Fundació Akwaba

Visiteu la pàgina web de l'entitat: 

Fundació Akwaba

Akwaba és una organització no governamental sense afany de lucre. Va néixer l’any 1992 a la ciutat de l’Hospitalet lluitant per un món més just per a tots i totes. 

La nostra missió és promoure la participació i la coresponsabilitat per a generar una societat més justa mitjançant la formació i l’atenció a les persones més vulnerables.

Fomentem la convivència, la inclusió de persones nouvingudes, l’empatia i la lluita contra les desigualtats, sensibilitzem vers la diversitat a través de la formació, l’ acollida, l’atenció personalitzada, l’orientació , el voluntariat, la implicació del propi usuaris/ària, i l’educació en valors.

A través de les nostres àrees desenvolupem projectes i accions encaminades a la consecució dels nostres objectius:

Bertran Juan-Torres, Andrea; [redacció].  Guia pedagògica: primera fase.COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món. Formació, investigació i sensibilització a la comunitat educativa. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2023.

Nou material de suport a educadores, mestres i professorat d’infants i joves de 10 a 17 anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació que desenvolupen especialment el vector de competència ciutadana del nou currículum.

A la primera guia de COMunitats es proposa un procés de revisió personal, del grup-classe i de l’entorn per comprendre les causes estructurals de les vulneracions a les persones des d’una visió de justícia global. Mitjançant la metodologia de la Investigació Acció Participació, es fomenta que l’alumnat i el professorat reflexionin i transformin el centre educatiu amb una mirada d’interculturalitat crítica. Aquesta primera fase de formació, investigació i sensibilització a la comunitat educativa consta de 6 mòduls formatius adaptats per a primària i secundària, així com espais de reflexió per a l’alumnat i el professorat.

Volem agrair la participació dels centres en la prova pilot, amb els quals hem implementat aquestes formacions que ara us podem compartir: Escola Ernest Lluch i Institut Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat; Escola Cèsar August de Tarragona; Escola especial Mare de Déu de Montserrat, Escola Torrent d’en Melis, Institut Escola Arts i Institut Montjuïc de Barcelona. I també als ajuntaments d’aquestes tres ciutats i a l’ACCD, que són els que han donat suport a la iniciativa.

Tractar aspectes sobre quins criteris ens mouen a relacionar-nos i pensar-los críticament des dels drets humans, ens ajuden a l’hora de conviure dins la comunitat educativa i afrontar nous reptes socials des d’una interculturalitat crítica.

Bertran, Andrea; et al. [coord. i redacció]. Guia pedagògica: segona fase. Fem Eco: connectem el gènere i el medi ambient a l’escola i al món. Barcelona: Fundació Akwaba, 2021.

Aquesta guia pedagògica es publica per poder replicar la primera fase de la campanya Fem Eco. És un material de suport als educadors i educadores formals (mestres i professorat) i no formals (monitores de lleure, educadores socials i altres) d’infants i jovent de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació.1

L’Educació per a la justícia global és un paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent (treballar sobre les causes que generen desigualtats i conflictes), un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Es parteix de la idea de ciutadania global per assenyalar la pertinença a un sol món, i de presa de consciència sobre l’oportunitat que tothom té en la promoció de la justícia social i l’equitat, l’acció transformadora i la generació d’alternatives.

Lucha Marimón, Quim; [et. al.].  Guia pedagògica: primera fase. Fem Eco: connectem el gènere i el medi ambient a l’escola i al món. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2021.

Aquesta guia pedagògica es publica per poder replicar la primera fase de la campanya Fem Eco. És un material de suport als educadors i educadores formals (mestres i professorat) i no formals (monitores de lleure, educadores socials i altres) d’infants i jovent de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació 

Carrera Redondo; [et. al.]. Guia pedagògica: sostenibilitat econòmica i social: segona fase. Com vivim? Convivint per una escola i un món sostenible i de pau. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2020.

Material de suport a educadores, mestres i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació.

