DANTE ALIGHIERI UTRECHT

Italiaanse Taal & Cultuur in de Domstad


Welkom bij Dante Alighieri te Utrecht!

Onze vereniging biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren vijf à zes keer per jaar lezingen over onderwerpen als Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films. Ons culturele seizoen loopt jaarlijks van 1 augustus tot en met 31 juli.

Wil je onze activiteiten van eerdere seizoenen bekijken? Kijk dan even hier 

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen ('comitati') over de hele wereld. De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 15 afdelingen actief, elk met een eigen programma. 

Het jaarlidmaatschap bij Dante Alighieri Utrecht kost 24,- voor individuele leden en 30,- voor twee leden binnen een gezin. Het studententarief bedraagt 10,-. 

Alle cursisten Italiaans van Babel krijgen een gratis lidmaatschap van de Italiaanse culturele vereniging Dante Alighieri te Utrecht! Zo kan je het hele jaar door deelnemen aan culturele evenementen en lezingen. Wil je graag op de hoogte blijven van alle evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldlink hieronder.

Wil je lid worden van Dante Alighieri Utrecht? Meld je dan hier aan (De pagina opent in een nieuw venster.) Je ontvangt onze nieuwsbrief ("Bollettino") dan altijd in je mailbox zodra deze uitkomt.

Nieuwsgierig naar eerdere nieuwsbrieven? Neem hier een kijkje.

Wil je Italiaans leren? Ga dan naar deze pagina.

Ben je op zoek naar een Dante vestiging die dichter bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de landelijke website.

FacebookInstagram

Elders in Nederland


Vrijdag 29 september 19.00: “Così fan tutte Live” | Istituto Italiano di Cultura - Amsterdam


Tot en met 20 mei 2024: expositie Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder | H’ART Museum - Amsterdam  (voormalig Hermitage)

Le nostre attività


Het programma van Dante Alighieri Utrecht voor 2023/2024 is in grote lijnen samengesteld!


Met de sprekers en de locaties maken we op dit moment de afspraken om mooie, interessante, maar ook leerzame én gezellige bijeenkomsten samen te stellen. Het programma is gevarieerd in taal, cultuur en ontmoeting.


Naast onze eigen programmering gaat Dante Alighieri Utrecht samenwerken met ACLI (vereniging van en voor Italiaanse immigranten en hun families) met een aantal gezamenlijke activiteiten. Leden van Dante Alighieri Utrecht en leden van ACLI kunnen elkaar ontmoeten bij verschillende culturele en sociale activiteiten waar kennismaking en uitwisseling in elkaars taal en cultuur centraal staan.


We beginnen met "Due Chiacchiere e un caffè!" bij Bar Basta te Utrecht en de maandelijkse vertoning van Italiaanse films, Cineforum Italia. Voor meer info, zie hieronder.

Volgende lezingen/activiteiten:

November: Giulia Cartini komt ons vertellen over het opkomende fascisme in Italië.

Januari: wordt nog ingevuld.

April: gezamenlijke bijeenkomst met het Nederlands Klassiek Verbond. Christiaan Caspers spreekt over de Scuola di Atene van Raffaello Sanzio.

Juni: zomerbijeenkomst met een pubquiz onder leiding van Giorgia en Jeroen.


Heb je nog tips of een idee voor een invulling? Laat het ons weten!

"Due chiacchiere e un caffè!"

Wil je graag in 't Italiaans kletsen? Dat kan!

Vanaf vrijdag 6 oktober organiseert Dante Alighieri Utrecht in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht "Due chiacchiere e un caffè". Onder het genot van een heerlijke espresso, een broodje of een salade kunnen Danteleden en Italianen uit Utrecht en omgeving hun Italiaans (of juist hun Nederlands) oefenen en ideeën uitwisselen voor doen, denken en ondernemen.

Wees welkom, vi aspettiamo numerosi!


Wanneer: Elke eerste vrijdag van de maand, beginnend op 6 oktober

Waar: Bar Basta | Drieharingstraat 10 | 3511 BJ Utrecht

Tijd: 12.00

Kosten: Je betaalt alleen je eigen comsumpties aan Bar Basta

Aanmelden is niet nodig

Cinema italiano

Cineforum Italia: (georganiseerd door ACLI)

Er worden Italiaanse films vertoond in het Slachthuis te Utrecht (onderdeel van het Louis Hartlooper Complex). De films worden voorzien van een introductie in het Italiaans en in het Engels. Na elke film is er mogelijkheid tot napraten (in het Italiaans) met een brindisi. Films voor 2023 zijn:

04/10, ore 19:00 - Il Sol dell'avvenir 

08/11, ore 19:00 - Astolfo 

06/12, ore 19:00 - Il Primo Giorno Della Mia Vita

Ongeveer een week van tevoren kunnen Danteleden een ticket boeken via de website van het Slachthuis

Vanaf 21 september in de bioscoop: Il Colibrì

De Italiaanse film IL COLIBRÌ is gebaseerd op de internationale bestseller “De kolibrie” van Sandro Veronesi, van wie eerder al CAOS CALMO werd verfilmd. Regisseur Francesca Archibugi zet met een echte sterrencast een gelaagd, Italiaans drama neer over familie, liefde en de kracht van het leven. Met onder meer Pierfrancesco Favino (IL TRADITORE), Bérénice Bejo (THE ARTIST) en Nanni Moretti (MIA MADRE).

Als kind brengt Marco (Pierfrancesco Favino) de zomers van zijn jeugd door aan de Toscaanse kust. Daar groeit hij op, wordt hij verliefd, maar moet hij ook om leren gaan met een groot verlies. Als volwassen man leeft Marco tussen Rome en Parijs als gerespecteerd arts. Ondertussen ziet hij zijn dochter opgroeien en komt hij een oude geliefde tegen. Ondanks vreugde en verdriet vindt hij zijn evenwicht, net als een kolibrie.

IL COLIBRÌ springt tussen heden en verleden, en vangt het leven van drie generaties in dit sterke Italiaanse familie-epos. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto en was de openingsfilm van het prestigieuze Filmfestival van Rome.