Fundació Akwaba


La Fundació Akwaba treballa amb les comunitats més necessitades de Costa d’Ivori i col·labora amb la població immigrant perquè s’integri a Catalunya. L’organització va començar la seva tasca l’any 1993, quan una vintena de voluntaris van visitar un camp de treball de Costa d’Ivori i decidiren col·laborar-hi des de l’Hospitalet. Des de llavors, la Fundació ha atès col·lectius en risc d’exclusió que viuen a la ciutat de l’Hospitalet, especialment la població d’immigrants, i ha endegat diferents projectes d’emergència i desenvolupament a Costa d’Ivori, Hondures, el Pakistan i l’Afganistan.

Akwaba pretén sensibilitzar la societat catalana envers la realitat dels immigrants i dels col·lectius més desfavorits que viuen al nostre país. Així mateix, també vol donar a conèixer les situacions d'injustícia dels països del Sud.

Akwaba, que es pronuncia -acuaba-, vol dir benvingut en baoulé, una llengua mil·lenària del centre de la Costa d'Ivori, a la part occidental del continent africà.

L’entitat  desenvolupa  actual-ment la seva tasca a través de tres grans àrees de treball:

  • Una primera és  la  relativa  a  l’acolliment  i  la  formació per millorar les condicions de vida  de  les  persones  nouvingudes,  tot  facilitant-los  el  coneixement  del  seu entorn, la formació i l’orientació sociolaboral.  Inclou  tallers,  cursos,  sortides culturals, la preparació per a  l’examen  de  nacionalitat,  reforç  escolar  per  a  infants  o  assessorament  jurídic,  entre  d’altres.
  • La  segona  àrea,  la  de  sensibilització, pretén generar una ciutadania compromesa amb la justícia social, a través d’activitats educatives. Treballen tant en centres escolars com en l’àmbit  local,  dintre  i  fora  de  L’Hospitalet. Organitzen sessions formatives  al  voltant  dels  drets  humans,  la  cultura de la pau, la sostenibilitat, el gènere  i  la  interculturalitat
  • La  tercera  parcel·la  d’actuació  d’Akwaba    a  veure  amb  les  tecnologies  de  la  informació  i  de  la  comunicació,  que  el  seu  punt  Òmniakwaba posa a l’abast de tothom. A  través  de  sessions  d’aprenentatge  informàtic,  de  l’aplicació  de  les  noves  tecnologies  a  l’ocupabilitat  i  també de diferents accions comunitàries, aquest punt de la xarxa catalana  Òmnia  participa  dels  seus  objectius  d’integració  i  cohesió  social  de  la  població  de  l’entorn.


https://www.facebook.com/FundacioAkwaba/
https://twitter.com/search?q=Fundaci%C3%B3%20Akwaba&src=typd

Visiteu la pàgina web de l'entitat: Fundació Akwaba

Vegeu Qui som.


http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=+fundacio+Akwaba&searchscope=23&submit=Cercar
Carrera Redondo, Begoña; Gómez Camprubí, Núria. Desfem les desigualtats: guia pedagògica: segona fase: aprenentatge creatiu per una ciutadania global. #desfemlesdesigualtats; l'acció transformadora. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, (2016).

Recull de les formacions generades durant la segona fase de la campanya #desfemlesdesigualtats: aprenentatge creatiu per una ciutadania global que la Fundació Akwaba impulsa amb la finalitat de generar una ciutadania activa respecte a la defensa dels drets humans i el desenvolupament humà i sostenible. Esdevé un material de suport als educadors, educadores i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació transformadora en la seva programació. S'estructura en dos blocs, un per a primària i un altre per a secundària.
Recasens Virgil, Eva; Gómez Camprubí, Núria [coordinació i redacció]. Desfem les desigualtats: guia pedagògica: primera fase: aprenentatge creatiu per a una ciutadania global: #desfemlesdesigualtats: la descoberta de les desigualtats a través de la participació i de la fotografia. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, 2014.


És un material de suport als educadors, educadores i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació transformadora en la seva programació.

Les estratègies de #desfemlesdesigualtats se centren en accions formatives teòriques i pràctiques adreçades a infants i joves de centres d’educació formal i no formal de distintes localitats catalanes i es plantegen en dues fases:

La descoberta de les desigualtats a través de la participació i la fotografia: es pren consciència de les desigualtats locals i globals i s’intenta, a través de la investigació, acció i participació (IAP) i la sensibilització ciutadana, difondre l’aprenentatge adquirit.

L’acció transformadora: es dóna resposta a una desigualtat existent en el seu entorn, bé participant en accions d’aprenentatge i servei (ApS) o bé presentant propostes de millora a les autoritats locals. Aquesta guia és un recull de les formacions generades durant la primera fase de la campanya, amb la voluntat que es continuïn replicant.