Aquesta guia es proposa un procés de revisió personal i grupal, de l’entorn i del món, per tal de vetllar per un clima de pau i per una societat sostenible ecològicament, econòmicament i socialment des dels centres educatius. Les estratègies treballades són: la comunicació noviolenta, l’ètica de la cura i l’economia social i solidària. Mitjançant la metodologia de l’aprenentatge servei, es fomenta que l’alumnat i el professorat reflexioni i transformi el centre educatiu i l’entorn amb una mirada global.

Tractar els aspectes relacionats amb l’ètica de la cura ens pot ajudar ara a l’hora de trobar-nos virtualment amb el professorat o alumnat (que poden patir situacions d’angoixa o dol), al retorn físic als centres educatius i també a l’inici del proper curs. Creiem que des d’aquesta perspectiva es podran atendre millor les conseqüències que aquesta crisi pugui tenir en les nostres vides.

Carrera Redondo, Begoña; Gómez Camprubí, Núria [coordinació i redacció].  Guia pedagògica: cultura de pau: primera fase. Com vivim? Convivint per una escola i un món sostenible i de Pau. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2019.

Material de suport a educadores, mestres i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació.

A la primera guia de Com vivim? Convivint, es proposa un procés de revisió personal del grup-classe, de l’entorn i del món per tal de vetllar per un clima de pau des del centre educatiu, a través de l’atenció a les emocions i la participació activa. Mitjançant la metodologia de l’art i l’IAP es fomenta que l’alumnat reflexioni i transformi el centre educatiu.

En aquesta guia s’ha comptat amb col·laboracions com la d’AHEAD (Associació d’Educadors en Drets Humans) i el GREM (Grup en Recerca d’Educació Moral).

Carrera Redondo; [et. Al.].  Recull d'experiències primera fase 2018/2019. Com vivim? Convivint per una escola i un món sostenible i de Pau. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2019.

Llibret que recull la sistematització d’experiències de la primera fase del projecte Com vivim? Convivint: per una escola i un món sostenible i de pau. Representa un mostra, adreçada a les professionals de l’educació i la cooperació, d’allò que ha suposat la implementació d’aquesta fase als centres educatius.

Gómez Camprubí, Núria; Carrera Redondo, Begoña. "Ni uniformes. Ni etiquetes, vivències a Les Planes i a Collblanc. Fundació Akwaba". Dins:  Roldán Bermejo, Enric; Vallecillos Melgarejo, Pep [coords.]. L'educació és una arma de construcció massiva. Bones pràctiques a l'Hospitalet de Llobregat. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'estudis de l'Hospitalet, 2018,  p. 207-218.           

Carrera Redondo, Begoña; Gómez Camprubí, Núria. Desfem les desigualtats: guia pedagògica: segona fase: aprenentatge creatiu per una ciutadania global. #desfemlesdesigualtats; l'acció transformadora. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, (2016).

Recull de les formacions generades durant la segona fase de la campanya #desfemlesdesigualtats: aprenentatge creatiu per una ciutadania global que la Fundació Akwaba impulsa amb la finalitat de generar una ciutadania activa respecte a la defensa dels drets humans i el desenvolupament humà i sostenible. Esdevé un material de suport als educadors, educadores i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació transformadora en la seva programació. S'estructura en dos blocs, un per a primària i un altre per a secundària.


Recasens Virgil, Eva; Gómez Camprubí, Núria [coordinació i redacció]. Desfem les desigualtats: guia pedagògica: primera fase: aprenentatge creatiu per a una ciutadania global: #desfemlesdesigualtats: la descoberta de les desigualtats a través de la participació i de la fotografia. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2014.

És un material de suport als educadors, educadores i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació transformadora en la seva programació.

Les estratègies de #desfemlesdesigualtats se centren en accions formatives teòriques i pràctiques adreçades a infants i joves de centres d’educació formal i no formal de distintes localitats catalanes i es plantegen en dues fases:

Per a més informació del projecte: https://desfemlesdesigualtats.wordpress.com/

Mira l’Àfrica! Actuem per transformar les injusticies socials.  Guia pedagògica. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, [2011].

En aquesta ocasió us presentem la guia Mira l'Àfrica, un material que serveix de marc teòric al professorat, als educadors i educadores i a totes aquelles persones interessades en la temàtica.

