Fase 4: Representa el teu planeta

Has vist als articles de diari que es solen oferir imatges de com deuen ser els Exoplanetes que es descobreixen. Però són només reconstruccions hipotètiques. Tu ara ja saps perquè. Els Exoplanetes no es veuen directament, sinó que s'estudien les ombres dels seus trànsits i els seus espectres per a reconstruir com deu ser probablement.

Tasques a fer

Ara ja tens dades sobre els dos exoplanetes que analitzes. Hauràs de fer-ne una reconstrucció: una imatge que expliqui com deu ser, com es deu veure.

El text a continuació t'ajudarà a usar les dades que tens per a fer el "retrat robot" dels teus planetes. Busca també per internet imatges d'Exoplanetes per a inspirar-te.

La forma i aspecte dels planetes depèn en gran mesura de magnituds físiques com la temperatura i la composició.

Un dels elements clau en el seu aspecte és la presència d'atmosfera: l'atmosfera frena els impactes dels meteorits, i això fa que els planetes amb atmosfera gairebé no tinguin cràters pels impactes de meteorits. En canvi, els cossos celests sense atmosfera acostumen a mostrar molts cràters a causa dels meteorits que impacten a la superfície sense que cap atmosfera els aturi.

L'atmosfera, en combinació amb la presència d'altres elements, com l'aigua, sol provocar l'aparició de núvols, que es veuen com línies corbes sobre la superfície. Si el planeta és molt fred, i especialment per sota dels -30ºC, enlloc de núvols, l'atmosfera sol formar corrents condensats en forma de fils, donant al planeta un aspecte de bola de marbre.

Quan hi ha altes temperatures i també altes concentracions d'Oxigen i Carboni, el planeta pot tenir tons vermellosos o taronges per l'oxidació de les roques. En canvi, les temperatures baixes i les baixes concentracions de carboni o oxigen solen associar-se a colors blavosos o verdosos. Les temperatures extremadament baixes solen donar un color blanquinós-grisós i implicar també l'aparició de línies sobre la superfície, segurament per el trencament de plaques de Gel.

Llegir Planetes. John Stass

Informació complementària per a reestructurar la tasca (extreure característiques de les dels planetes que coneixem): http://agora.xtec.cat/institutgranollers/general/portes-obertes-2-de-marc/