DANTE ALIGHIERI UTRECHT

Italiaanse Taal & Cultuur in de Domstad


Welkom bij Dante Alighieri te Utrecht!

Onze vereniging biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren vijf à zes keer per jaar lezingen over onderwerpen als Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films. 

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen ('comitati') over de hele wereld. De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 15 afdelingen actief, elk met een eigen programma. 

Het jaarlidmaatschap bij Dante Alighieri Utrecht kost 24,- voor individuele leden en 30,- voor twee leden binnen een gezin. Het studententarief bedraagt 10,-. 

Alle cursisten Italiaans van Babel krijgen een gratis lidmaatschap van de Italiaanse culturele vereniging Dante Alighieri te Utrecht! Zo kan je het hele jaar door deelnemen aan culturele evenementen en lezingen. Wil je graag op de hoogte blijven van alle evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldlink hieronder.

Wil je lid worden van Dante Alighieri Utrecht? Meld je dan hier aan (De pagina opent in een nieuw venster.) Je ontvangt onze nieuwsbrief ("Bollettino") dan altijd in je mailbox zodra deze uitkomt.

Wil je onze activiteiten van eerdere seizoenen bekijken? Kijk dan even hier

Nieuwsgierig naar eerdere nieuwsbrieven? Neem hier een kijkje.

Wil je Italiaans leren? Ga dan naar deze pagina.

Ben je op zoek naar een Dante vestiging die dichter bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de landelijke website.

FacebookInstagram

Le nostre attività


Programma Dante Alighieri Utrecht voor 2024


Met de sprekers en de locaties hebben we afspraken gemaakt en mooie, interessante, maar ook leerzame én gezellige bijeenkomsten samengesteld. Het programma is gevarieerd in taal, cultuur en ontmoeting. De activiteiten zijn toegankelijk voor leden van alle Dante Alighieri comitati en introducés. 


Naast onze eigen programmering werkt Dante Alighieri Utrecht samen met ACLI (vereniging van en voor Italiaanse immigranten en hun families) met een aantal gezamenlijke activiteiten, zoals "Due Chiacchiere e un caffè", "Due Chiacchiere e un drink"  (maandelijks praatcafé's) en Cineforum Italia.


Leden van Dante Utrecht, leden van andere Dante-comitati en leden van ACLI kunnen elkaar ontmoeten bij verschillende culturele en sociale activiteiten waar kennismaking en uitwisseling in elkaars taal en cultuur centraal staan. Lees snel verder voor meer info!

Bijeenkomst op dinsdag 4 juni 2024

Introductielezing door Christian Kuiper van Dante's 'Divina Commedia' 

In het najaar van 2024 zal er een online cursus worden verzorgd over Dante’s Goddelijke Komedie, één van de grootste meesterwerken uit de wereldliteratuur. De lessen worden gegegeven door docent klassieke talen Christian Kuiper.

Meer lezen...

Volgende activiteiten

Juni 2024: Zomerbijeenkomst met een (Italiaanse) pubquiz onder leiding van Giorgia en Jeroen van il comitato Dante Alighieri Utrecht


Heb je nog tips of een idee voor een invulling? Laat het ons weten!

Wil je graag in 't Italiaans kletsen? Dat kan!

Due chiacchiere e un drink

Dante Alighieri Utrecht organiseert in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht op elke laatste donderdag van de maand het aperitivo "Due chiacchiere e un drink".

De eerstvolgende gelegenheid wordt hier z.s.m. bekendgemaakt.

Due chiacchiere e un caffè

Daarnaast organiseert Dante Alighieri Utrecht in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht op elke eerste vrijdag van de maand "Due chiacchiere e un caffè".

De eerstvolgende gelegenheid is op vrijdag 7 juni om 12.00.

Lees meer...

Cineforum Italia

Woensdag 26 juni: 'Nata Per Te'

Ontroerend en waargebeurd verhaal van de alleenstaande Luca die een baby’tje wil adopteren, maar moet opboksen tegen starre rechterlijke regels.

Nata Per Te is het waargebeurde en ontroerende verhaal van Luca en Alba: een man en een klein meisje die elkaar hard nodig hebben, ook al lijkt de wereld om hen heen daar niet klaar voor te zijn. Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor het babymeisje Alba, die het syndroom van Down heeft en vanaf haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten. Luca, alleenstaand en homoseksueel met een sterk verlangen naar vaderschap, vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen. Hoeveel ‘traditionele’ gezinnen moeten nee zeggen voordat Luca in aanmerking kan komen?

Lees meer...