GUIA DIDÀCTICA

Unitat didàctica

    • Per a quin nivell i àrees està pensada aquesta WebQuest?

La idea és que sigui útil com a introducció per al Projecte de recerca i per a les àrees de Ciències Experimentals de 3r i 4t d'ESO.

També pot servir per treballar la unitat de El coneixement científic de la matèria de Filosofia de 1r de Batxillerat.

    • Quin és el paper del professor?

El professor en la WebQuest deixa de ser un transmissor de coneixements per convertir-se en animador, dinamitzador, guia, mediador i avaluador.

  • Quin és el paper de l'alumne?

És el protagonista, el veritable constructor del seu aprenentatge.

Combina els papers d'aprenendre amb els d'ensenyar, assolint els continguts de forma més sòlida.

El fet d'haver de portar la iniciativa de la recerca, vivenciar-la i donar-li un sentit, fa el seu aprenentatge sigui més significatiu i funcional.

  • Com s'han d'organitzar?

El treball ha de ser col·laboratiu i el nombre ideal d'alumnes és de tres. Pensem que d'aquesta manera el grup guanya molt en agilitat a l'hora de la presa de decisions i l'execució de la tasca.

El tipus de tècnica triat per al treball cooperatiu és el de Jigssaw (també anomenat puzzle o trencaclosques. Per tant consta d'un repartiment de rols (filòsof, periodista i metge), que se segueix d'una primera recerca prèvia individual, més tard s'ha de compartir l'après i fer una posada en comú per tal de plasmar la recerca individual en algun tipus de document o exposició gràfica.

Més tard vindrà l'encaix de la feina prèvia per assolir un treball de síntesi en grup, la creació de la presentació (o material gràfic de suport) i l'exposició oral davant del grup-classe de la conclusió de la recerca.

Els grups han de ser creats pel professor per tal de complir algunes condicions:

    • Han de ser heterogenis per tal de combinar diferents nivells i tipus d'intel·ligències. Hem d'intentar que els alumnes més avançats ajudin els que tenen alguna dificultat. I per altra banda és ideal la coordinació entre un alumne que tingui una intel·ligència predominant lògico-matemàtica per fer el paper de filòsof, un altre on hi domini la intel·ligència lingüística, la intrapersonal i interpersonal, el periodista. I finalment ha d'haver-hi un altre, el metge, amb preponderància de la intel·ligència naturalista.

    • Els membres no han de tenir problemes de relació, ja que la feina d'intercanvi d'informació és fonamental, hi haurà vegades que la feina s'haurà d'acabar en horari extraescolar i el procés de col·laboració és llarg (11 o 12 sessions).

  • Quins són els coneixements previs necessaris?

Ha de saber navegar per Internet, conèixer les aplicacions d'un processador de textos (Word) i un cert domini de Power Point o d'un programa semblant per a la presentació.

  • Quines competències es treballen?

En principi es desenvolupen totes les competències bàsiques perquè les tasques són molt diverses i la interacció amb el medi i els altres està assegurada.

  1. Competència lingüística i audiovisual Mentre llegeix, redacta, comparteix, planifica i comunica la feina feta, s'està treballant.

  2. Competència artística i cultural Quan prepara la presentació, triant els elements del format. Així mateix si decideixen representar l'entrevista s'estaran estimulant els dots interpretatius. Assolint coneixements científics i històrics. També quan debat reflexionant sobre el canvi de paradigmes, veient que la nostra cultura està basada en la ciència.

  3. Tractament de la informació i competència digital Aquest és obvi, ja que tot el procés està basat a obtenir informació d'Internet, processar-la i expressar-la amb l'aplicació de diversos programes informàtics.

  4. Matemàtica A l'hora de quantificar, fer gràfics, analitzar resultats...

  5. Aprendre a aprendre S'adquireix una sèrie d'hàbits i habilitats que li poden servir per aprendre autònomament en un futur.

  6. Autonomia i iniciativa personal Es treballa la iniciativa i l'exercici de l'autogestió.

  7. Coneixement i interacció amb el medi físic S'analitza un cas pràctic relacionat amb una malaltia.

  8. Social i ciutadana La feina d'equip està assegurada, perquè cal compartir i unir els coneixements particulars per arribar a bon port amb el treball de síntesi. També és clara la pràctica democràtica per arribar al consens.

  • Quins espais i recursos són necessaris?

Cal disposar d'una aula d'un aula ordinària i una d'informàtica amb un ordinador com a mínim per alumne.

Una sala d'audiovisuals, un projector (canó) i/o disposar d'un aula amb pissarra electrònica.

Agrupar les taules de tres en tres o disposar de taules més grans per cada tres (seria ideal que fossin rodones).

    • D'altres beneficis de l'ús de la WebQuest:

      • Es cohesionen els grups, es produeix un corrent de sinèrgies i solidaritat. Es viu l'empatia, es descobreixen aptituds dels companys que no s'imaginaven etc.

      • La retroalimentació o feedback de l'aprenentatge es dóna a l'instant, perquè són els propis companys els que valoren la feina, la guien, donen ànims... produint-se un reforçament immediat que genera motivació per la feina.

      • S'estimulen quasi totes les intel·ligències múltiples, ja que les activitats estan pensades per posar en pràctica tota mena de mecanismes de pensament: analítico-matemàtic, lingüístic, espacial, intrapersonal, interpersonal...

Aquesta WebQuest ha estat creada dins el marc d'un curs d'estiu promogut per la Comunitat Catalana de WebQuest el juliol del 2009.

M'agradaria que em féssiu arribar les vostres opinions per tal d'ampliar i/o millorar la WebQuest a la següent adreça electrònica:

mgines@xtec.cat