home

Dinie Wikkerink (Nederland 1953), studeerde aan de AKI, Academie voor beeldende kunst in Enschede (NL) van 1988 – 1993. Al tijdens deze opleiding werd het duidelijk dat haar onderzoek in de beeldende kunst niet zou gaan over spectaculaire vernieuwende onderwerpen. Ze heeft aandacht voor de dagelijkse dingen om haar heen. Met het licht van nu creëert ze beelden die tijdloos zijn en zich kenmerken door begrippen als schoonheid en troost. Het thuiskomen in haar verbeelding, daar waar ze het diepst geraakt wordt, vindt zij hoofdzakelijk in motieven dicht bij huis. In de omgeving waar ze geboren is en waar ze het wezen van haar zijn heeft leren kennen. Licht is daarbij haar belangrijkste gereedschap. Haar camera is de stille getuige van al het moois dat voorbijkomt. Lichtplekken die herinneringen oproepen en gewone dingen die door het licht een beeldende inhoud krijgen.
Sinds 1993 zijn meerdere series ontstaan.


"In september 1988 begon ik op 35-jarige leeftijd aan mijn opleiding aan de academie in Enschede. Een avondopleiding, vier avonden in de week, vijf jaar lang. In het eerste jaar kreeg ik fotografie als verplicht vak. Het was een eerste kennismaking met dit medium. Daarvoor maakte ik foto's op vakanties en tijdens verjaardagen. Verder niet. Eén van de eerste opdrachten was om per dag vijf foto's te maken. De bedoeling daarvan was dat er een begin gemaakt werd van een bewustwording in hoe we kijken naar de werkelijkheid en wat ons daarin boeit. De opdracht duurde drie maanden, maar ik heb het nooit meer losgelaten. Omdat in die tijd onze kinderen nog klein waren was ik overdag veel thuis en zo is als vanzelf mijn onderwerp 'In en om huis' ontstaan. Op de academie leerde ik ook omgaan met andere disciplines, zoals schilderen, grafiek en ruimtelijk werk. Dit heb ik meerdere jaren gevolgd maar uiteindelijk eindexamen gedaan in fotografie en schilderen. Toen ik me er meer van bewust werd dat ‘licht’ het hoofdthema in mijn werk is, kon ik het schilderen loslaten. Daarbij speelde de opkomst van de digitale fotografie en het werken op de computer ook een belangrijke rol.

De beperking om alleen maar thuis te fotograferen, dat uit praktische overwegingen is begonnen, ging ik als een uitdaging zien. Binnen dit thema heb ik nu een eigen stijl en herkenbaar handschrift ontwikkeld. De laatste jaren zijn er nieuwe onderwerpen bijgekomen: foto’s gemaakt tijdens een wandeling en in lege ruimtes waarin het licht een belangrijke rol speelt. Op dit moment vind ik het boeiend om deze foto's te combineren met de thuis foto's."Januari 2022
Uitgaven:

16.00 UUR (fotoboek)

Correspondentie, een briefwisseling met Wessel J. Huisman

Lidmaatschappen:

sinds 2000 Pulchri Studio, schilderkunstig genootschap, Den Haag

2001-2014 GKf, beroepsvereniging van fotografen, Amsterdam

Prijzen:

Biennale Florence, 5e prijs categorie fotografie, 2011