Per a més informació del projecte:https://desfemlesdesigualtats.wordpress.com/Mira l’Àfrica! Actuem per transformar les injusticies socials.  Guia pedagògica. L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba, [2011].

En aquesta ocasió us presentem la guia Mira l'Àfrica, un material que serveix de marc teòric al professorat, als educadors i educadores i a totes aquelles persones interessades en la temàtica.

Aquesta no pretén ser un document exhaustiu, simplement volem compartir amb vosaltres quatre pinzellades i recursos que ens poden ajudar a preparar classes, tallers o per iniciar un coneixement més específic sobre l’Àfrica subsahariana.

 
 
 
 
 
 
Unitat mòbil. [Actuant localment per un cultura de pau global]. L'Hospitalet de Llobregat : Fundació Akwaba, [2010?].

La voluntat d’aquesta guia és crear una eina de treball per a les persones professionals del món de l’educació i del lleure, una eina que permeti aprofundir els coneixements sobre els drets humans, la cultura de pau i la realitat africana des d’una vessant lúdica i dinàmica, que permeti establir ponts d’unió, de reflexió i de treball conjunt entre joves i infants de diverses realitats, és per aquest motiu que el llibre s’acompanya d’un DVD amb vídeos dels diferents tallers.

La Unitat Mòbil és una campanya de sensibilització dirigida a infants, joves i adults que viuen a Catalunya i a la Costa d'Ivori. La Unitat es presenta com un carro buit que entre tots i totes omplirem a partir dels tallers que realitzarem a les nostres escoles, centres cívics, espais públics... Serà l'aprenentatge i servei la eina utilitzada per carregar la Unitat amb les nostres experiències i vivències per fomentar un intercanvi de les nostres realitats i fomentar entre tots i totes una ciutadania activa i plural, basada en unes relacions participatives i igualitàries. Per saber-ne més podeu consultar les XI jornades de la Fundació Akwaba.

 


 

XI Jornades de la Fundació Akwaba: treballant per la ciutadania global: Gènere, Apoderament i Corresponsabilitat (2010). L'Hospitalet de Llobregat: Fundació Akwaba,[2010].

Jornades d’intercanvi entre el Sud i el Nord, per a consolidar idees fonamentades en experiències diferenciades, sobre quins serien els processos més adequats per a treballar l’equitat de gènere, i de quina manera aquestes estratègies es poden implantar tant al Sud com al Nord, partint de les diferències socials, culturals i de recursos que tenen ambdues poblacions (L’Hospitalet i Bouaké Costa d’Ivori). Pretenem reflexionar i fer reflexionar, sobre la importància generalitzada, de crear mecanismes eficients i eficaços a l’hora de treballar tant al Sud com al Nord la perspectiva de gènere ja que només així serà possible la construcció d’una societat més justa i equitativa.
 
 
 
 
 

Rodrigo, Desiré. El diari de la Naaku. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2009.

Conte en format diari on la Naaku, una nena d'12 anys de la Costa d'Ivori narra la seva experiència de desplaçament amb la seva familia. Inclou una guia pedagògica i propostes d'activitats.


 
 
 
 
 
 
 

Jocs de guerra. Cosa d’infants. Barcelona: Fundació Akwaba; Quadriga, 2007.

 
Jocs de guerra, cosa d’infants, per mitjà dels relats i dels dibuixos dels nens i nenes que han estat soldats o que han hagut de fugir, víctimes del conflicte, vol mostrar a la societat catalana que la guerra afecta dones i infants en primer lloc. Són els infants els que es converteixen en petits soldats mitjançant addiccions a drogues, o per un simple plat de menjar. I, tanmateix, són les dones les que sovint protegeixen la família, fugen amb els nens i se n’encarreguen del sosteniment quan el país es desmunta al seu voltant. Aquest llibre forma part de la campanya “I després de la guerra, què?”, que vol alertar i conscienciar la nostra societat sobre les conseqüències d’una guerra per a la població civil.


Els colors de les cultures. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2007.

Gil, Agata. El viatge d’en Konan. L’Hospitalet: Fundació Akwaba, 2007.

Todos tenemos la sangre roja [1 disc òptic (DVD)]. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, [2007].

Akwaba, 10 anys : memòria. [L'Hospitalet de Llobregat]: Fundació Akwaba, 2002.

Històries de vida a través del viatge. [enregistrament vídeo]. [L'Hospitalet de Llobregat] : Fundació Akwaba, [200-?].

Fernández, Amparo; Fernández, Amparo [fotografies] ; Pujol i Larena, Laura  [realització]. Akwaba: exposició fotogràfica dels projectes de la Fundació Akwaba a l'Hospitalet i a Costa d'Ivori. [recurs electrònic]. L'Hospitalet de Llobregat : Fundació Akwaba, [2000?].

 

Comments