VIRÁGÚT TÖRTÉNET

FILOZÓFIA

A rendezvényt megálmodó és szervező Herényi Kulturális és Sportegyesület filozófiája szerint minden közösségnek vannak értékei. Csak az a kérdés, hogy az adott közösség észre veszi-e azt, él-e helyben rejlő adottságok, kuriózumok „kiaknázásának” lehetőségeivel?

 

HERÉNY, SZOMBATHELY ÉSZAKI VIRÁGOS KAPUJA

A Perint és a Gyöngyös patak által határolt terület már a kőkorszak idején lakott terület volt, melyet az 1800-as évek végi régészeti leletek bizonyítanak. A római korban Savaria polgárainak itt zajló életéről két római kori villa maradványa, és az 1992-ben talált aranypénz lelet tanúskodik. Az 38 aranypénz - a Nero előtti korból - Európában is egyedülálló.         

Herény 1950-ig önálló kis község volt. Herényt 1950-ben, több Szombathely körüli településsel együtt a megyeszékhelyhez csatolták. A kertvárosi kerület, melyet előszeretettel neveznek Szombathely virágos kapujának ma is erősen őrzi régi identitását.        

Napjainkban közel 4000-en élnek a herényi városrészen. Herény a római korhoz és a századelőhöz hasonlóan megmaradt /Savaria/, Szombathely város pihenő kertvárosi övezetének, mely kedvelt hely a nyugalmas családi házas lakóhelyet keresők körében.

A KERTÉSZKEDÉS HAGYOMÁNYA

Herényben több száz éves múltra tekint vissza a kertészkedés. Herényben már 1730-as években a helyi földesúr, Gothard Jenő a híres csillagász nagyapja, botanikai kísérleteket végzett melegházában. Példáját követve – tán a város különleges klímájának és kedvező környezeti adottságainak is köszönhetően – generációk foglalkoztak kertészkedéssel.        

Az utódok méltóképpen őrzik és művelik a kertészkedés hagyományát. Napjainkban Szombathely herényi városrészében Magyarországon egyedülálló módon 1 km²-en három nagy kertészeti vállalkozás mellett több mint 30 kis virág-és  dísznövény kertészet található. Valamint itt helyezkedik el az 1891-ben alapított európai hírű Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ is.

HERÉNYI VIRÁGÚT

Virág-és dísznövény kertészeti kiállítás és vásár

A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagy rendezvényévé vált Herényi Virágút 2012-ben nyerte el a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. 

A rendezvény Magyarországon egyedülállóan, kb. 1 km hosszú útvonalon, közel 30 főként helyi, (herényi és kámoni) virág-és dísznövény kertészet kiállítása-és vására Szombathely herényi városrészében. 

A rendezvény különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövény kertészek, vállalkozások, kertész családok egy összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt, tehát mindenképpen kötődnek  a területhez. Maga a Virágút is ezt a természetes útvonalat követi: a Béke tértől indulva - ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület székháza a Herényiek Háza található -, a Csók István, a Tulipán és a Hóvirág utcán keresztül egészen a Bertalanffy utcáig.

A rendezvényre látogatókat virág-és dísznövény-kertészeti kiállítás és vásár várja. A vásáron megtalálhatóak egynyáriak, kétnyáriak, balkon-növények, évelők, fenyőfélék, szobai cserepes növények, bonsai félék, kaktuszok, mediterrán növények, vágott virágok, oltványok, díszcserjék, díszfák, szoliter díszcserjék, zöldség-és virág palánták és egyéb dísznövények. Emellett különböző kerti gépek, eszközök és kiegészítők színes választéka is fogadja az érdeklődőket. 

A vásározókat a színes és illatos virágok mellett kézműves kirakodó vásárral, vásári ínyencségekkel (étel, ital), és az ún. „Borvirágsarkokkal” (a szomszédos borvidékek borkóstoló pavilonjai) várjuk. Az útvonalon és az öt rendezvény helyszínen változatos kulturális, szórakoztató és gyerek programokkal kedveskedünk a rendezvényre látogatóknak.
(Az öt helyszín: Herényiek Háza, Béke tér, Szent György templom, Csók István utcai tér, Tulipán utcai tér)