DANTE ALIGHIERI UTRECHT

Italiaanse Taal & Cultuur in de Domstad


Welkom bij Dante Alighieri te Utrecht!

Onze vereniging biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren vijf à zes keer per jaar lezingen over onderwerpen als Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films. Ons culturele seizoen loopt van september tot en met augustus.

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen ('comitati') over de hele wereld. De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 15 afdelingen actief, elk met een eigen programma. 

Het jaarlidmaatschap bij Dante Alighieri Utrecht kost 24,- voor individuele leden en 30,- voor twee leden binnen een gezin. Het studententarief bedraagt 10,-. 

Wil je lid worden van Dante Alighieri Utrecht? Meld je dan aan! (De pagina opent in een nieuw venster.)

Taalcursisten Italiaans van Babel te Utrecht genieten, na aanmelding via bovenstaande link, voor de duur van de cursus automatisch de voordelen van het lidmaatschap van Dante Alighieri Utrecht.

Wil je Italiaans leren? Gan dan naar deze pagina.

Ben je op zoek naar een Dante vestiging die dichter bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de landelijke website.

FacebookInstagramNieuws


Tot en met 11 juni in Rijksmuseum Twenthe: Sofonisba Anguissola 


Tot 4 juni in Centraal Museum te Utrecht: De Bentvueghels: Een  berucht kunstgenootschap in Rome


Op 2, 3 en 4  juni, Kasteel De Haar te Haarzuilens: Jubileum editie van het Italië Evenement


Tot en met 7 mei in het Groninger Museum: Gianni Versace Retrospective


Vanaf april: Start taalcursussen Italiaans bij onze taalpartner Babel

Komende activiteiten Dante Alighieri Utrecht 

Bijeenkomst op donderdag 20 april 2023:

Vrouwen met een Visie. De tien sibyllen: de ontwikkeling van heidense vrouwen in het christendom en hun prominente rol in de Duomo van Siena

In samenwerking met de afdeling Utrecht van het Nederlands Klassiek Verbond

Door Nathalie Mantel, zelfstandig kunsthistorica en docent VO Kunst & Cultuurvakken

De vloermozaïeken in de kathedraal van Siena vertellen het verhaal van het ontstaan van de wijsheid en religie, vormgegeven met prachtige afbeeldingen van personages uit de klassieke wereld en de christelijke heilsgeschiedenis. Pelgrims (en tegenwoordig toeristen) lopen van de westzijde van de kerk over het ‘pad der wijsheid’ naar het altaar aan de oostkant. Tien hoofdpersonen uit de kerk staan in dit onderzoek centraal: de sibyllen. Heidense waarzegsters die in hexameters de boodschap van de goden verkondigden: zelfs de komst van de Messias. Via de geschriften van o.a. Varro en Lactantius wordt hun rol in het pavimento van de Duomo van Siena nader verklaard.

Locatie: Doopsgezinde Kerk | Oudegracht 270 | 3511 NV Utrecht

Datum en tijd: donderdag 20 april  om 20:00 uur

Kosten: Gratis voor leden van alle Dante Comitati en cursisten Italiaans van Babel, niet-leden € 3,50. Lid worden van Dante Utrecht kan hier (opent in nieuw venster).

Vergeet je niet aan te melden via: secretaris@danteutrecht.nl