Hexasakk megnyitások - Hexagonal Chess Openings

  Ősidők óta olthatatlan vágy hajtja az embert, hogy megértse a világot és benne önmagát. Állandó szellemi kalandozásai során újabb és újabb vizekre hajózott, s mint homo ludens kipróbált minden játékot, megpróbálva abban is létrehozni az egyre tökéletesebb önmegvalósítást.
   Az utóbbi évszázadokban sokszor próbálták megújítani a sakkot, de a kísérlet mindig kudarcba fulladt.

   Ennek nyomasztó, de az újat mégis akaró szellem tudatában 1973-ban Londonban bemutatták a hexasakkot, melyet a lengyel származású Wladislaw Glinski talált fel, s szerzett ezzel örömet nekem és sok más - játékot, sportot, művészetet és sakkot szerető embernek.

   A hexasakk több tényezővel ragadhatja meg az érdeklődőt: A hatszöggel, ami a természetben a méhek több millió éves, hihetetlenül precíz alakzata, éléskamrája, bölcsője, lakhelye és védjegye. Franciaországban élő és alkotó Vasarely /Vásárhelyi Győző/ magyar származású festőművész alkalmazza előszeretettel a hatszög variációkat, szemet gyönyörködtető sokszínűségben, megkapó eleganciával, új gondolat-forrásokat fakasztva.

   Nem megvetendő különbség még:
   "A négyszögletes sakknál, a megnyitási variációkban világos első lépésére, ami 20 különböző lehet, a sötét 20 féle választ adhat ez 20x20=400. A hexánál ugyanez világos 51 féle nyitólépésére (50x51)+(1x50)=2600, ez nagyságrenddel nagyobb!
   Így már a nyitó lépésektől kezdődően olyan bonyolultságú a játék,ami a h hagyományosban csak a középjátékban következik be."* /Vámosi Albert/
   A harmadik színnel, ami szinte negyedik dimenziót ad a sakknak, a kombinációk megtriplázásával, messze elágazó mélységével és sokszínű, de könnyen elsajátítható bonyolultságával. Ezzel is a harmadik évezred szellemi sportjává avatva a hexasakkot. A figurák hadrendjével, ahol a két tábor nosztalgikusan, felfeszített íjként feszül egymásnak, a régi lovagi háborúk ékalakban felsorakozott seregeit mintázva.

   Mivel a játék itt is a megnyitással kezdődik és tudjuk, hogy milyen fontos ez, megpróbálom összeállítani a legfontosabb és kedvelt kezdő variációkat, a teljesség igénye nélkül, de arról természetesen nem lemondva.
   Arra kérem a téma iránt érdeklődő játszótársakat elemezzék, bírálják és gondolják bátran tovább.

   Jó munkát és szórakozást kívánok hozzá.
Vissza a hexasakk honlapra (google) 

free counters


Comments