Programma's

14 april 2018 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

Contrafacta Hungarica
 werd in 1976 geschreven door de Hongaarse componist Ferenc Farkas.

Five Shakespeare Songs, Op.23 van de Britse componist Roger Quilter, is een van de liederencycli die deze componist op teksten van Shakespeare gebaseerd heeft.

Romeo and Julliet is misschien wel het bekendste werk van William Shakespeare. Het werk heeft vele andere kunstenaars geïnspireerd tot het maken van werken. De Russische componist Sergei Prokofiev lied zich door het verhaal inspireren tot het maken van een ballet.


22 oktober 2017 • Hurns Kerkje Hurwenen

Serenade No. 11 in EK375
werd oorspronkelijk door Wolfgang Amadeus Mozart geschreven als een sextet. Waarom hij ook een versie voor octet maakte van hetzelfde materiaal is niet bekend. Dat het gouden greep is geweest zal geen verassing zijn; Mozart kon als geen ander voor deze ensemblevorm schrijven. De octetversie is inmiddels de bekendste van de twee en wordt nog regelmatig uitgevoerd. Over onze uitvoering schreef BN De Stem: "Met een perfect uitgevoerde Serenade No.11 in Es K375 van Mozart verraste het gezelschap het muisstille publiek. Vuurwerk en romantiek gingen daarna hand in hand in een werk van de Deen Svend Schultz. Een uitvoering op dit niveau behoort tot de uitzonderingen. Een traktatie voor de fijnproevers."

Divertimento for Blæseroktet van de Deense componist Svend S. Schultz maakt ons programma compleet.  Het werk werd origineel voor octet geschreven in 1961 en het werd opgedragen aan Den Danske Blæseroktet. Het werk werd nooit uitgegeven, waardoor het verkrijgen van het materiaal erg lastig was. Na het nodige contact in ons beste Deens kregen we met toestemming van de rechthebbenden een kopie van de autograaf die in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen wordt bewaard. We zijn dan ook zeer trots dat we dit bijzondere werk voor het eerst in Nederland uit mochten voeren. Inmiddels behoort dit werk tot één van de favoriete werken van het ensemble.


18 maart 2017 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

Danse Bacchanale uit Samson et Delilah
 is een onderdeel van de derde acte van de opera die in 1877 door Camille Saint-Saëns werd geschreven. Wanneer
Samson is verraden door de verleidelijke schoonheid Delilah vieren de Filistijnen hun overwinning op zijn volk. De wilde feestvreugde leidt tot een extatische dans met exotische oosterse invloeden. In een laatste uitbarsting van kracht roept Samson de Heer aan om de tempel te doen instorten om zijn vijanden en zichzelf te vernietigen.

Petite Symphonie werd gecomponeerd in opdracht van de Franse fluitist Paul Taffanel, oprichter van Société de musique de chambre pour instruments à vent. Voor dit ensemble gaf hij veel opdrachten tot het schrijven van nieuwe, originele composities voor blazers om de dominantie in de kamermuziek van strijkers en piano te doorbreken. Petite Symphonie van Charles Gounod uit 1885 is wellicht het bekendste werk dat in opdracht van Taffanel is geschreven. Het werk kent een klassieke structuur en ondanks een zweem van de eigentijdse romantiek ademt dit meesterwerk vooral de sfeer van de muziek uit de 18e eeuw.

Reflections on a 16th Century Tune is gebaseerd op het werk "A l'ombre d'un buissonet" van Josquin Des Prez. Componist Richard Rodney Bennett schreef het werk in 1999 in de vorm van thema en variaties. Het thema wordt unisono geëxposeerd in het hoge hout, omlijst met plechtige akkoorden. In vier contrasterende variaties wordt het thema verder uitgewerkt. De finale grijpt terug op de sobere stemming van het Lento aan de opening van het werk.

Musique pour faire plaisir is een samengesteld werk op basis van pianomuziek van Francis Poulenc. In 1984 verzamelde componist Jean Françaix drie werken van Poulenc om deze suite gestalte te geven. De kamermuziek van Poulenc kent in de regel, net als die van Françaix overigens, een luchtig en soms ietwat schertsend karakter. De herkenbaarheid van de Franse salonmuziek is onmiskenbaar. En de knipoog is nooit ver weg door het parodiëren van muzikale cliché´s


30 oktober 2016 • Abdij Mariënkroon Nieuwkuijk
20 november 2016 • Zondag Matinee Oude Kerk Dongen

Nattmusikk, nonett for åtte blåsere og kontrabass
, Op. 57 ofwel Night Music werd in 1981 geschreven door de Noorse componist Johan Kvandal. Binnen zijn vaderland kwam aan het einde van de 20e eeuw een toenemende belangstelling voor zijn muziek. Buiten de grenzen van Noorwegen is zijn bekendheid zeer beperkt gebleven. Net als landgenoot Grieg verwerkte hij volksmuziek in zijn composities.
Voor dit werk voor acht blazers en contrabas liet hij zich inspireren door de traditie van de 18e eeuwse harmoniemusik. Met name door van Wolfgang Amadeus Mozart. Het werk kent verwijzingen naar diens drie serenades voor blazers.


