Tallers i Xerrades sobre Sismología ICTJA-CSIC

Des de fa més de 6 anys, el ICTJA-CSIC ofereix als centres d'educació secundaris la possibilitat de realitzar tallers i xerrades sobre sismología.

a) En els Tallers, s'instal.la un sismòmetre en el centre durant un periode d'entre 2 i 4 setmanes, amb l'objectiu de poder registrar com es mou l'edifici de l'escola per l'arribada de les ones generades per un terratrèmol.

El taller té 3 fases diferents:

1) En una primera sessió es fa una xerrada genèrica sobre sismología i s'instal.la l'aparell. La xerrada té una durada d'uns 45 min i cal comptar entre 30 i 60 minuts més per fer l'instal-lació, normalment sense la presencia de l'alumnat.

L'aparell es pot instal-lar en un laboratori, biblioteca, sala d'ordinadors etc... Ocupa aproximadament 80x40x60 cm (és a dir, una taula una mica gran). Cal disposar de corrent elèctric i mirar de trobar un racó on no pugui patir cops o sacsejades. Les dades es recullen i visualitzen en un ordinador portàtil que deixem en marxa.

2) Periode de registre. Normalment l'aparell es deixa en funcionament entre 2 i 4 setmanes

3) En el moment de recollir es sol fer una segona sessió amb la idea de comentar la sismicitat que hi ha hagut durant el periode i veure si s’ha pogut enregistrar al centre. Detectar terratrèmols o no depen molt de la sort, però sempre s'acostumen a poder observar coses com ara els moviments dels alumnes al centre o les diferencies de soroll de fons entre dia i nit, dies laborables i cap de setmana o dies amb vent/pluja i dies amb bon temps.

b) Pel que fa a les Xerrades, consisteixen en una sola sessió centrada en explicar algunes idees bàsiques sobre sismología i, en particular, en com aprofitar les ones sísmiques per estudiar l’interior de la terra. En aquest cas porto un sismòmetre "tancat", que no permet veure el seu funcionament intern, però que permet visualitzar el registre dels moviments del terra (p.e. si s fa un salt). Si hi ha hagut algun terràtremol important en les setmanes anteriors a la xerrada, mirem de discutir-ne alguns aspectes.

Les dues activitats s'ofereixen sense cost pel centre.

Tot i l'activitat acostuma a presentar-se des de l'àrea de Ciencies Naturals, pot servir per relacionar temes molt diversos, com ara:

Física:

  • Ley del péndulo (relación periodo propio/longitud, longitud efectiva de un péndulo compuesto...)
  • Inducción electromagnética: Demostración práctica de como el movimiento de una bobina en el interior de un campo magnético genera una corriente inducida)
  • Propagación de ondas elásticas
  • Análisis frecuencial. Equivalencia entre los dominios temporal y frecuencial (Descomposición en series de Fourier, FFT)

Geología/Geofísica

  • Estructura de la tierra: (corteza / manto / núcleo, litosfera / astenosfera...)
  • Teoría de placas
  • Relación sismicidad / límites de placas
  • Fallas normales, inversas i de desplazamiento
  • Estado de esfuerzos
  • Uso de las propiedades de propagación de las ondas sísmicas para explorar la estructura litosférica a nivel global o para la identificación de recursos minerales.

Otros

  • Aspectos económicos (riesgo sísmico vulnerabilidad)
  • Aspectos históricos y filosóficos(p.e. relación entre el terremoto de Lisboa del 1750 i el pensamiento filosófico occidental)
  • Historia de la ciencia (explicaciones históricas sobre el origen de los terremotos)

Taller "Buscant terratrèmols" (comunicació presentada al Congreso Geológico de España 2016)