεντρικής Εκκλησίας στις 26 Ιουλίου του 1954 (Φ.Ε.Κ. 188/1954) την ονομασία μάλιστα την εισήγαγε ο ιερέας π. Νικόλαος Γλυκός ο οποίος υπηρετούσε τότε ως εφημέριος στο Κόμητο.

 

Η ιστορία του ανάγεται την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν έλαβε χώρα ο δεύτερος εποικισμός των Αρβανιτών, ο οποίος ήταν μικρότερης κλίμακας, και διήρκεσε έως τον 16ο  αιώνα.

 

Στη δυτική πλευρά του χωριού υπήρχε μοναστηριακό εξάρτημα το οποίο υπαγόταν σε Μοναστήρι της Άνδρου, η τοποθεσία φέρει έως σήμερα την ονομασία «Καλογέρι»

 

Στο θαλάσσιο τμήμα της περιοχής έλαβε χώρα και η ναυμαχία μεταξύ  του Ρωσοελληνικού στόλου τουΛάμπρου Κατσώνη και του τουρκικού στόλου, στις 7 Απριλίου του 1790.

 

Το χωριό συνδέθηκε μέσω της οδικής αρτηρίας Κομήτου στα τέλη του 60, ενώ η σύνδεση του με το επαρχιακό δίκτυο Κομήτου-Καψουρίου έγινε το 1987.

 

Στην ανατολική πλευρά του οικισμού υπάρχουν τέσσερις Ιεροί Ναοί: Αγίου Νικολάου, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Αγίου Γεωργίου και Αγία Τριάδα και στη βόρεια πλευρά ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας.

 

παρατηρήσεις

Ένα μέρος των κατοίκων κατάγεται πιθανώς από Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, αν λάβουμε υπόψη τα επώνυμα τους (κυρίως δισύλλαβα), ένα άλλο μέρος των κατοίκων η καταγωγή προέρχεται από τη Μ. Ασία (κάτοικοι που κατάφυγαν στον Κάβο ντόρο τον 15ο αιώνα) ενδεικτικά αναφέρουμε το επίθετο «Αλεξανδρής» το οποίο υπήρχε στον οικισμό.

Ενώ  τέλος αναφέρουμε ότι ένα άλλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από τη Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από τη Μάνη και φέρουν  επίθετα με κατάληξη σε –άκος, ή –ακός  και τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Αν λάβουμε υπόψη τις πηγές καθώς και τα καλλιεργήσιμα εδάφη που υπάρχουν στην περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ίσως η περιοχή να είχε κατοίκους πολύ πιο πρίν, χωρίς βέβαια να είναι γνωστή η χρονική περίοδος ή η ονομασία της τότε.

Η φωτογραφία (εικόνα 2) προέρχεται από τον αναγνώστη Τάσο και αποτελεί μέρος της σελίδας.

 άποψη του χωριού (εικόνα 1)

το σημείο όπου βλέπουμε την Εκκλησία του Αγ.Γεωργίου καθώς και το ακτωτήριο Μερούθι (εικόνα 2)

 

 Άποψη του χωριού (εικόνα 3)

 Μια άποψη του χωριού όπου διακρίνουμε την κεντρική Εκκλησία καθώς και μερικά σπίτια (εικόνα 4)

Ιερός Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου