ISTORIC

DEPARTAMENTUL DE INGINERIE MECANICA = TRADITIE SI EXCELENTA STIINTIFICA

60 DE ANI DE ACTIVITATE DIDACTICA SI CERCETARE

CATEDRA DE MECANICĂ - scurt istoric

Disciplina de MECANICĂ a fost predată încă din anul înfiinţării Institutului Politehnic din Braşov, 1949, având în momentul de faţă un colectiv care continuă o bogată şi rodnică tradiţie, cu numeroase realizări şi un bogat material didactic, elaborat pe parcursul a 60 de ani. Colectivul care a asigurat predarea disciplinelor de mecanică la Universitatea TRANSILVANIA din Braşov a funcţionat de-a lungul anilor, fie în cadrul unor catedre compozite, fie ca un colectiv independent, după cum urmează:

Ø Între anii 1949 – 1970 : în Catedra de mecanică şi rezistenţa materialelor, sub conducerea prof.ing, Ion Coşereanu;

Ø Între anii 1970 – 1977 : în aceeaşi catedră, sub conducerea prof.dr.ing. Ioan Deutsch;

Ø Între anii 1977 – 1986 : în Catedra de mecanică şi mecanică fină, sub conducerea prof.dr.ing. Virgil Olariu;

Ø Între anii 1986 – 1990 : în Catedra de mecanică, rezistenţa materialelor şi mecanică fină, sub conducerea prof.dr.ing. Ioan Curtu;

Ø Între anii 1990 – 2004 : în Catedra de mecanică, sub conducerea prof.dr.ing. Gheorghe Deliu.

Ø Începând cu 2004 : Catedra de mecanică funcţionează sub conducerea prof.dr.ing.mat. Sorin Vlase

Înainte de 1990 membrii catedrei au fost cuprinşi în numeroase contracte de cercetare cu întreprinderi din Braşov şi din ţară ca de exemplu cu Întreprinderea de autocamioane Braşov, Tractorul Braşov, Centrul de Cercetare şi Inginerie Tehnologie pentru Autocamioane, Centrul de Cercetare şi Inginerie Tehnologie pentru Tractoare, Institutul Naţional de Motoare Termice, Întreprinderea Rulmentul Braşov, Întreprinderea Hidromecanica Braşov, Întreprinderea de articole de cauciuc FARTEC, Întreprinderea de radiatoare Braşov, Întreprinderea ARO Câmpulung, etc. În cadrul acestor contracte, derulate pe parcursul câtorva zeci de ani s-a acumulat o experienţă preţioasă, s-au rezolvat o serie de probleme impuse de producţie şi s-au elaborat, pe baza acestor cercetări numeroase teze de doctorat. Astfel au căpătat titlu de doctor prof.dr.ing. Virgil Olariu, prof.dr.ing. Petre Sima, prof.dr.ing. Nicolae Moşu, prof.dr.ing. Lidia Benche, prof.dr.ing. Mihai Tofan, prof.dr.ing. Gheorghe Deliu, prof.dr.ing. Ioan Cândea, prof.dr.ing. Florin Constantin, prof.dr.ing. Sorin Vlase. După anul 1990 preocupările în domeniu au continuat deşi industria şi-a încetinit dezvoltarea. O serie de alţi membrii ai catedrei şi-au susţinut teza de doctorat: prof.dr.ing. Eugenia Secară, prof.dr.ing. Dumitru Nicoară, conf.dr.ing. Ioan Enescu, conf.dr.ing. Diana Cotoros, şef lucr. dr. ing. Târnoveanu Călin, şef lucrări dr. ing. Ioana Comănescu, şef lucrări dr.ing. Luminita Scutaru.

În toată această perioadă s-au elaborat câteva zeci de cursuri, culegeri de probleme, îndrumare de laborator din care o parte au fost publicate în edituri recunoscute. Astfel, numai în ultimii 5 ani s-au publicat 50 de cărţi în edituri recunoscute CNCSIS. S-au publicat un număr de peste o mie de articole în reviste de specialitate cu circulaţie internaţională, în reviste de specialitate din ţară, cu ocazia unor simpozioane naţionale sau internaţionale.

Principalele rezultate au fost obţinute în următoarele domenii:

- mecanică teoretică şi aplicată;

- modelare matematică;

- vibraţii mecanice;

- dinamica sistemelor multicorp;

- metoda elementelor finite;

- analiza sistemelor cu elemente elastice;

- analiza sistemelor de bare;

- controlul sistemelor dinamice;

- optimizarea sistemelor dinamice;

- cinematica maşinilor agricole;

- dinamica maşinilor;

- mecanică computaţională;

- mecanică analitică;

- mecanica contactului;

- simulare mecanică;

- calculul de rezistenţă ale unor componente ale maşinilor şi utilajelor.

