Klavecimbels en clavichords
Italiaans 2-klaviers Klavecimbel


 

inspelingsconcert op 16-06-1996


gezicht op Delft

Klavecimbel Giovani Celestini 1603
Dit instrument heb ik gebouwd volgens de bouwtekening van het Italiaanse klavecimbel  van Giovani Celestini uit 1603 (Haags Gemeentemuseum) tussen 1987 en 1990

Italiaans klavecimbel naar Celestini 
geweldige hulp van mijn zoon Paul
 bij het schuren van het frameReis-klavecimbel Rijk van Arkel 1768

 
Mijn grote vriend Wim Pasveer (1913-2005) had het idee om een reisklavecimbel te bouwen. Voor in zijn vakantiehuisje in Frankrijk kon zijn vrouw dan toch muziek maken. Het "bouwproces" nam vele jaren in beslag, waarbij hij wekelijks op mijn bouwzoldertje te vinden was.


Clavichord, C.G. Hubert 1787, dubbelkorig

 
Clavichords gebouwd op een bouwcursus huismuziek/bouwerscontact, gegeven door Koen Vermeij, naar een tekening van C.G. Hubert uit 1787
1ste clavichord gebouwd van larikshout
2de clavichord gebouwd van kersenhout
 
 


Monochord van Nelly van Ree-Bernard


 
 
Met deze monochord kan je op een zeer simpele manier een
instrument stemmen. Ideaal voor klavecimbels en clavichords.
 
Het ontwerp is van Nelly van Ree-Bernard. Zei was jarenlang actief lid van het Nederlands Clavichordgenootschap, waar ik haar vaak heb gezien.

Het monochord-stemplankje is heel simpel (zie tekening)
De indeling op haar schuifplank heeft de Werckmeister-, middentoon- en gelijkzwevende stemming, maar ook die van Pythagoras, Bermuno en India(heden)Rein stemming.
Zelf heb ik ooit voor een echte vakidioot nog 16 andere stemmingen berekend, maar die nooit gebruikt voor het stemmen van m'n klavecimbel.    
   
 
 
    Atelier "In den oude Crooncurck" voor instrumentenbouw en restauratieAndere instrumenten die ik in de loop van de tijd heb gebouwd:


Handdraaiorgel                  
https://sites.google.com/site/indenoudecrooncurck/kistdraaiorgelKeltische harpen                         https://sites.google.com/site/indenoudecrooncurck/keltische-harp