Γλώσσες & Τεχνολογίες Ιστού

Στην ιστοθέση αυτή υπάρχει περιεχόμενο σε διάφορες μορφές (διαφάνειες, ασκήσεις, βιντεο-μαθήματα κλπ) για τη διδασκαλία του μαθήματος Γλώσσες & Τεχνολογίες Ιστού. Γενικά το περιεχόμενο του μαθήματος αφορά την κατανόηση όλων των βασικών γλωσσών και τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη front-end εφαρμογών για τον παγκόσμιο ιστό. Για κάθε σχόλιο ή αν θέλετε επιπλέον υλικό για το μάθημα επικοινωνήστε μαζί μου (msa@ihu.gr, mikesalampasis@gmail.com, www.salampasis.gr)

Αντικείμενο - Στόχοι: 

Το μάθημα έχει ως κύριο σκοπό έχει να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές γλώσσες και τεχνολογίες του παγκόσμιου ιστού και στην αποτελεσματική σχεδίαση & ανάπτυξη web εφαρμογών υψηλής διαδραστικότητας και χρηστικότητας. Κυρίως ασχολείται με τις τεχνολογίες & μεθοδολογίες ανάπτυξης client-side (front-ends) προγραμμάτων για το WWW.

Βασικοί μαθησιακοί στόχοι είναι η γνωριμία με τις βασικές ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας του παγκόσμιου ιστού, κύρια σε σχέση με την ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών. Η βασική θεματολογία είναι: Ιστορικό εξέλιξης, γενιές & εξέλιξη γλωσσών & τεχνολογιών ιστού, αιτίες & ανάγκες εξέλιξης. Ο παγκόσμιος ιστός ως σύστημα, το WWW ως κατανεμημένο σύστημα υπερμέσων. Στοιχεία που αποτελούν το WWW ως σύστημα. Πλατφόρμες  Ανάπτυξης Εφαρμογών Ιστού. Οι βασικές γλώσσες του ιστού HTML, Cascading Style Sheets. Η γλώσσα Javascript. Javascript functions, non-class, prototype-based object orientation. Document Object Model. Client-Side Scripting με χρήση Javascript. Τεχνικές Αποσφαλμάτωσης για web εφαρμογές (χρήση debuggers κλπ). Εισαγωγή στην XML (συντακτικό, well-formed, valid σχήματα) και αναφορά στις συνοδευτικές τεχνολογίες της XML. Χρήση XML/JSON εγγράφων για διαχειριση δεδομενων δεδομένων. Εισαγωγή στην τεχνολογία JQuery και παραδείγματα. Εισαγωγή στην τεχνολογία AJAX και εφαρμογές. Σχεδίαση Web Εφαρμογών: αρχές και εργαλεία. Τι είναι η προσβασιμότητα ιστού (web accessibility), μέτρηση και αξιολόγηση προσβασιμότητας ιστοθέσεων.

Πιο αναλυτικά το μάθημα ως βασικούς στόχους έχει: