«Εκκλησίες σε Διάλογο»

Ημερομηνία δημοσίευσης: Nov 10, 2011 11:15:12 AM

Με την σύμπραξη του προγράμματος για την Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), της Επιτροπής «Εκκλησίες σε Διάλογο» της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Βόλος, 16-18 Οκτωβρίου 2011

Το πρόγραμμα για την Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση του ΠΣΕ, η Επιτροπή «Εκκλησίες σε Διάλογο» της ΚΕΚ και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έχουν προτείνει τον σχεδιασμό ενός προγράμματος για τη συγγραφή ενός εγχειριδίου αναφορικά με τη διδασκαλία της οικουμενικής θεολογίας σε ορθόδοξο πλαίσιο. Το βιβλίο αυτό θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την θεολογική εκπαίδευση σε σχέση με την οικουμενική κίνηση στο πλαίσιο των ορθόδοξων θεολογικών σχολών, θεολογικών ινστιτούτων αλλά και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική συνάφεια. Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί επίσης να αποτελέσει μια σημαντική ορθόδοξη συμβολή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2013 στο Busan της Κορέας, όπου μεταξύ άλλων σημαντικών οικουμενικών γεγονότων, θα πραγματοποιηθεί και μια ευρεία συζήτηση για την οικουμενική θεολογική εκπαίδευση. Για την προετοιμασία του εγχειριδίου αυτού πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-18 Οκτωβρίου προπαρασκευαστική συνάντηση ειδικών από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, από θεολογικές σχολές και ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Στην εναρκτήρια συνεδρία της συνάντησης σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έμφυτη οικουμενικότητα του ευαγγελικού μηνύματος, ο υπεύθυνος του Προγράμματος από την πλευρά του ΠΣΕ Dietrich Werner ο οποίος περιέγραψε την προϊστορία και τους σκοπούς του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, η αρμόδια για το Πρόγραμμα αυτό από την πλευρά της KEK Kaisamari Hintikka η οποία σημείωσε τη σημασία του όλου εγχειρήματος, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της Ακαδημίας στο πλαίσιο της οικουμενικής κίνησης και της θεολογικής εκπαίδευσης, στα Αγγλικά). Παρέμβαση για να τονιστεί η σημασία και η αναγκαιότητα του υπό έκδοση τόμου έκαναν, εκ μέρους και των υπολοίπων συμμετεχόντων, οι καθηγητές Πέτρος Βασιλειάδης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Daniel Ayuch (Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Πανεπιστήμιου του Balamand), φωτίζοντας επιμέρους όψεις του όλου Προγράμματος, ενώ και ο πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου Μελέτης Μελετιάδης απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στη συνάντηση.

Στην διάρκεια των εργασιών της προπαρασκευαστικής συνάντησης δόθηκε έμφαση στον έμφυτο οικουμενικό χαρακτήρα της ορθόδοξης Εκκλησίας, στο ήθος ανεκτικότητας και διαλόγου το οποίο ιστορικά χαρακτηρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τονίστηκε επανειλημμένα ότι το βασικό μέλημα όχι μόνον των εκκλησιαστικών συνόδων αλλά και των Πατέρων αποτελούσε η ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος. Διακηρύχθηκε με σαφήνεια ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει μαρτυρία για αυτό το οικουμενικό ήθος και την καθολική αλήθεια και αυτοσυνειδησία της, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει τα προγράμματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της να αποκτήσουν οικουμενικό προσανατολισμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη από την αποστολική περίοδο, το ευαγγελικό κήρυγμα που αποσκοπεί να αγκαλιάσει τον «άλλο», μακριά από τις ποικίλες (φυλετικές κ. ά.) διακρίσεις υπήρξε πάντοτε προτεραιότητα στη ζωή της Εκκλησίας. «Το βασικό γνώρισμα αυτής της ζωής ήταν η απλή αφιέρωσή της στην αδιάσπαστη συνέχεια της αποστολικής παράδοσης. Όταν η θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατανοηθεί σωστά και ο πλούτος και η ποικιλία της εκτιμηθούν με κατάλληλο τρόπο, μπορεί αυτή να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση πολλών κρίσιμων ερωτημάτων» (Ν. Νησιώτης) που προκαλούν προβλήματα στους χριστιανούς της μετανεωτερικής εποχής μας.