Aquesta no pretén ser un document exhaustiu, simplement volem compartir amb vosaltres quatre pinzellades i recursos que ens poden ajudar a preparar classes, tallers o per iniciar un coneixement més específic sobre l’Àfrica subsahariana.

Unitat mòbil. [Actuant localment per un cultura de pau global]. L'Hospitalet de Llobregat : Fundació Akwaba, [2010?].

La voluntat d’aquesta guia és crear una eina de treball per a les persones professionals del món de l’educació i del lleure, una eina que permeti aprofundir els coneixements sobre els drets humans, la cultura de pau i la realitat africana des d’una vessant lúdica i dinàmica, que permeti establir ponts d’unió, de reflexió i de treball conjunt entre joves i infants de diverses realitats, és per aquest motiu que el llibre s’acompanya d’un DVD amb vídeos dels diferents tallers.

La Unitat Mòbil és una campanya de sensibilització dirigida a infants, joves i adults que viuen a Catalunya i a la Costa d'Ivori. La Unitat es presenta com un carro buit que entre tots i totes omplirem a partir dels tallers que realitzarem a les nostres escoles, centres cívics, espais públics... Serà l'aprenentatge i servei la eina utilitzada per carregar la Unitat amb les nostres experiències i vivències per fomentar un intercanvi de les nostres realitats i fomentar entre tots i totes una ciutadania activa i plural, basada en unes relacions participatives i igualitàries. Per saber-ne més podeu consultar les XI jornades de la Fundació Akwaba.

 XI Jornades de la Fundació Akwaba: treballant per la ciutadania global: Gènere, Apoderament i Corresponsabilitat (2010). L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba,[2010].

Jornades d’intercanvi entre el Sud i el Nord, per a consolidar idees fonamentades en experiències diferenciades, sobre quins serien els processos més adequats per a treballar l’equitat de gènere, i de quina manera aquestes estratègies es poden implantar tant al Sud com al Nord, partint de les diferències socials, culturals i de recursos que tenen ambdues poblacions (L’Hospitalet i Bouaké Costa d’Ivori). Pretenem reflexionar i fer reflexionar, sobre la importància generalitzada, de crear mecanismes eficients i eficaços a l’hora de treballar tant al Sud com al Nord la perspectiva de gènere ja que només així serà possible la construcció d’una societat més justa i equitativa.


 Rodrigo, Desiré. El diari de la Naaku. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2009.

Conte en format diari on la Naaku, una nena d'12 anys de la Costa d'Ivori narra la seva experiència de desplaçament amb la seva familia. Inclou una guia pedagògica i propostes d'activitats.

 Jocs de guerra. Cosa d’infants. Barcelona: Fundació Akwaba; Quadriga, 2007.

 Jocs de guerra, cosa d’infants, per mitjà dels relats i dels dibuixos dels nens i nenes que han estat soldats o que han hagut de fugir, víctimes del conflicte, vol mostrar a la societat catalana que la guerra afecta dones i infants en primer lloc. Són els infants els que es converteixen en petits soldats mitjançant addiccions a drogues, o per un simple plat de menjar. I, tanmateix, són les dones les que sovint protegeixen la família, fugen amb els nens i se n’encarreguen del sosteniment quan el país es desmunta al seu voltant. Aquest llibre forma part de la campanya “I després de la guerra, què?”, que vol alertar i conscienciar la nostra societat sobre les conseqüències d’una guerra per a la població civil.

Els colors de les cultures. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2007.

Gil, Agata. El viatge d’en Konan. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2007.

Todos tenemos la sangre roja [1 disc òptic (DVD)]. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, [2007].

Akwaba, 10 anys : memòria. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, 2002. 

Històries de vida a través del viatge. [enregistrament vídeo]. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, [200-?].

Fernández, Amparo; Fernández, Amparo [fotografies] ; Pujol i Larena, Laura  [realització]. Akwaba: exposició fotogràfica dels projectes de la Fundació Akwaba a l'Hospitalet i a Costa d'Ivori. [recurs electrònic].L'Hospitalet de Llobregat : Fundació Akwaba, [2000?].

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:



Darrera actualització: 28/04/2023