- programe de calcul pentru analiza unor sisteme dinamice;

- cinematică tehnică;

- calculul dinamic al mecanismelor şi maşinilor.

Rezultatele obţinute au fost comunicate la numeroase conferinţe şi simpozioane din ţară şi străinătate, membrii catedrei participând în fiecare an la astfel de manifestări.

S-au executat şi numeroase standuri de încercări şi aparate pentru laborator.

Disciplinele predate de membrii catedrei au fost de Mecanică(în limba română, engleză şi franceză), Mecanică tehnică, Metoda elementelor finite(în limba română şi engleză), Mecanică şi rezistenţa materialelor, Mecanică computaţională, Calculul structurilor, Mecanica zborului, Complemente de mecanică.

SEFII CATEDREI DE MECANICA

Profesorul Gheorghe D. Munteanu

Profesorul Gheorghe D. Munteanu s-a născut la 24 aprilie 1916 în oraşul Brăila. Părinţii erau originari din Transilvania, mocani din Săcele, lângă Braşov. Bunicii se stabiliseră in Brăila încă din secolul trecut cam după războiul de independenţă.

A urmat cursurile şcolii primare şi liceul (1926-1933) în oraşul natal, fiind cel mai bun elev din şcoală şi premiant la liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila. În mod deosebit elevul Gheorghe D. Munteanu s-a remarcat încă din primele clase prin aptitudinile sale pentru matematică, dovedind o mare pasiune şi talent pentru această ştiinţă. Dar pasiune şi talent a arătat şi pentru limba şi literatura română, în timpul liceului activând ca redactor la revista liceului, „Zorile”. Numele lui este trecut pe o placă cuprinzând elevii iluştri care au absolvit liceul „Nicolae Bălcescu”,

După trecerea cu succes a bacalaureatului, cu notă maximă, s-a înscris la Şcoala Politehnică din Timişoara, Facultatea de Electromecanică, urmând cursurile acesteia între anii 1933-1938. De altfel toţi cei trei fraţi Munteanu (Dumitru, Gheorghe şi Ionel) au urmat cursurile acestei şcoli renumite. Elevul inginer Gheorghe D. Munteanu (aşa se numeau pe atunci studenţii Şcolii Politehnice din Timişoara) s-a afirmat încă de la început ca un „elev inginer” de excepţie, demonstrând o mare putere de muncă, fiind înzestrat cu un simţ practic cu totul ieşit din comun pe care l-a pus în evidenţa şi mai târziu, după absolvirea facultăţii, când a lucrat ca inginer la fosta uzină I.A.R. din Braşov. De altfel a şi absolvit Şcoala Politehnică în calitate de şef de promoţie cu menţiunea „Magna cum Laudae”

În timpul studiilor elevul de liceu şi mai apoi elevul inginer Gheorghe D. Munteanu s-a bucurat de aprecierea unor renumiţi profesori ai timpului, profesori de mare prestigiu, dintre care amintim pe profesorul Kreindler, distinsul profesor de matematici de mai târziu, care a venit de la Brăila la Bucureşti. La Timişoara a fost preţuit de o serie de mare reputaţie ca Profesor Doctor Dimitrie Leonida, cel care a pus bazele Muzeului Tehnicii din Bucureşti, profesorul Plauţiu Andronescu, Profesorul Bănărăscu, profesorul Ştefan Nădăşan, Preşedinte al Academiei Române,

În 1939 şi-a satisfăcut stagiul militar terminându-l cu gradul de sublocotenent.

După terminarea studiilor inginerul Gheorghe D. Munteanu s-a angajat ca inginer la renumita fabrică de avioane I.A.R. din Braşov unde a lucrat în biroul de studii al uzinei. În continuare a lucrat şi la uzina „Tractorul” din Braşov, la Metrom din Braşov precum, o scurtă perioda, şi la Plopeni. In toate aceste uzine şi-a desfăşurat activitatea la serviciul de studii. În calitate de inginer la uzinele menţionate a participat, alături de ceilalţi colegi, la rezolvarea multor probleme inginereşti de mare dificultate, cât şi la reorganizarea serviciilor de studii din uzinele Metrom din Braşov şi a celei din Plopeni.

