Kiezen voor een instrument

Om een inzicht te krijgen in de keuze voor een instrument hier wat informatie over de dwarsfluit en de piano.

DWARSFLUIT

Met dwarsfluit kies je (of heb je gekozen) voor een mooi en fijn te bespelen en bovendien praktisch instrument. Vanwege het vele gebruik van je adem is het nog gezond ook. Op veel gebieden is de fluit inzetbaar, zowel in (harmonie)orkesten als in kleinere ensembles of alleen met piano of een ander begeleidingsinstrument. 

Of fluit moeilijk is, wordt er wel eens gevraagd. Het antwoord hangt voor een groot deel samen met je mogelijkheden een mooie toon uit de fluit toveren. De toon is de ziel van de fluit, daar wordt in in de lessen dan ook veel aandacht aan besteed.

Een nieuwe beginnersfluit kost momenteel vanaf ca. € 600,- , een tweedehands fluit (indien in goede staat) is soms net zo goed en kan vanaf € 300,-  kosten.

Leerlingen kunnen al op jonge leeftijd starten met dwarsfluit. Als de leerling nog te klein is en de fluit te groot kan er worden begonnen met een kleinere variant van de dwarsfluit. Er zijn allerlei mogelijkheden, te beginnen met een fife - een beginners-dwarsfluitje - tot een fluit met een krom kopstuk of één met een bocht in de buis, waardoor het instrument korter wordt. De fife en kromme kopstukken zijn eventueel in bruikleen te krijgen. Later kan dan overgegaan worden op een 'gewone' fluit. 

Jonge leerlingen die nog geen muziekles hebben gehad kunnen ook starten met een beginnerscursus.

Bij de lessen wordt altijd gezocht naar methodes die goed passen bij de individuele leerling; lesboeken worden dan ook in overleg met de leerling en/of ouders gekozen. Het speelplezier staat daarbij voorop, muziek maken moet ook leuk zijn

Samenspelen (meestal met piano of andere fluiten) is een vast onderdeel van de les.


PIANO

Wat een mogelijkheden heb je als je piano kunt spelen! Piano kan het ultieme solo-instrument zijn, maar je kan er ook voor kiezen om te willen samenspelen of begeleiden. Op piano kun je alle stijlen binnen de muziek spelen: klassiek, pop, jazz etc. dus een enorme keuze aan repertoire, van eenvoudig tot moeilijk.

Als je eenmaal het notenschrift beheerst gaat er een wereld voor je open. Zonder notenschrift is er ook veel mogelijk maar dan komt het aan op een goed gehoor en de handigheid om dat om te zetten in (je eigen) muziek.

Als er geen piano in huis is kan je starten met een keyboard of een elektrische piano. Dan wel het liefst met aanslaggevoelige toetsen en een pedaal, anders wordt het verschil met de echte piano in de les wel groot. 

Bij de lessen in Uffelte wordt gespeeld op een mooie, gerestaureerde Ibach vleugel uit 1910. 

Piano's zijn ook tweedehands te koop en vanwege de lange levensduur is dit vaak een interessante optie, maar het is verstandig advies in te winnen over de staat van onderhoud. Behalve de eventuele prijs hiervan, kost het immers al het een en ander om de piano te vervoeren.