Geschiedenis

Sinds 1952

Op 10 december 1952 werd de Sint-Ceciliaharmonie Jabbeke opgericht. De eerste maanden werden snelcursussen noten- en instrumentenleer ingericht. Na het instuderen van gemakkelijke partituren kwam de harmonie reeds op 12 april 1953 op straat om de kampioenviering van de voetbalploeg S.V. Jabbeke op te luisteren. De harmonie van Jabbeke was geboren.

Uniformen

In de eerste helft van de 20ste eeuw waren muzikantenuniformen onbestaande. Op oude foto's kan je zien dat men gewone zondagse kledij droeg. Vanaf de jaren 50 begon dit echter te veranderen. Een harmonie zonder kostuum werd gewoonweg niet meer uitgenodigd. Dus ook de harmonie van Jabbeke trad mee in de nieuwe trend, ze konden niet anders. Het prijskaartje aan deze uniformen was een minder leuke kant van de medaille. Omstreeks 1953 kocht de harmonie kartonnen kepies aan en in 1954, slechts een jaar later, werden stevige hoofddeksels aangekocht. Een witte ribfluwelen muts met zwarte bovenkant.

In 1956 kwam een witte vest het uniform wat vollediger maken. Uiteindelijk werd dit eerste deel van de uniformgeschiedenis afgesloten met een zwarte muts.

In 1964 besloot het bestuur een volledig nieuw marineblauw uniform aan te kopen, ditmaal met een echte kepie en een lange broek. Dit uniform heeft zijn dienst bewezen, want pas in 1977 stapte het bestuur opnieuw naar de kleermaker. Deze keer werden het donkerblauwe, met gele streep in de broek.

In 1996 werden er voor de derde en laatste keer uniformen besteld. Er werd geopteerd voor blauwe jassen en grijze broeken. Dit uniform wordt tot op vandaag gedragen bij wandelconcerten.

Majorettekorps

De harmonie wilde weer met haar tijd meegaan en in 1968 werd een majorettekorps opgericht. Op 19 mei 1968 kwam de harmonie met een goedgedrilde en keurige majorettegroep op de proppen. Door een gebrek aan interesse bij de jeugd en moeilijkheden voor de opvolging van de majoretteverantwoordelijke heeft het bestuur in 1999 noodgedwongen doen beslissen het majorettekorps te ontbinden.


Hoogtepunten

Tijdens haar 50-jarig bestaan heeft de harmonie deelgenomen aan meerdere festivals, muziekwedstrijden, stoeten ... Talrijk zijn de feestelijkheden die door haar werden opgeluisterd, zelfs tot in het buitenland: bv. Hestrud, St-Pol-sur-Mer, Bernkastel, Marburg, etc. Ook traden we al meermaals op te Dinant n.a.v. de dag van muziekharmonie├źn. Jaarlijkse hoogtepunten zijn onder andere: het Lenteconcert, het openen van de Jabbeekse avondmarkt, het Herfstconcert en het Ceciliafeest.