Etelä-Pohjanmaa 
Kansanlaulu is een volksmelodie uit de Finse regio Zuid-Österbotten
. Componist Toivo Kuula, leerling van Jean Sibelius, was afkomstig uit deze regio en nam het werk in zijn eerste South Othrobothnian Suite. Het werk uit 1909 heeft een relatief eenvoudige thematiek en structuur. Door Kuula werd deze voorzien van fraaie contrapuntische lijnen waarbij hij gebruik maakt van chromatiek als symbool voor het glooiende landschap.  


Svenska folkvisor och danser is een achtluik van typische volksliedjes en -dansen die afkomstig zijn uit verschillende streken in Zweden. 19e eeuwse componist Johan August Söderman verwerkte de muziek van zijn vaderland in een bijzonder toegankelijke suite met verschillende karakters, van ingetogen tot speels.

Divertimento for Blæseroktet van de Deense componist Svend S. Schultz maakt ons Scandinavische programma compleet.  Het werk werd origineel voor octet geschreven in 1961 en het werd opgedragen aan Den Danske Blæseroktet. Het werk werd nooit uitgegeven, waardoor het verkrijgen van het materiaal erg lastig was. Na het nodige contact in ons beste Deens kregen we met toestemming van de rechthebbenden een kopie van de autograaf die in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen wordt bewaard. We zijn dan ook zeer trots dat we dit bijzondere werk voor het eerst in Nederland uit mogen voeren.


12 maart 2016 • Kamermuziekserie Lidwinaconcerten Best

Konzert für Klavier und Orchester No. 20, K466 is misschien wel één van de mooiste pianoconcerten die Wolfgang Amadeus Mozart heeft gecomponeerd. Net als vele andere werken die Mozart in mineur heeft gecomponeerd, heeft het werk een diepzinnige ondertoon met een ongekende schoonheid. De nog jonge Beethoven had bijzondere waardering voor dit werk. Hij had het opgenomen in zijn repertoire en schreef er een solocadens voor. Hij verwerkte zelfs een fragment uit het eerste deel in zijn Diabelli Variaties. Hans van der Heide bewerkte het concert voor blazersensemble.  We zijn dankbaar dat we dit bijzondere materiaal mogen gebruiken. Ook zijn we verheugd dat Kamilla Bystrova als soliste zal optreden. Deze in Nederland woonachtige pianiste van Russische afkomst is hoofdvakdocent piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. voor meer informatie zie salondemusique.nl

Symfonie No. 7 in A v
an Ludwig van Beethoven is één van zijn bekendere symfonieën. Tijdens de premiere dirigeerde de componist zelf, waarbij het allegretto vanwege het succes zelfs herhaald moest worden. Richard Wagner noemde de symfonie, refererend aan de levendige ritmes in het werk, de "apotheose van de dans". Rondom de bewerking voor blazers zijn wat onduidelijkheden. De oorspronkelijke versie werd uitgegeven bij de uitgever van Beethoven en het manuscript bevat correcties in een handschrift dat lijkt op dat van de meester. Of dat het in zijn opdracht of onder zijn supervisie is gebeurd is onduidelijk. 

10 oktober 2015 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

Dixtuor, Op. 14 is een prachtig driedelig werk dat door de Roemeen Georges Enescu in 1906 werd gecomponeerd toen hij in Parijs studeerde bij Fauré en Massenet. Het thema uit het eerste deel is gebaseerd op een volkswijsje dat Enescu ooit in zijn vaderland door een blaasorkest hoorde spelen. Het werk ademt op impressionistische wijze de idyllische sfeer van het Roemeense landschap.

Respiration Suite werd in 1962 geschreven door Jurriaan Andriessen. De oudste zoon in de dynastie van Hendrik Andriessen studeerde bij Willem van Otterloo en Olivier Messiaen. Naast zijn werken voor blaasorkest in een veelal moderne idioom schreef hij ook jazz onder het pseudoniem Leslie Cool. De Respiration Suite werd geschreven in opdracht van het Internationale Fysiologie Congres. Het werk geeft in vier delen een muzikale impressie van de luchtstroom in de longen.

