Repertori i disseny de les propostes

Les obres que de forma progressiva anirem posant en aquesta pàgina han sofert un procés de tria i els criteris que hem utilitzat en aquesta selecció han estat diversos.

Una informació prèvia sobre aquestes tipologies de música i un important assessorament d'experts en els diferents àmbits ens ha estat clau per a la delimitació del mapa de partida. Dit d'una altra manera, les fonts sonores inicials en les que ens hem basat per fer el procés de tria no són aleatòries ni fruit de l'atzar, sinó que vénen determinades per les orientacions que els experts(1) ens han donat.

En base a aquest mapa d'obres s'ha fet una primera selecció on s'ha primat que la seva escolta, a nivell global, ens resulti atractiva. Posteriors anàlisis en relació a la procedència geogràfica, el tipus d'elements musicals que contenen i la seva idoneïtat didàctica ens han portat a decantar-nos cap a les obres que presentem

Com ja s'ha dit, la nostra prioritat és fer arribar aquest tipus de músiques a les escoles, i per tant ben lluny queda el plantejar-nos com a objectiu fer una selecció panoràmica de totes elles. Però també cal dir que, a mida que anem avançant, cada vegada apliquem més un criteri de complementarietat; així quan ens trobem davant de dues obres amb trets paral·lels, ja siguin musicals o geogràfics, optem per aquella que resulta més diferent a les que ja hem seleccionat fins al moment. Així doncs el repertori resultant també vol tenir com a característica mostrar-se el màxim de variat possible.

L'estructura d'exposició de les propostes és sempre la mateixa, per a cada audició oferim els següent apartats:

Cada audició ve encapçalada per una fitxa resum amb els següents apartats:

L'ordre de les activitats respon a un criteri cronològic. Si bé en el si de cada activitat és recomanable seguir el procés tal com s'exposa, en el cas de les diferents activitats entenem que cada mestre optarà per aquelles que s'adeqüin més a les característiques del seu grup classe, a la seva programació i a la seva forma de fer.

En el quadre d'inici es dóna una orientació sobre les edats adequades per a cada una de les activitats. Això s'ha d'entendre com una orientació ja que una mateixa audició la podem orientar a cicles diferents en funció del què i el com la treballem. Com que molt sovint el que ens decanta és més el contingut musical que s'ha escollit per treballar que no pas l'audició en concret, correpon al mestre valorar la seva idoneïtat segons cada cas.

(1)Cesar Calmell pel què fa a música contemporània i Xavier Fort, pel què es refereix a música moderna.