DANTE ALIGHIERI UTRECHT

Italiaanse Taal & Cultuur in de Domstad


Welkom bij Dante Alighieri te Utrecht!

Onze vereniging biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren vijf à zes keer per jaar lezingen over onderwerpen als Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films. 

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen ('comitati') over de hele wereld. De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 15 afdelingen actief, elk met een eigen programma. 

Het jaarlidmaatschap bij Dante Alighieri Utrecht kost 24,- voor individuele leden en 30,- voor twee leden binnen een gezin. Het studententarief bedraagt 10,-. 

Alle cursisten Italiaans van Babel krijgen een gratis lidmaatschap van de Italiaanse culturele vereniging Dante Alighieri te Utrecht! Zo kan je het hele jaar door deelnemen aan culturele evenementen en lezingen. Wil je graag op de hoogte blijven van alle evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldlink hieronder.

Wil je lid worden van Dante Alighieri Utrecht? Meld je dan hier aan (De pagina opent in een nieuw venster.) Je ontvangt onze nieuwsbrief ("Bollettino") dan altijd in je mailbox zodra deze uitkomt.

Wil je onze activiteiten van eerdere seizoenen bekijken? Kijk dan even hier

Nieuwsgierig naar eerdere nieuwsbrieven? Neem hier een kijkje.

Wil je Italiaans leren? Ga dan naar deze pagina.

Ben je op zoek naar een Dante vestiging die dichter bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de landelijke website.

Lijkt het je leuk om onze voorzitter of penningmeester te zijn? Bekijk dan even de advertentie op de site van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

FacebookInstagram

Le nostre attività


Programma Dante Alighieri Utrecht voor 2024


Met de sprekers en de locaties hebben we afspraken gemaakt en mooie, interessante, maar ook leerzame én gezellige bijeenkomsten samengesteld. Het programma is gevarieerd in taal, cultuur en ontmoeting. De activiteiten zijn toegankelijk voor leden van alle Dante Alighieri comitati en introducés. 


Naast onze eigen programmering werkt Dante Alighieri Utrecht samen met ACLI (vereniging van en voor Italiaanse immigranten en hun families) met een aantal gezamenlijke activiteiten, zoals "Due Chiacchiere e un caffè", "Due Chiacchiere e un drink"  (maandelijks praatcafé's) en Cineforum Italia.


Leden van Dante Utrecht, leden van andere Dante-comitati en leden van ACLI kunnen elkaar ontmoeten bij verschillende culturele en sociale activiteiten waar kennismaking en uitwisseling in elkaars taal en cultuur centraal staan. 

Cursus over Divina Commedia van Dante Alighieri

Vanaf half oktober 2024 t/m juni 2025

Cursus over Divina Commedia van Dante Alighieri

In het najaar van 2024 zal er - bij voldoende animo - een online cursus starten over Dante’s Goddelijke Komedie, één van de grootste meesterwerken uit de wereldliteratuur. De online lessen worden gegegeven door docent klassieke talen Christian Kuiper.

In de cursus worden de de volgende Canti gelezen: 

NB: enige basiskennis van het Italiaans wordt aanbevolen; als indicatie: twee jaar lessen Italiaans. 

Meer info...

Wil je graag in 't Italiaans kletsen? Dat kan!

Due chiacchiere e un caffè

Dante Alighieri Utrecht organiseert in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht op elke eerste vrijdag van de maand "Due chiacchiere e un caffè".

De eerstvolgende gelegenheid in september wordt hier z.s.m. bekendgemaakt.

Due chiacchiere e un drink

Dante Alighieri Utrecht organiseert in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht op elke laatste donderdag van de maand het aperitivo "Due chiacchiere e un drink".

De eerstvolgende gelegenheid in september wordt hier z.s.m. bekendgemaakt.

Vacatures

We zijn op zoek naar twee creatieve en enthousiaste bestuursleden om onze Dante-activiteiten vorm te geven in Utrecht!

UITGEBREIDE OMSCHRIJVING

Onze vereniging Dante Alighieri is helemaal up-to-date, zowel financieel als qua activiteiten: dat betekent dat we financieel gezond zijn en een actief verenigingsleven hebben.

We zoeken twee nieuwe bestuursleden waarmee we het nieuwe seizoen 2024/2025 kunnen vormgeven. De huidige voorzitter en penningmeester nemen na jarenlange betrokkenheid met pijn in het hart afscheid van het Bestuur en willen zo plaatsmaken voor nieuwe en creatieve input.

In het huidige Bestuur is Loes Fortuin de secretaris en Giorgia Ceccarelli is de programmacoördinator van de activiteiten.

Wil je informatie? Neem dan contact op met Loes Fortuin (secretaris Dante Alighieri). Enige kennis van Italië en het Italiaans is een pré.


Informatie

De Vereniging Dante Alighieri in Utrecht (120 soci) heeft al een lange geschiedenis. We willen de Italiaanse cultuur verankeren in Utrecht voor Utrechters die geïnteresseerd zijn in de Italiaanse taal en cultuur. We werken samen met ACLI (vereniging voor Italianen in Nederland) en bieden onze leden daarmee de kans om hun kennis en vaardigheden van Italiaanse taal en cultuur te vergroten.

Dat doen we in Utrecht met allerlei activiteiten zoals een maandelijkse thema- avond waarin je je kan verdiepen in de Italiaanse cultuur, geschiedenis, politiek of andere wetenswaardigheden. Samen met ACLI (vereniging voor Italianen in Nederland) organiseren we maandelijks een koffiemoment en een Italiaanse film in theater Slachtstraat, en een maandelijkse aperitivo (bij een wisselende horecagelegenheid). Daar ontmoet je (Italiaanse) Utrechters voor een mooie inhoudelijke of gewoon gezellige (kennis)uitwisseling.

Italiaanse taal kan je leren bij Babel taleninstituut, waar wij samenwerking mee hebben en cursisten Italiaans gratis lid zijn van onze vereniging.