2. Hun tijd

Ieder mens van dit systeem heeft een bepaalde tijd geleefd. Gedurende die tijd gebeurde er van alles. Grote gebeurtenissen zoals een oorlog en kleine gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, overlijden. Grote gebeurtenissen worden opgeslagen in vensters en zijn eigenlijk een verzameling van kleine gebeurtenissen. 

Ik heb op basis van grote gebeurtenissen de tijd in tijdperken ingedeeld. Grote gebeurtenissen hebben dus een eigen pagina binnen een tijdperk, met een samenvatting van wat er gebeurde en relevante jaartallen. Soms vallen ze in twee of meer tijdperken.

Kleine gebeurtenissen worden per jaartal genoemd op de pagina van het tijdperk.

Gerrit Sybes Rouckema leefde van 1585 tot 1645, Tiets Johans Cnossens werd geboren in 1610.

Gerrit en Tiets leefden in het tijdperk 

Tachtigjarige oorlog 

Vensters:

Eerste stadhouderloos tijdperk 1648-1672

Vensters:

Gerrit werd geboren in 1585 en Tiets in 1610 in het tijdperk Tachtigjarige oorlog en zij zullen daar als kind niet alles van hebben meegemaakt.

Maar ook in later jaren wordt er vaak aan tafel nog over eerdere gebeurtenissen gepraat. 

Bijvoorbeeld over de Beeldenstorm, de Slag bij Heiligerlee, de watergeuzen, de Waalse furie bij Dokkum, de Spaanse plunderingen van Joure, Heeg, Workum en Koudum en de slag bij Boxum in 1586.

Hoe dicht kwamen de Spanjaarden in de buurt?

De kalender hervorming. Gaf het veel discussie? De moord op Oranje. Ze maakten Maurits, Oldenbarnevelt, het twaalfjarig bestand met de Dordtse synode, Piet Hein en de Zilvervloot en de Vrede van Munster nog zelf mee.

Tiets was veel jonger en maakte mogelijk het tijdperk Stadhouderloos tijdperk I mee:

de Engelse oorlogen en de heldendaden van de Ruyter, Tromp en anderen.

Gerrit was boer, mederechter en dijkgraaf te Oppenhuizen.