Geschiedenis

Sinds 1952

Op 10 december 1952 werd de Sint-Ceciliaharmonie Jabbeke opgericht. De eerste maanden werden snelcursussen noten- en instrumentenleer ingericht. Na het instuderen van gemakkelijke partituren kwam de harmonie reeds op 12 april 1953 op straat om de kampioenviering van de voetbalploeg S.V. Jabbeke op te luisteren. De harmonie van Jabbeke was geboren.

Uniformen

In de eerste helft van de 20ste eeuw waren muzikantenuniformen onbestaande. Op oude foto's kan je zien dat men gewone zondagse kledij droeg. Vanaf de jaren 50 begon dit echter te veranderen. Een harmonie zonder kostuum werd gewoonweg niet meer uitgenodigd. Dus ook de harmonie van Jabbeke trad mee in de nieuwe trend, ze konden niet anders. Het prijskaartje aan deze uniformen was een minder leuke kant van de medaille. Omstreeks 1953 kocht de harmonie kartonnen kepies aan en in 1954, slechts een jaar later, werden stevige hoofddeksels aangekocht. Een witte ribfluwelen muts met zwarte bovenkant.

In 1956 kwam een witte vest het uniform wat vollediger maken. Uiteindelijk werd dit eerste deel van de uniformgeschiedenis afgesloten met een zwarte muts.

In 1964 besloot het bestuur een volledig nieuw marineblauw uniform aan te kopen, ditmaal met een echte kepie en een lange broek. Dit uniform heeft zijn dienst bewezen, want pas in 1977 stapte het bestuur opnieuw naar de kleermaker. Deze keer werden het donkerblauwe, met gele streep in de broek.

In 1996 werden er voor de derde keer uniformen besteld. Er werd geopteerd voor blauwe jassen en grijze broeken.

De gemeente gaf in 2018 groen licht om nieuwe uniformen te ontwerpen. De vorige uniformen waren reeds 23 jaar in gebruik en aan vervanging toe. Bovendien was er door de instroom van nieuwe muzikanten nood aan extra exemplaren. Via een inspraaksessie werd er bij de leden gepolst naar ideeën. Vanuit de muzikanten kwam de vraag naar een verfrissend en comfortabel model. Ook was het wenselijk iets te creëren om zowel zitconcerten te spelen als op straat te marcheren. Aangezien de vereniging binnen en buiten de gemeentegrenzen het muzikale uithangbord van Jabbeke is, is een mooi en verzorgd voorkomen essentieel.

Eind 2019 stelde de harmonie haar nieuwe uniformen voor aan het publiek. Om dit alles te realiseren koos de harmonie in samenspraak met de gemeente voor de Pittemse ontwerper Riet Bleyaert, gespecialiseerd in uniformen voor blaasorkesten. Zij gaat steeds voor een uniek en persoonlijk ontwerp. Samen kwamen ze tot een in het oog springend uniform met duidelijke verwijzingen naar de gemeente Jabbeke. Zo staat de zwaan, symbool van Jabbeke, die sinds vele jaren in het logo van de harmonie vervat zit, op zowel de vest, het gilet als de manchet van het hemd. Ook de kleuren zwart en zilver, te zien op het wapenschild van Groot-Jabbeke, zitten verwerkt in verschillende accenten. De twee andere kleuren van het wapenschild, blauw en rood, zijn dan weer prominent aanwezig. Rood is bovendien het huisstijlkleur van de gemeente.

Majorettekorps

De harmonie wilde weer met haar tijd meegaan en in 1968 werd een majorettekorps opgericht. Op 19 mei 1968 kwam de harmonie met een goedgedrilde en keurige majorettegroep op de proppen. Door een gebrek aan interesse bij de jeugd en moeilijkheden voor de opvolging van de majoretteverantwoordelijke heeft het bestuur in 1999 noodgedwongen doen beslissen het majorettekorps te ontbinden.


Hoogtepunten

Tijdens haar 50-jarig bestaan heeft de harmonie deelgenomen aan meerdere festivals, muziekwedstrijden, stoeten ... Talrijk zijn de feestelijkheden die door haar werden opgeluisterd, zelfs tot in het buitenland: bv. Hestrud, St-Pol-sur-Mer, Bernkastel, Marburg, etc. Ook traden we al meermaals op te Dinant n.a.v. de dag van muziekharmonieën. Jaarlijkse hoogtepunten zijn onder andere: het Lenteconcert, het openen van de Jabbeekse avondmarkt, het Herfstconcert en het Ceciliafeest.