Διδάσκων


       Μιχάλης Σαλαμπάσης, www.salampasis.gr

Έχω βασικό πτυχίο Πληροφορικής (1993), διδακτορικό στην Πληροφορική (1997, με υποτροφία από το ΙΚΥ) αλλά και πτυχίο Θεατρολογίας (2021). Είμαι καθηγητής διαδικτυακών και πολυμεσικών εφαρμογών στο Tμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔιΠαΕ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων (islab.iee.ihu.gr) και επίσης διευθυντής του μεταπτυχιακού Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου (msc.iee.ihu.gr). Βασικά ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι η ανάκτηση πληροφοριών, η επεξεργασία γλώσσας, τα προηγμένα συστήματα εξερευνητικής αναζήτησης, η έξυπνη διαχείρισης πληροφορίας, και η σχεδίαση & αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων. Επίσης έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη Web εαφρμογών και με μεθοδολογίες πειραματικής αξιολόγησης της χρηστικότητάς τους και της συνολικής εμπειρίας χρηστών. Υπήρξα επισκέπτης ερευνητής (2009) στο ερευνητικό ινστιτούτο Information Retrieval Facility (www.ir-facility.org), καθώς επίσης και στο Πολυτεχνείο της Βιέννης (Marie Curie Fellow, 2013) όπου εργάστηκα στην αναζήτηση και ανάλυση πατεντών. Έχω συμμετέχει ή ήμουν ο επιστημονικά υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών & ερευνητικών Ελληνικών & Ευρωπαϊκών έργων. Έχω γράψει ένα βιβλίο εισαγωγικό για το διαδίκτυο (2001) και ένα βιβλίο προγραμματισμού σχετικό με γλώσσες & τεχνολογίες του παγκόσμιου ιστού (2009 & 2023). Επίσης τα τελευταία 25 χρόνια έχω συμμετέχει σε περίπου 100 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, διεθνή συνέδρια, συλλογικούς τόμους.  Πέρα από τις επιστημονικές του δραστηριότητες, ασχολούμαι με το θέατρο, και είμαι διπλωματούχος του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, και συγγραφέας μυθοπλαστικών αφηγημάτων και θεατρικών έργων.


Γράφω προγράμματα λογισμικού πάνω από τριάντα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε πολλά έργα ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρωτοήρθα σε επαφή με το Web χρησιμοποιώντας τους browser Mosaic και Lynx. Με την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ασχολούμαι από το 1993 οπότε και δημιούργησα τις πρώτες μου ιστοσελίδες και τα πρώτα server-side προγράμματα με χρήση CGI και γλώσσα C αλλά δημιουργησα και δικό μου HTML editor to 1997, την εποχή που όλες οι ιστοσελίδες δημιουργούνταν με απλούς text editors! Εκτοτε υπήρξα υπεύθυνος για την ανάπτυξη δεκάδων web συστημάτων και εφαρμογών με χρήση διάφορων τεχνολογιών και γλωσσών του παγκόσμιου ιστού.  Aπό το 2002 διδάσκω ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών στο τμήμα πληροφορικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Τμήμα Tμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔιΠαΕ. Η διδακτορική μου διατριβή (1998) αφορούσε τα ανοιχτά κατανεμημένα συστήματα υπερμέσων και την ανάκτηση πληροφοριών στο WWW και μάλιστα προτάθηκε και έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για την καλυτερη διδακτορική διατριβή εκείνης της χρονιάς, κατόπιν πρότασης της Prof. Wendy Hall που είναι ιδρυτικό μέλος του Web Science Initiative μαζί με τον Sir Tim-Berners Lee και εξέχων μέλος της WWW κοινότητας.