Citroen D-malleihin hurahtanut?

Luet juuri Citroen DS ja ID malleille omistettua Suomalaista sivua. Mikäli Isot Kissat kiinnostavat, olet oikeassa paikassa!
 
Syy miksi tämä sivusto on olemassa ei niinkään ole se, että jotain tietoa maailmasta puuttuisi. Ennemminkin syynä on Suomalaisen näkökulman puuttuminen. Tällaisia harrastajien luomia projekti sivuja on netissä  joitakin, joista olen myös ammentanut teknisiä vihjeitä. Olen myös koittanut hieman ristiin tarkastaa tietoja jotta ihan päättömyyksiä en levittäisi. Perimmäisenä tietopankkina toimii mainio "Original Citroen DS, The Restorer´s Guide"  kirja. Lisäksi Citroen kerholla on laaja valikoima teknistä materiaalia, jäsenistön ja eri maanosien harrastajien tietotaidosta puhumattakaan. 

Citroen DS ja ID ovat harvinaisia, mutta erittäin monella tavalla väärinymmärrettyjä autoja. Niihin liittyy monia myyttejä ja uskomuksia. "Fakta tietoa" joka on periytynyt suusta korvaan Esson baareissa ja kahvipöydissä. Enon veljen langon kokemuksia kertoillaan vieläkin tositarinoina. Useat niistä eivät aivan pidä paikkaansa.

Kun aloitin D-mallin harrastamisen vuosia sitten, jouduin metsästämään tietoa tämän, tuolloin itselleni täysin tuntemattoman, auton tekniikasta ja historiasta pitkin Internetiä ja suurin osa oli englanninkielistä. Tietoa on toki yllinkyllin, mutta sitä on niin monessa paikassa, eri muodossa. D-mallista kiinnostuneen on melko vaikeaa saada autosta yleiskäsitystä suomen kielellä. Youtube haku antaa tosin aika kivan kattauksen DS aiheisia videoita.

Tavoitteena onkin ollut koota tietoja eri lähteistä yhteen paikkaan. Olen käyttänyt lähteinä Internetin ja kirjallisuuden lisäksi käytännön jutusteluja ja kirjeenvaihtoa harrastajien kanssa. 
Hyvänä resurssina on ollut myös Citroen kerhon tapaamiset.
Kiitosta kuuluu ACRy:n mainiolle harrastajakollegoille.

Tarinaa tästä autojen kuningattaresta olisi vaikka keskikokoisen kioskidekkarin sivumäärän verran (ja niinhän sitä onkin). Sen historiassa on monia mielenkiintoisia tarinoita ja tekniikka täyttäisi useamman kirjan (ja täyttääkin). Kaikkea nippelitietoa ei ole täällä mutta täältä pääsee nippelitiedon lähteille linkkien kautta. Jotain jää aina uupumaan enkä tietenkään pysty ihan kaikkea käsittelemään. Jos joku asia jää askarruttamaan niin ainahan voit ottaa yhteyttä ja kysyä. Jos en itse osaa vastata niin voin aina kysyä itseäni viisaammilta. 
Jos joku tästä saa hyödyllistä tai muuten vaan mukavaa ajanvietettä, on sivujen tarkoitus jo toteutunut.


Tärkeä tiedoitusTärkeä tiedoitus.

Huomio Teille kaikille jotka missään muodossa on tai on ollut tekemisissä Citroën ID/DS mallien kanssa. ID/DS autoja tuotiin tuotantonsa aikana useita satoja (tuhansia?). Niitä valmistettiin kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Nyt Suomalaisessa liikenteessä (rekisterissä) on enää kourallinen. Luonnollisesti harrastajat ovat keränneet suurimman osan omiin talleihinsa ja monille on useampiakin.
Vaikka nyt ei kyseistä mallia olisikaan juuri omassa tallissa, on maassa varmasti useita kymmeniä "unohdettuja" autoja. Tällainen voi olla perikunnalle jäänyt, pitkäksi venähtänyt kunnostus, osakasa, latolöytö tai ihan karkeasti metsään unohtunut yksilö. Tiedot näistä autoista haluttaisiin nyt kerätä  talteen. Missä, mikä malli (DS, ID, DSpecial, DSuper?, onko kattoa vai ei), missä kunnossa (hieno, ajokuntoinen, projekti, raato, toivoton, muisto vain...) ja onko autosta tietoja kuten omistaja, rekisterinumero, runkonumero tms. tieto jolla päästäisiin auton tietoihin kiinni. 

Laittamalla allekirjoittaneelle viestiä tai soittamalla, voi tehdä tämän kulttuuriteon. Kun tiedossa on että ID/DS malleja on ajossa enää pitkälti alle 100 yksilöä ja että niiden määrä liikenteessä on pudonnut lähivuosina merkittävästi, noin puolella, on korkea aika huhuilla D mallien perään!!!
Suosittelen www.sitruunapatonki.fi foorumia tai www.citroenkerho.fi. 
Antakaa sanan kiiriä! Kyselkää jos on mielikuvia sukulaisella olleesta isosta kissasta tai naapurin pihasta aikanaan löytyneestä yksilöstä. Ne kaikki eivät ole vielä paalissa! Kaikki D-tieto on arvokasta ja mielenkiintoista!

Comments