CUCA: MONEDA SOCIAL DE BEGUES

XERRADA INFORMATIVA

SOBRE LES MONEDES SOCIALS

LA CUCA I LA TURUTA

Aquest projecte neix de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC) del Projecte Educatiu de Begues amb voluntat d’ampliar l’àmbit d’aquest intercanvi, que fins ara s’ha centrat exclusivament en el “saber”, per mitjà de tallers oferts pels xarxers i xarxeres..

En els quatre anys de funcionament de la XIC no hi ha tingut cabuda el diner, ja que la ‘moneda’ ha estat només el coneixement. No obstant això, i un cop ja consolidat l’intercanvi de coneixement, s’ha considerat convenient ampliar i promoure’n d’altres: de béns, productes i serveis, per a la qual cosa s’ha creat una unitat o moneda local, beguetana, virtual i complementària a l’euro: LA CUCA.

Els objectius principals d’aquest nou projecte, basat exclusivament en l’intercanvi, són: potenciar el comerç i la indústria local, augmentar el poder adquisitiu de la població, crear oportunitats laborals, fomentar pràctiques que ajudin a preservar l'entorn del poble i que apostin la sostenibilitat en el sentit més ampli, i estimular la cooperació i la solidaritat.

Les accions aniran adreçades a cooperar i compartir, mai a competir. I perquè aquest projecte funcioni cal moure i fer circular les cuques, no es tracta de retenir-les i acumular-les, perquè ningú no es farà ric per més cuques que tingui...

___________________________________________________

L’EXPLOTACIÓ DELS HORTS URBANS ASSIGNATS AL PEB

El Projecte Educatiu de Begues ha acordat cedir l’explotació dels horts urbans a la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, que ho farà a través de la Comunitat de Cucaires.

Els objectius del PEB són els següents, i estan total consonància amb els del Projecte de la Cuca:

-Engegar projectes que promoguin la cohesió social, la participació i el compromís vers la societat. El Projecte de la Cuca aposta per estimular la cooperació i la solidaritat entre les persones evitant la competència entre elles. És un projecte en el qual hi pot participar tothom que visqui o treballi a Begues, sense exclusió. En el cas dels horts urbans, hi podran participar tots els cucaires que així ho sol·licitin, ja que durant el període que aquests horts estiguin assignats al projecte, els responsables aniran rotant.

-Engegar projectes que treballin i promoguin el canvi social cap a un decreixement raonat. El Projecte de la Cuca està basat en la creació d’una moneda social com a unitat d’intercanvi. És un projecte que ja s’ha endegat a molts altres indrets, tant de Catalunya com del món, i està demostrat que ha estat molt eficaç per retornar a aquests tipus de monedes l’ús primigeni del diner: l’intercanvi, sense especulació, sense acumulació, en definitiva, sense perversió. En el cas dels horts, els cucaires que treballin els dos horts assignats seran retribuïts íntegrament en cuques. D’aquesta manera s’acompleixen dos dels objectius del Projecte de la Cuca: crear oportunitats laborals i augmentar el poder adquisitiu de la població.

-Engegar projectes que donin oportunitats d’autorealitzar-se i afirmar-se com a persones en diversos àmbits: laboral, familiar, associatiu... El projecte de la Cuca, com ja hem dit, té com a objectiu crear oportunitats laborals bé per persones que estiguin a l’atur o bé per a aquells que tinguin una feina precària, o simplement que vulguin participar-hi per contribuir a crear una nova economia més justa, més equitativa. D’aquesta manera, també contribuirem a l’autorealització de persones que, per exemple, tinguin baixa l’autoestima pel fet de no tenir feina, ja que poden trobar en el cultiu dels horts, una nova motivació. A més, les persones que hi treballin tindran una retribució en cuques, que després podran invertir en altres productes, com els que surtin dels mateixos horts.

Engegar projectes que promoguin en pensament positiu, l’empatia, la resiliència i l’actitud positiva davant de les dificultats. Les monedes socials han aparegut arreu del món en moments de crisi i dificultats econòmiques, principalment. I han servit per pal·liar aquestes dificultats. La Cuca a Begues també té com a objectiu ajudar els col·lectius de persones més castigats per la crisi, per tal que puguin veure que una altra manera de pensar i de fer és possible. No hi ha feina però en podem crear. Comencem amb els horts, però més endavant segur que sorgiran altres projectes que, gràcies a aquesta nova unitat d’intercanvi i a les persones que hi participen, tindran una oportunitat.

Com funcionarà?

Els socis i sòcies de la Comunitat de Cucaires podran sol·licitar l’assignació d’un hort per treballar-hi. En funció del nombre de persones que s’hi inscriguin inicialment i de la dedicació a què es comprometi cada persona, s’acordarà si cada hort estarà a càrrec d’una o més persones i durant quant de temps. La remuneració també es calcularà en funció de la dedicació.

Es constituirà una Comissió formada per representants de la Comunitat de Cucaires, del Grup Impulsor del PEB i de l’Equip Dinamitzador de la XIC, la qual serà la responsable de prendre les decisions oportunes sobre els projecte dels horts urbans i fer-ne el seguiment.

A part de les persones que treballin l’hort, una o més per cada hort, hi haurà un responsable que coordinarà els treballadors, actuarà de representant davant la Comunitat d’Hortolans i retrà comptes del desenvolupament del projecte davant la Comissió de seguiment.

I perquè tothom tingui l’oportunitat de participar en el projecte, hi haurà una altra persona que assessorarà els cucaires hortolans sobre els cultius més adients, la manera de dur-los a terme, etc. No caldrà, per tant, que les persones interessades sàpiguen cultivar.

Totes aquestes persones seran retribuïdes íntegrament en cuques i s’acordarà els respectius “sous” en funció de la dedicació. I totes aquestes funcions s’aniran assignant a les persones que s’hi inscriguin de manera rotatòria, perquè ningú es quedi sense participar.

Els productes que resultin del treball dels horts es posaran a disposició de tota la Comunitat de Cucaires perquè puguin ser adquirits amb cuques. Els treballadors no es quedaran amb els productes, però sí que en podran comprar amb els cuques que hauran cobrat per produir-los.