Suite in D, Op. 29 is de eerste van twee werken voor dubbelkwintet die door de Amerikaanse componist Arthur Bird werden geschreven. Het klankrijke werk werd in 1898 gecomponeerd in opdracht van Paul Taffanel en zijn Société de Musique de Chambre pour Instruments à Vent, die ook eerder opdracht had gegeven aan Gounod voor diens Petite Symphonie. Dat Taffanel een vooraanstaand fluitist was, blijkt aan de prominente rol voor de fluit in het werk. Voor een werk van Amerikaanse hand heeft deze suite desondanks een klankbeeld dat past in de West-Europeese muziektraditie. Mogelijk komt dit doordat Bird enkele jaren in Berlijn verbleef en bij Frans Liszt studeerde.

28 maart 2015 • Laurentiuskerk Dongen
15 maart 2015 • Hilvaria studio's Hilvarenbeek

Andante werd geschreven door de Sergei Taneyev.
Hij studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Tchaikovsky, die hij ook op zou volgen. Zijn invloed op jongere generatie componisten is significant,met name bij zijnbekendste studenten, Rachmaninoff en Scriabin. Het Andante voor dubbelkwintet is een kort en relatief eenvoudig werk dat een verfijnde stijl met zorgvuldige gelaagdheid van stemmen en thematische ideeën etaleert. Taneyev overleed 100 jaar geleden in 1915.

Sept Danses is gebaseerd op het ballet ‘Les malheurs de Sophie’. Jean Françaix tekende zelf in 1971 voor deze suite voor 10 blazers ‘Sept Danses’ in 1971. Het ballet gaat over Sophie; een ‘kleine ondeugd’ van zes jaar oud. Ze eet snoep tot ze ziek wordt, onthoofdt levende vissen, eigent zich andermans fruit en sieradendoos toe. Sophies streken worden afgezet tegen het gedrag van haar leeftijdsgenootjes, allemaal 'saaie en bleekneuzerige' modelkinderen. Françaix schreef tot het eind van zijn leven in de hem typerende stijl muziek, zich verre houdend van modieuze opvatting en conventies. De ginnegap is nooit ver weg. Sept Danses is daar een goed voorbeeld van: schaamteloos de grens van het jolige opzoeken.

Seascape uit 1958 werd geschreven door de Engelse componiste Ruth Gipps. Ze studeerde bij Gordon Jacob en Ralph Vaughan Williams en in haar werk als componist en uitvoerend musicus was ze een pionier. Ze was dirigent van het Portia Wind Ensemble. Dit ensemble, met louter vrouwelijke musici, heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw veel hedendaagse composities laten schrijven. Ook Seascape werd voor dit ensemble geschreven. Het is een ingetogen werk dat in een gematigd modern idioom een verbeelding van de zee verklankt.

Carmina Burana is een middeleeuws manuscript met 200 profane liederen van verschillende onbekend gebleven dichters. De liederen behandelen zeer uiteenlopende onderwerpen: de ontluikende natuur, kritiek op wereldlijke en kerkelijke overheid en verheerlijking van het vrije leven vol drank, gokspelen, seks en liefde. In 1935 componeerde Carl Orff eigen muziek op een aantal van deze liederen. De Roemeense arrangeur Friedrich Wanek arrangeerde vijf prachtige delen voor dubbelkwintet.

19 december 2014 • Nacht van de Kunsten Tilburg
14 december 2014 • Zondag Matinee Oude Kerk Dongen


Divertimento in E-Flat voor blazersoctet werd door de Britse componist Gordon Jacob geschreven in 1968. Jacob is geen onbekende naam in de blaasmuziek van de twintigste eeuw. Hij schreef veel werken voor harmonieorkest en bewerkte ook veel oude Engelsemuziek voor blazers. Hij heeft een respectabel oeuvre aan kamermuziek geschreven, waaronder Old Wine in New Bottles. Vandaag spelen we zijn divertimento voor octet, een prachtig werk in een modern idioom. 

Divertimento in B dur, Hob. II werd omstreeks 1782 gecomponeerd voor twee hobo's, twee hoorns, 3 fagotten en een serpent. Het werk werd geschreven als Feldparthia om festiviteiten buiten luister bij te zetten. In de achtiende eeuw was het niet ongebruikelijk voor de rijke aristocratie om er een 'eigen' ensemble op na te houden. Dit werk wordt in het algemeen toegeschreven aan Franz Joseph Haydn. Toch zijn er vermoedens dat het werk geschreven zou zijn door één van zijn leerlingen Franz Ignace Pleyel. Het tweede deel is het beroemde Chorale St. Antoni, waar Johannes Brahms later zijn compositie "Variationen über en Thema von Joseph Haydn" op gebaseerd heeft.

1 mei 2014 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

19 december 2013 • Nacht van de kunsten Tilburg

Polonaise in Es, B100 is een kort werk dat Antonín Dvořák heeft geschreven in 1880 als openingswerk voor het bal van de Academische Vereniging. Het werk is gebaseerd op de traditionele langzame Poolse dans waarin oorspronkelijk door een grote groep paarsgewijs gedanst werd.

