La televisió

Realització multicàmera: Entenem com a realització multicàmera, el fet que un programa, ja sigui en directe o diferit, estigui enregistrat fent-ne ús de més d'una càmera alhora amb l'objectiu de poder fer canvis de plans de manera instantània i, així, mostrar amb més qualitat, l'escena a l'espectador. És molt útil a realitzacions en directe com el futbol, el bàsquet o, sobretot, el motociclisme.

Tele brossa: És el terme que popularment es fa servir per definir una manera de fer televisió amb l’únic objectiu d’aconseguir el màxim d’audiència televisiva i augmentar la quota de pantalla per a obtenir el màxim de beneficis econòmics, en detriment de la qualitat i de qualsevol funció, servei o benefici social.

Emissió en diferit: És aquella que es produeix quan s’enregistra un fet o esdeveniment tal i com succeeix en temps real i s’emet hores després sense editar-lo. L’exemple més característic són els esdeveniments esportius o musicals sobre els que la cadena no té drets d’emissió en directe però si de remissió a posteriori, o programes del tformat de concursos com "Saber y Ganar" (segons la llegenda presentat per Jordi Hurtado des de l'època prerromana).

Sitcom: La comèdia de situació (sitcom en anglès) és un gènere televisiu originari de la ràdio i actualment molt popular a la televisió, que consisteix en un grup recurrent de personatges en un format en el qual hi ha almenys un guió de caràcter humorístic desenvolupant-se en un entorn comú, com ara la casa familiar o el lloc de treball. L’enregistrament generalment es duu a terme amb públic present, com si es tractés d’un teatre, Com la sèrie nord-americana de "How I met your mother".

Talkshow: Com la traducció literal apunta, és un programa d’entrevistes (show o espectacle parlat). També hi podem incloure els debats i tertúlies, qualsevol format on la conversa i l’ús de la paraula siguin protagonistes. Als programes d’aquest tipus que s’emeten en torn de la mitjanit se’ls denomina late shows. Podríem dir que "El Objectivo" n'és un exemple.

Late night show: És un format propi de la franja horària entre les 23:00 i les 3:00, sobretot habitual entre les 0:00 i les 2:00. És un gènere que abraçaria des del clàssic talk show (monòlegs i entrevistes dins d’un programa de varietats) emès en horari nocturn, fins els sketches satírics, la parodia i la imitació, o la crítica política. És un exemple "Buenas noches y Buenafuente".

Plató: És un lloc tancat i aïllat de llums, sons i camps magnètics externs, en el qual es poden col·locar equips audiovisuals tals com a càmeres de televisió, focus d'il·luminació professional, so professional per penetrar l'enregistrament o retransmissió de programes de televisió, amb la major neteja de llum, imatge i so en l'ambient possible i necessari per donar la qualitat necessària per emetre programes de televisió amb la màxima qualitat.

Croma key: És un terme anglès que fa referència a la pantalla totalment blava o verda davant de la qual se superposen els mapes de la previsió meteorològica o del trànsit, i on es situarà el presentador especialitzat que n'ha d'informar. També es refereix a la superfície dels mateixos colors que cobreix tot un plató on s’incrusta un

decorat generat digitalment.

Teleapuntador (o teleprompter): És un aparell electrònic que reflexa un text, prèviament carregat en un ordinador, en un vidre transparent que es situa a la part frontal d’una càmera. En alguns casos es controla a través d’un pedal als peus del presentador que, al trepitjar-lo, fa avançar el text.

Control de realització: És l’espai físic on es col·loca l’equip de realització del programa i des de on surten les ordres de caràcter tècnic a l’emissió o l’enregistrament del programa. És on es troben els monitors i les taules que

controlen aspectes tecnològics com ara el so, la llum, o la barreja d’imatges.

Regidor: És el coordinador del programa, qui decideix quines imatges es posen i revisa el funcionament correcte de la tasca de la resta d'operadors de l'equip. S'ocupa tant de l'aspecte visual com del contingut del programa i

s’encarrega de proporcionar tots els objectes necessaris per al rodatge. Forma part de l’equip de producció.

Audímetre: És un aparell que es connecta a la televisió durant un període de 5 anys i mesura automàticament l'audiència de forma permanent. Les dades s'empren per a obtenir dades estadístiques. L'aparell no pot ser adquirit, ni tampoc ningú pot oferir-se voluntàriament per a l'estudi. L'empresa encarregada realitza els estudis corresponents i els ofereix a un grup estadísticament significatiu de persones. Aquestes persones no reben cap pagament per l'estudi, però poden aconseguir premis per part de l'empresa, com electrodomèstics, però no aparells de televisió ja que això alteraria la mesura. A Espanya estan sota el control de Kantar Media i l'Estudio General de Medios (EGM).

Ràting: És una xifra que indica el percentatge de llars o espectadors amb la televisió encesa en un canal, programa, dia i hora específics (o fent mitjana de minuts i dates), en relació al total de televidents considerats en la mostra (encesos i apagats). A causa d'això, el nombre de televisors encesos i apagats sempre va a ser major que el de solament els encesos fent que el rating sempre sigui menor que el share.

Share: És una xifra que estima el percentatge de llars o espectadors que estan veient un programa de televisió i pel que fa al total que durant l'emissió del mateix, tenen encès el seu televisor. La quota de pantalla és el resultat de la multiplicació de l''abast' (individus o si escau llars) per la 'fidelitat' (temps invertit). La suma de les audiències donen com resultat el "share total", que representa el total d'aparells receptors encesos cap a un programa en un moment donat en diferents canals. Per tant, el share total indica el total d'audiència que es reparteix entre les diferents cadenes de televisió. I la quota de pantalla representa la part del share total que cada cadena aconsegueix. Aquesta dada es mesura amb els audímetres.

Prime time: És un terme anglès que s'utilitza en programació per parlar del conjunt d'emissions de la graella que cobreix la franja horària principal de la nit i que correspon a l'hora de màxima audiència televisiva. A Catalunya el Prime time es considera que comença a partir de les 21:00 i coincideix amb els informatius de vespre.