DANTE ALIGHIERI UTRECHT

Italiaanse Taal & Cultuur in de Domstad


Welkom bij Dante Alighieri te Utrecht!

Onze vereniging biedt eenieder die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal en cultuur een grote verscheidenheid aan cursussen Italiaans en Italië gerelateerde activiteiten. Wij organiseren vijf à zes keer per jaar lezingen over onderwerpen als Italiaanse kunst, geschiedenis, architectuur, de Italiaanse keuken en actualiteit, proeven samen wijn en bezoeken Italiaanse films. Ons culturele seizoen loopt jaarlijks van 1 augustus tot en met 31 juli.

Wil je onze activiteiten van eerdere seizoenen bekijken? Kijk dan even hier 

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging, opgericht in 1889, met een centrale vestiging in Rome en meer dan 400 afdelingen ('comitati') over de hele wereld. De vereniging is genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Nederland zijn 15 afdelingen actief, elk met een eigen programma. 

Het jaarlidmaatschap bij Dante Alighieri Utrecht kost 24,- voor individuele leden en 30,- voor twee leden binnen een gezin. Het studententarief bedraagt 10,-. 

Alle cursisten Italiaans van Babel krijgen een gratis lidmaatschap van de Italiaanse culturele vereniging Dante Alighieri te Utrecht! Zo kan je het hele jaar door deelnemen aan culturele evenementen en lezingen. Wil je graag op de hoogte blijven van alle evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldlink hieronder.

Wil je lid worden van Dante Alighieri Utrecht? Meld je dan hier aan (De pagina opent in een nieuw venster.) Je ontvangt onze nieuwsbrief ("Bollettino") dan altijd in je mailbox zodra deze uitkomt.

Nieuwsgierig naar eerdere nieuwsbrieven? Neem hier een kijkje.

Wil je Italiaans leren? Ga dan naar deze pagina.

Ben je op zoek naar een Dante vestiging die dichter bij jou in de buurt is? Kijk dan even op de landelijke website.

FacebookInstagram

Elders in Nederland


Tot en met 20 mei 2024: expositie Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder | H’ART Museum - Amsterdam  (voormalig Hermitage)

Le nostre attività


Het programma van Dante Alighieri Utrecht voor 2023/2024 is in grote lijnen samengesteld!


Met de sprekers en de locaties maken we op dit moment de afspraken om mooie, interessante, maar ook leerzame én gezellige bijeenkomsten samen te stellen. Het programma is gevarieerd in taal, cultuur en ontmoeting.


Naast onze eigen programmering gaat Dante Alighieri Utrecht samenwerken met ACLI (vereniging van en voor Italiaanse immigranten en hun families) met een aantal gezamenlijke activiteiten, zoals "Due Chiacchiere e un caffè!" (rondreizend praatcafé) en Cineforum Italia. Leden van Dante Alighieri Utrecht en leden van ACLI kunnen elkaar ontmoeten bij verschillende culturele en sociale activiteiten waar kennismaking en uitwisseling in elkaars taal en cultuur centraal staan. Lees snel verder voor meer info!

Eerstvolgende bijeenkomst op maandag 11 december 2023:

Lo Stoicismo - lezing door Herman van der Meer & Federica Marcozzi 

De filosofische stroming van het stoïcisme kan worden gezien als een levensfilosofie. Dat waar je invloed op hebt en wat binnen je bereik ligt, kun je veranderen. Al het andere, laat het los! Wie zeurt en zich beklaagt, handelt niet volgens stoïcijnse principes.

We zullen proberen dit principe te laten zien aan de hand van referentiemodellen en mensen die het in de praktijk brengen.

De bijeenkomst wordt deels in het Nederlands gehouden door Herman van der Meer (vertaler, schrijver, freelance journalist) en deels in het Italiaans door dott.ssa Federica Marcozzi (filosofisch consulent - filosofisch practicus). 

De sprekers gebruiken heldere taal in een rustig spreektempo.


Lo stoicismo può essere definito come una vera e propria filosofia di vita. Per gli stoici la filosofia è pratica di vita. È per questo che lo stoicismo può aiutarci a rispondere alla domanda: come dovremmo condurre la nostra vita?

Dopo una breve presentazione dei principi teorici dello stoicismo, vedremo le sue applicazioni pratiche, con degli esercizi spirituali, nella consulenza filosofica individuale.

L’incontro sarà tenuto parzialmente in olandese da Herman van de Meer (traduttore, autore, giornalista freelance) e parzialmente in italiano dalla dott.ssa Federica Marcozzi (consulente filosofico).

Gli oratori useranno un linguaggio chiaro a un ritmo calmo.


Wanneer: Maandag 11 december

Locatie: Agatha Schnellenschool | Nicolaasdwarsstraat 3 | 3512 XG Utrecht (vlakbij het centraal museum)

Tijd: 19.30 tot uiterlijk 22.15, met mogelijkheid tot napraten

Kosten: Gratis voor leden van Dante en studenten van Babel. Niet-leden: € 3,50. Vooraf over te maken op NL58INGB0005939256 t.n.v. Dante Alighieri Utrecht o.v.v.: 'Incontro Stoicismo'.

Aanmelden: secretaris@danteutrecht.nl

Volgende lezingen/activiteiten:

Januari 2024: Nieuwjaarsbijeenkomst, wordt nog ingevuld.

Februari/maart: ALV met jaarverslagen/financiële verantwoording door "il comitato" met presentatie en bespreking van een actueel onderwerp

Donderdag 11 april: gezamenlijke bijeenkomst met het Nederlands Klassiek Verbond. Christiaan Caspers spreekt over de Scuola di Atene van Raffaello Sanzio.

Juni: zomerbijeenkomst met een pubquiz onder leiding van Giorgia en Jeroen.


Heb je nog tips of een idee voor een invulling? Laat het ons weten!

"Due chiacchiere e un caffè!"

Wil je graag in 't Italiaans kletsen? Dat kan!

Op de eerste vrijdag van elke maand organiseert Dante Alighieri Utrecht in samenwerking met de associazione italiana ACLI Utrecht weer "Due chiacchiere e un caffè".

Onder het genot van een heerlijke espresso, een broodje of een salade kunnen Danteleden en Italianen uit Utrecht en omgeving hun Italiaans (of juist hun Nederlands) oefenen en ideeën uitwisselen voor doen, denken en ondernemen.

Wees welkom, vi aspettiamo numerosi!


Wanneer: De eerste vrijdag van elke maand. 

Waar: In de bar van het Slachtstraat Filmtheater | Slachtstraat 5 | 3512 BC Utrecht

Tijd: 12.00

Kosten: Je betaalt alleen je eigen comsumpties aan de bar van het Slachtstraat Filmtheater

Aanmelden is niet nodig

Cinema italiano

Cineforum Italia: (georganiseerd door ACLI)

Er worden Italiaanse films vertoond in het Slachthuis te Utrecht (onderdeel van het Louis Hartlooper Complex). De films worden voorzien van een introductie in het Italiaans en in het Engels. Na elke film is er mogelijkheid tot napraten (in het Italiaans) met een brindisi. Films voor 2023 zijn:

Woensdag 06 december, 19:00 - Il Primo Giorno Della Mia Vita

Ongeveer een week van tevoren kunnen Danteleden een ticket boeken via de website van het Slachthuis