Bestuiving en voedsel

Ons voedsel komt uit de natuur. Bestuiving is een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van de vruchten. De bevruchting gaat uiteraard over de plantensoorten met zaden. De chaotische verspreiding van de stuifmeelkorrels door de insecten vormt de crux waarbij de rijpe zaadcellen bij de stamper volgestopt worden met al het rommelmateriaal dat het diertje aan zijn poten heeft. Het is derhalve een natuurlijke bevruchting waarbij eicel en zaadcel elkaar langs chaotische routes en enkel na verloop van tijd kunnen vinden. Het resultaat is een prachtige vrucht bij de bloem die weer een volgende stap vormt in het hele natuurlijke proces in de microbiologie. De micro-omgeving is dus uitermate belangrijk voor een goede werking van elk onderdeel van de natuur. Onder staan enkele voorbeelden van de werking van de bevruchting, voor uw dagelijkse portie.

Productie en bemesting uitgelegd met opbrengst in volume alsmede lichaamslengte

Bemesting is goed voor uw gewassen, maar ruimt u de tuin liever niet op. Laat takken en bladeren liggen en maai eenmaal per jaar in de hooimaand. De zaden vinden daarbij zelf hun weg. Maak de sloot en de vijver voor de herfstmaanden schoon. Gebruik dit slijk om alle gaten op te vullen in uw land. Wilt u de eigen tuin biologisch beoordelen, tel dan het aantal vlinders in een seizoen, en zet alle gewassen in een willekeurige vierkante meter op een rijtje voor een jaarlijkse vergelijking. De natuurlijke gewassen mogen in principe niet veranderen. Bedenk daarbij dat alle heidevelden uit de 19de eeuw verdwenen zijn, in ruil voor het doorsnee grasland van nu. Betrouwbare tellingen kunt u doorgeven aan enkele verzamelende onderzoeksinstituten.

De hommel aan het werk bij de bevruchting

Bestuiving is dus uitermate belangrijk voor een goede werking van elk onderdeel in de natuur. De fotograaf neemt u weer mee de natuur in. De Vereniging Veldbiologie (KNNV), de Bijenstichting, de Nederlandse Bijenvereniging, EIS-Nederland en IVN hebben het jaar 2012 namelijk uitgeroepen tot: Het Jaar van de Bij. Het interessante diertje kan zich verheugen in een toenemende belangstelling! Zie ook: 2012 Het Jaar van de Bij

Landbouwbioloog Ing. Wilgert Heinsius uit Apeldoorn verbetert ca. 1984 de gewassen bij Biddinghuizen rondom landgoed Bremerbergsehoek. Als imker verzorgde Wilgert Heinsius zijn bijen nu en dan ook bij zijn neef de auteur Fré Heinsius op de Hoogte in Eerbeek. 

Koolzaadgewas is wel rijk aan olie, maar kent géén bestuiving en zal de armzalige bijen niet belonen voor de vlucht. Het hype-gewas van destijds treft men vandaag de dag nog wel wat aan bij de restgewassen.

In: Bijenteelt, Maandschrift voor de bijenteelt, Vol. 90-91, pag. 207, (1988) van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt, deelde Wilgert zijn ervaringen over het transporteren van Bijenvolken. Citaat: "De heer W. Heinsius, indertijd deelnemer aan de bijenteeltcursus in de Bosbouwtechnische school in Apeldoorn, die door de heer Speelziek werd gegeven, vond dat alleen vers gedrukt krantenpapier geschikt is voor het verenigen van bijenvolken."  Commentaar van de auteur Fred. Heinsius. Bij ons in Eerbeek werd het Bijenvolk in de jaren '70 op de jaarmarkt verkocht in een staande, gevlochten bijenkorf, waarin één geheel volk bijeengebracht was. Zo'n startvolk werd door Wilgert Heinsius voortdurend bewaakt in zijn eigen bijenkorf en regelmatig aangevuld met extra bijen die men ergens wist in te kopen, en dan nog levend moest overbrengen naar de eigen bijenkorf, om er te aarden. In de winter werden de bijen overgezet in de schuur voor de winterslaap. Soms werd het volk dan bijgevoed met 'suiker opgelost in water'.

Overdekte bijenkorf zou bestuiving bevorderen
Foto: Wilgert Heinsius

Bijenhotel in Hoogland

Bijenhotel in Baarn

     

Het Bijenhotel op Landgoed Schothorst in Hoogland (links) en de Bijentoren op Landgoed Groeneveld (rechts). Niet de overdekte schuur maar het rommelige opruimhok met woonkamers of volle compartimenten vormen de huidige trend. Ook dit modeverschijnsel is niet succesvol. Bijen willen een toplocatie.
Foto's: F.N. Heinsius

Heide in bloei bij Monnikenbosch buiten Amersfoort

Citroentje op de vlinderstruik in Deventer

Bijenkasten op 't Landgoed bij Kasteel Groeneveld

© 2016 F.N. Heinsius