Početna stranica
Istraživačka stanica Jelašnica

 

      Istraživačka stanica Jelašnica se nalazi u području mikroreona Jelašnica, u selu Jelašnica, 15. km istočno od Niša ( carskog grada Konstantina Velikog - osnivača Konstantinopolja i uvođenja hrišćanstva u Istočno Rimsko carstvo ).

      Ciljevi su istraživanje i zaštita prirode a posebno flore i faune u Jugoistočnoj Srbiji ( Jelašničke i Sićevačke klisure, Suve i Stare planine, Svrljiškoh planina, Jastrebca, Ozrena i dr. predela ).

      Istraživačka stanica sarađuje sa profesorima sa fakulteta i škola, školskom omladinom kao i sa ostalim ljubiteljima prirode.

      Istraživačka stanica Jelašnica je vodeća organizacija u Jugoistočnoj Srbiji u oblasti profesionalnog obrazovanja nastavnog osoblja i vanškolskog obrazovanja učenika i studenata, zainteresovanih za proširivanja znanja u oblasti prirodnih i društvenih nauka.

      U neposrednoj blizini Stanice nalazi se Specijalni rezervat prirode „Jelašnička klisura“ , sa Jelašničkom rekom, vodopadom Ripaljkom, arheološkim lokalitetom, raznim eroziono - denudacionim formama, kraškim elementima, interesantnim biljnim i životinjskim svetom kao i terenima za planinarenje, rekreaciju i alpinizam.

      Istraživačka stanica Jelašnica je sa Ministarstvom za dijasporu Republike Srbije    ( iz prihvaćen projekat i sufinansiranje ) organizovala 2009. god. Letnju školu = eko kamp – UPOZNAJ ZEMLJU SVOJIH PREDAKA, a sa Kabinetom gradonačelnika Niša ( uz sufinansiranje ) 2010. god. Letnju eko školu – UPOZNAJ SRBIJU. Mesto održavanja : Okolina Niša Jelašnička Sićevačka  klisura ( 250 – 500 mnv ) gde su učestvovali učenici i studenti iz zemlje i dijaspore.

      Istraživačka stanica Jelašnica organizovala je u periodu 2006 – 2010. god. ukupno 14. seminara gde je u učestvovalo 425.osoba. Sastav učesnika seminara je sledeći:  153. profesora osnovnih i srednjih škola ili Univerziteta, 164. učenika ili studenata a oslali učesnici su članovi udruženja biljara ili ekologa.

      Istraživačkoj stanici Jelašnica je od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, ( Katalog za stručno usavršavanje u školskoj 2008/2009. i 2009/2010. god., kataloški br. 191. odnosno 231. ) odobrena realizacija programa„Održivi razvoj seoske sredine i staništa lekovitog bilja“. U školskoj 2009/2010. i 2010/2011. god., od strane Zavodaodobrena je realizacija programa „Prirodno-geografsko-vegetacijske karakteristike i eko turizam Jugoistočne Srbije“, ( kataloški br. 261. odnosno 188. ).

      Na seminarima su bile obrađene teme : o lekovitom bilju i zaštiti staništa, o ishrani i preživljavanju u prirodi, o zdravstvenom značaju boravka u prirodi, o etno – ekološkom uređenju sela i očuvanju prirode, o održivom razvoju sela, poljoprivredi i turističkoj valorizaciji, o antičkoj istoriji Srba, o narodnoj riznici       ( narodnoj medicini, starim jelima i zanatima, lokalnom govoru i običajima ), o geografsko – turističkim vrednostima parkova prirode Stare planine, Jelašničke i Sićevačke klisure, o primeni u nastavi foto i video zapisa sa Stare planine, o srednjovekovnim manastirima, crkvama i arheološkim lokalitetima Ponišavlja, o narodnoj geografskoj terminologiji jezika Jugoistočne Srbije, о seoskom turizmu kao jednom od preduslova za dalji razvoj koncepta etno turizma u Srbiji, o motivaciji učenika za brže, lakše i efikasnije čitanje, pisanje i učenje, o planiranju i realizaciji izleta i ekskurzija radi upoznavanja najbliže a onda i našto šire okoline, o hemijskoj analizi voda, o borilačkim veštinama, itd.

                      

                                                                                                    Istraživačka stanica Jelašnica

                                                                                   predsed. Ljubisav Stojanović, prof. geograf.

                                                                                         18 206 Jelašnica, Niš, Srbija

                                                                                +381(0)18 4649 125, mob. 381(0)64 99 08 307

                                                                                          etnotragjelasnica@medianis.net

                                                                                            sajt : https://sites.google.com/site/istrazivackastanicajelasnica/


Comments