În paralel cu activitatea de inginer pe care a desfăşurat-o, inginerul Gheorghe D. Munteanu a funcţionat în calitate de profesor de matematică şi mecanică tehnică la şcolile profesionale I.A.R, respectiv Tractorul din Braşov.

Făcându-se repede cunoscut prin calităţile sale excepţionale didactice şi pedagodice, în anul 1948, prin înfiinţarea Institutului de Mecanică din Braşov i s-a încredinţat predarea cursului de Mecanică Teoretică, curs pe care l-a predat cu o pasiune rar întâlnită. Pentru a veni în ajutorul studenţilor a scris mai multe cursuri de Mecanică Teoretică, cursuri multiplicate la reprografia Institutului Politehnic din Braşov.

Acelaşi talent l-a caracterizat pe inginerul Gheorghe D. Munteanu şi în legătură cu cercetarea ştiinţifică fundamentală în perioada cât a funcţionat în calitate de cadru didactic universitar la Universitatea din Braşov unde a predat cursul de „Mecanică teoretică” fiind permanent preocupat de legarea mecanicii teoretice de practica inginerească, de aplicabilitatea noţiunilor teoretice în practica inginerească, utilă viitorilor ingineri cărora le-a predat un curs de o exemplară eleganţă şi dovedind un excepţional talent pedagogic.

Din păcate, din cauza unor probleme de sănătate, probleme agravate şi ca urmare a muncii neobosite pe care a depus-o, în 1969 profesorul Gheorghe D. Munteanu s-a îmbolnăvit grav, la numai 53 de ani, în plină forţă creatoare şi astfel a fost nevoit să înceteze activitatea ştiinţifică şi didactică. După 13 ani de suferinţă grea, a încetat din viaţă la 29 aprilie 1982.

Lista lucrărilor publicate (listă incompletă)

  1. Théorème de similitude généralisée en cinématique, Revue Roumaine des Sciences Techniques, Série de Mécanique Appliquée, Tom 14, nr.1, 196.

  2. Puncte caracteristice ale tensorului momentelor de inerţie în cazul unui continuum material, Buletinul Institutului Politehnic Braşov, Vol. X, Seria A, Mecanică, 1968.

  3. Efecte dinamice de ordinul doi în mişcarea generală a rigidului, Buletinul Institutului Politehnic Braşov, Vol. X, Seria A, Mecanică,1968

  4. Sur l’accélération d’ordre quelconque dans le mouvement général de corps rigide, Buletinul Institutului Politehnic Iaşi, Tom XVIII, 1968.

  5. Influenţa toleranţei spaţiului mort asupra variaţiei raportului de compresie şi energiei de turbionare a aerului în camera de ardere cu aplicaţie la motorul D-103, Buletinul Institutului Politehnic Braşov, Vol. X, Seria A, Mecanică,1967 (în colaborare cu I. Ciubotaru).

  6. Estensione del dominio di applicazione delle equzioni di Lagrange-Mangeron allo studio dei sistemi continui e discontinui, Buletinul Institutului Politehnic Iaşi, VolXII,1967 (în colaborare cu E. Takacs şi P. Sima).

  7. Teorema variaţiei momentuluin cinetic în raport cu un punct oarecare, Buletinul Institutului Politehnic Braşov, Vol. X, Seria A, Mecanică,1967.

  8. Linear Enveloping Curves Belonging to Plane Mechanisms with more Motive Elements Equations Formation Algorithm Using the Tangential Method and Applications, Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi, Tom XVI, 1966 (în colaborare).

  9. Forţele de inerţie în mişcarea generală a unui corp rigid, Institutul Politehnic din Braşov, Facultatea de Industrializarea lemnului, 1965.

  10. Torsorul forţelor de inerţie în mişcare oarecare a rigidului, Buletinul Facultăţii de Industrializarea Lemnului, Institutul Politehnic Braşov, 1964.

  11. Efectele dinamice corespunzătoare acceleraţiilor de ordin oarecare, Studii şi cercetări de Mecanică Aplicată, Anul XII, 3, 1961.

  12. Metoda caracteristicilor şi aplicaţiile ei în studiul proceselor de presare şi poansonare, Colecţia de referate A.S.I.T., Reprografia Institutului de Mecanică, 1958,

  13. Teorema variaţiei momentului cinetic în raport cu un punct oarecare, Lucrări ştiinţifice ale Institutului de Mecanică, Braşov, Vol. 2, 1955.

(Partea despre prof. Olariu, Deutsch si Munteanu a fost redactata de catre prof.dr.ing. Ioan Goia)