Danzas Concertantes voor klarinet solo, blazersensemble en slagwerk, werd gecomponeerd door de in Nederland woonachtige Argentijnse componist Pablo Escande in opdracht van de Holland Wind Players. Het karakteristieke werk omvat vijf contrasterende delen die een zwoele zuidamerikaanse sfeer ademen. Solist op klarinet is onze eigen Ties Kemper. 

Serenade in D, Op. 44 werd in 1878 geschreven door Antonín Dvořák.  Met het werk geeft de componist een hommage aan de componisten die voor hem geschreven in de traditie van de zogeheten harmoniemusik, met name Wolfgang Amadeus Mozart. Dvořák was bijzonder geïnspireerd door diens Serenade No. 10 in Bes 'Gran Partita'. Het werk bevat vele verwijzingen naar stijlen uit de Tsjechische volksmuziek die Dvořák stijlvol verwerkte in deze compositie. De premiere werd gespeeld door muzikanten uit het Praagse Theater Orkest onder leiding van de componist zelf.

Boléro is misschien wel één van de bekendste werken uit de klassieke muziek. Het werk werd in 1928 als balletmuziek gecomponeerd door Maurice Ravel. Het werk omvat twee contrasterende thema's die over een ostinaat met geleidelijk toenemende intensiteit. De geniale Amerikaanse musicus en componist Frank Zappa maakte met zijn band een geheel eigen versie van dit werk. Deze uitvoering heeft ons geïnspireerd tot een verfrissend arrangement met een dikke knipoog.

19 mei 2013 • Hilvaria studio's Hilvarenbeek
20 december 2012 • Nacht van de Kunsten Tilburg


Ouverture Le Nozze di Figaro is de virtuoso opening van de gelijknamige opera van Wolfgang Amadeus Mozart.

Octet in Es, Op.103 werd door Ludwig van Beethoven gecomponeerd in opdracht van keurvorst Maximiliaan Franz. Ondanks het hoge opus nummer, werd het werk al in 1792 geschreven. Het kent vele speelse passages die doet denken aan de tijd van Mozart en Haydn. Ook zijn in het werk de voortekenen van de latere bombast aanwezig. Beethoven verwerkte in 1795 deze muziek tot zijn eerste strijkkwintet, Op.4. De oorspronkelijke versie voor blazers werd niet eerder dan 1830 uitgegeven.

Sinfonietta Op. 188 werd door Joachim Raff in 1873 gecomponeerd tijdens het hoogtepunt van zijn carrière. Zowel het werk als de componist zelf lijken te zijn vergeten. Mogelijk is dat te wijten aan het feit dat zijn tijd vele bekende componisten heeft voortgebracht, waaronder Raff’s goede vriend Richard Strauss. Sinfonietta is geschreven voor dubbelkwintet en heeft de traditionele symfonische structuur. Met zijn compositorische vaardigheden creëert Raff een atmosfeer voor intense speelvreugde.30 juni 2012 • Masterexamen Jasper Arts

13 mei 2012 • Noten op de Noen Helvoirt

Petite Symphony - Charles Gounod

Lied et Scherzo - Florent Schmitt, solist Jasper Arts

Petite Suite - Claude Debussy

Golliwog's Cakewalk - Claude Debussy


16 april 2011 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

10 april 2011 • Notenkraker Helvoirt (try-out)

Serenade No.10 in Bes K361- Gran Partita van W.A. Mozart23 december 2010 • Nacht van Muziek Tilburg

26 juni 2010 • Kasteel Doornenburg

Symfonie No. 7 in A - Ludwig van Beethoven

Serenade No. 12 in c klein K388- Wolfgang Amadeus Mozart

18 december 2009 • Nacht van Muziek Tilburg
Nocturne, Op. 9 - Felix Mendelssohn-Bartholdy

Lieder eines Fahrenden Gesellen - Gustav Mahler, soliste Floriere Beelen


13 juni 2009 • Kamermuziekserie De Azijnfabriek 's-Hertogenbosch

Suite in Bes - Richard Strauss

Lieder eines Fahrenden Gesellen - Gustav Mahler, soliste Floriere Beelen


19 december 2008 • Nacht van Muziek Tilburg
Suite in Bes - Richard Strauss

7 juni 2008 • Bachelor-examen Robert van Enschot
Symphonietta - Willem van Otterloo
Gemini - Robert van Enschot

21 december 2007 • Nacht van Muziek Tilburg

Serenade in D, Op. 44 - Antonin Dvorak


30 juni 2007 • Conservatorium Tilburg

Serenade No. 12 in c klein K388- Wolfgang Amadeus Mozart

Serenade in D, Op. 44 - Antonin Dvorak