Een beknopte geschiedenis van de eerste huisgemeenten

De eerste vier eeuwen kwamen de gelovigen bijeen in huizen. Door zich aan de eenvoudige leer te houden en de gemeenschap met elkaar, had het een geweldige aantrekkingskracht op hen die zagen hoe de gelovigen met elkaar omgingen. Hun levensstijl was zo radicaal anders. Zij deden niet mee aan heidense feesten en heidense gebruiken. Ze namen geen deel aan oorlogvoering en zij namen afstand van weelde en ijdelheid.

De identiteit van de gelovigen van het eerste uur lag in het burgerschap van de hemel, in plaats van het aardse burgerschap. De kenmerken van de gelovigen waren: eenvoud, gemeenschapszin, zending en liefde.

De eenvoud kwam tot uiting door in de huizen bij elkaar te komen in plaats van in grote gebouwen. Er werd geen geld verspild door aankopen van, het bouwen van of het huren van grote gebouwen. Het bijhouden van ledenlijsten was hen vreemd en de organisatie bleef uiterst simpel. De leerstellingen waren eenvoudig van structuur en inhoud. Ze deelden de dingen met elkaar naar behoefte. Door de eenvoud en soberheid waren ze aantrekkelijk voor armen en onderdrukten. Op mensen die geen hoop kenden of eenzaam waren, had het christendom een geweldige aantrekkingskracht door de boodschap van geloof, hoop en liefde. Er was geen onderscheid naar ras, nationaliteit, status of geslacht.

De gelovigen hadden regelmatig samenkomsten voor eredienst en studie, verleenden hulp aan hen die noden hadden en hadden gezamenlijke maaltijden als liefdesfeest.

In het jaar 312 na Chr. bekeerde Keizer Constantijn zich tot het Christendom en gaf het de status van een erkende godsdienst. Daarna is er veel misgegaan. Een aantal historici interpreteren deze tijd als ‘de zondeval van de kerk’. Op dat moment mochten van lieverlee de christenen niet meer in de huizen bijeenkomen, maar zij moesten in grote gebouwen bijeenkomen. Er kwam onderscheid in professionelen en leken in de kerk. Positief was wel, dat in die tijd het Nieuwe Testament werd samengesteld. De blauwdruk voor de gezonde leer.