BSA m20

 Webstats4U - Free web site statistics
 
BSA :merk drie geweren
men kan zich bestendig amuseren.
Wie imitatie koopt is gek ; zakt door het frame en breekt zijn nek!

                     

Klick on flag

for English version

Hier het verhaal van de "stoomfiets" die al meer dan  70 jaar in ons bezit is.

Na de oorlog was het moeilijk om aan een betrouwbaar vervoermiddel te komen: bijna alles  was vernield  of mee terug genomen door de geallieerden.

Voor de aanschaf van "de stoomfiets " was er al een kennismaking met het type BSA M20 geweest. Deze was echter van een dusdanige kwaliteit , dat naar een andere werd gezocht.

 

 


Vindplaats: Op een dumpplaats in de buurt van Stadskanaal vond mijn vader een legerkleurige BSA M20  met een kogelgat in het olie reservoir. Er stond nog maar weinig op de teller. De beheerder verzekerde dat de motorfiets zonder al te hoge kosten  weer gemakkelijk rijklaar te maken was.
De tank werd naar een ketellapper gebracht en deze had hem zeer snel weer dicht.
Ook de kleur werd van legergroen naar meer "burgerkleuren " gebracht: zwart met zilverkleurige benzine tank , de kleuren die hij ook nu nog heeft.
De motor had het geluid als van een naaimachine : iets waar je trots op kon zijn...
Gebruik: De motorfiets werd voor allerlei doeleinden gebruikt : er werden hele reizen mee gemaakt o.a. naar Zwitserland en Frankrijk.( zie foto's) Een windscherm was een uitkomst op zulke lange trips. De mogelijkheden om spullen mee te nemen waren beperkt maar voldoende om het vakantiegevoel te krijgen. Motor en avontuur liggen dicht bijelkaar...

 

 
En France met windscherm..


Bois de Boulonge.

 


                               De boerenjongenspot


Jaar van fabrikage: Het verhaal was dat de motor in het jaar 1945 vervaardigd zou zijn in de BSA fabrieken in Birmingham UK.(Hij reed immers als was het een nieuwe... )Lange tijd zijn we er van uit gegaan dat het jaartal ook klopte.Tot het moment ,dat er contact werd gezocht met de fabriek om een preciezer tijdstip van fabrikage te achterhalen.
Aan de hand van het opgestuurde framenummer kon een zekere meneer Harper niet precies maar wel ongeveer zeggen wanneer de motor de fabriek had verlaten. De archieven zijn in de oorlog gedeeltelijk vernietigd waardoor de dag niet precies aangegeven kon worden. Het bleek dat de motor in of rond de maand mei van 1940 de fabriek heeft verlaten. Dat was dus 5 jaar ouder dan werd verondersteld!Post uit Birmingham
     

        Woon-werk verkeer.z'n voorganger...in de tuin Cereskade 36
 te Stadskanaal.

  

       


 
Olietank , naadloos dicht                                  gemaakt...

Op vakantie in Zwitserland.De waterval van Schafhausen.


 

Hier is de helm zwart geschilderd.

     
StoryVaak werd er tot 13 november doorgereden.In de zomer was het geen probleem , maar in de periode dat boeren de suikerbieten binnenhaalden ....; Er zou een bezoekje worden gebracht  aan het ouderlijk huis in Noord Groningen.De binnenwegen waren spekglad door de modder van de zavelgronden van het Hoge Land. Beide tassen zaten boordevol spullen waaronder een kristallen boerenjongenspot...Op een gegeven moment gleed de stoomfiets onderuit. Een tiental meters verder kwam hij in de berm tot stilstand .Wonder boven wonder zat de pot aan de goede kant en was nog heel! De boer bood direct aan om de schade te vergoeden.De schade bleef gelukkig beperkt tot een verbogen voetsteun.De boerenjongenspot is nog in   bezit van de familie.Zo werd dat in 1945 vastgelegd.


   
In de duinen van Bakkum.


  anno 2009


In de jaren vlak na de oorlog werd de motor gebruikt voor vakantie, woon-werk verkeer en familie bezoeken.Mijn vader had een opleiding voor Rijkspolitie volbracht en werd naar allerlei plaatsen gedetacheerd van Noord holland,Warmenhuizen tot in Limburg,Epen.

Hij trouwde in Limmen(NH) en werd overgeplaatst naar Workum.Vaak werd familie per bus of trein bezocht maar ik weet nog goed dat we met het hele gezin ,4 personen, met de motor over de afsluitdijk naar Castricum reden.Mijn vader half op de tank en zadel, ik op het zadel en mijn moeder met mijn kleine broer voor zich op de duo-zit.

In de jaren 60 kwam de eerste auto, een Vauxhall. De BSA kwam niet zo vaak meer van stal.Een keer was er een liefhebber die hem wilde kopen voor een paar honderd gulden. De koop ging gelukkig niet door.Ik kan me nog een begeleiding van mijn vader met motorfiets herinneren:een lange balk moest van uit onze straat naar de melkfabriek Hollandia in Bolsward vervoerd worden. De balk lag op een melkwagen en kwam veilig op de eindbestemming aan.

Een keer mocht ik kiezen: een ritje met de motor of een paar uurtjes vissen... Ik koos natuurlijk voor het ritje!

 
  
kleppen slijpen 

 Big end
Big end. 30 euro in de jaren 70


Toen mijn vader werd overgeplaatst naar Bolsward werd voor de verhuizing de motor nog eens geprobeerd. Na vele zweetdruppels maar geen teken van leven werd beloofd dat op ons nieuwe stee er meer aandacht voor de motor zou komen.

Zo gezegd zo gedaan.Er kwam een nieuwe zuiger,bigend en cilinder. Allemaal gekocht bij Leo Schuil in Leeuwarden.Ook bij Muts in Soest en Bolman in Den Haag zijn onderdelen gekocht.

In 1975 werd een oefenvergunning aangevraagd bij de gemeente Bolsward.Er werd een wijk aangewezen waar ik mocht oefenen voor m'n rijbewijs.Achtjes rijden, hand uitsteken en overdreven over het schouder kijken bij rechts-links afslaan etc. Juni 1975 afrijden in Sneek met als startpunt hotel Bonnema bij het ns-station.In één keer geslaagd.


 (3-4-2019) Wordt vervolgd....

        

         

 

 

        

 


        


     

Links:

Henk Joore's BSA WD M20 site

 Geschiedenis van de BSA M20  
          
                               

                                                             

dwarsdoorsnede van de motor

Naast de BSA M20 kwam in de jaren "60 de Vauxhall ,ook wel de Vaux genoemd, waarmee o.a. verschillende keren naar de Franse Riviera werd gereden. 


Vauxhall Wyvern
 De Gefrag met Drilastic zitting was een speelobject .


 

  Surgery needed! Bevrijdingsrit Operation Market Garden 2014  Bevrijdingsrit Market Garden 10min

 

                                Dit is de M20 van mijn zoon Gerard.
 Het virus verspreidt zich...                                            En dit is de M20 van mijn zoon Pieter Jan.


ą
BSA01.jpg
(116k)
Fred Woltjer,
15 sep. 2013 13:43
ą
DSCN3828.JPG
(4106k)
Fred Woltjer,
24 nov. 2013 09:29
ą
armoryJPG
(4066k)
Fred Woltjer,
15 sep. 2013 13:48
ą
Fred Woltjer,
15 sep. 2013 13:41
Comments