Joan Rius i Vila

Joan Rius i Vila (Igualada 1912 – Vilanova i la Geltrú 1986)

Escriptor, mestre i periodista. Estudià humanitats i filosofia als caputxins. Als 18 anys es traslladà a l’Hospitalet a treballar a Can Busquets i ben aviat s’integrà culturalment i políticament a la vida local, col·laborant en les publicacions periòdiques de l’època. Fou soci fundador del nostre Ateneu de Cultura Popular. Féu classes a l’Acadèmia Comercial i al Col·legi del senyor Massot i, per damunt de tot, fou testimoni d’excepció, a casa nostra, de la proclamació de la República, del 6 d’Octubre, del 19 de Juliol de 1936, de la revolució i la guerra civil.

Publicà, a través del Museu d’Història de l’Hospitalet, El meu Josep Janés i Olivé, premi d’Assaig i Investigació Històrica convocat pel nostre Ajuntament. També és autor d’Un conte d’infants, d’una bibliografia exhaustiva del poeta vilanoví Manuel de Cabanyes y traduí, entre altres, Madame Bovary de Gustave Flaubert, Benedicció de la terra, de Knut Hamsun i El robo del elefante blanco de Mark Twain, etc. També cultivà la poesia.

"...Va venir a viure a l'Hospitalet on ja hi vivia el seu germà gran. l'Evaristu, que li va buscar feina a la fàbrica "Busquets Germans i Cia". A l'Hospitalet hi va arribar ple de projectes i amb una vocació ben clara: el periodisme. Però, com que calia tocar de peus a terra, no quedava cap més remei que treballar vuit o deu hores diàries per tal de poder pagar la dispesa i disposar d’alguna cosa per gastar-la en el seu gran vici: els llibres. És per això que va posar-se a treballar en feina que no li agradava i esperava amb delit el final de setmana per anar als Encants de llibres vells i allà donar voltes i més voltes comprant llibres per la seva biblioteca particular.

Als laboratoris de Can Busquets hi va conèixer la seva futura esposa que també hi treballava i va ser a través d’ella i dels seus familiars que va anar introduint-se en el coneixement de la vida local i li van proporcionar les seves primeres grans amistats hospitalenques.

... I va ser mestre gràcies al seu amic Joan Esquerrà i Serrat que era propietari de l’Acadèmia Comercial de l’Hospitalet...a l’any 1936 va entrar a formar part del professorat de les Escoles de la Generalitat de Catalunya.

A l’Hospitalet, va passar-hi deu anys, del 1930 al 1940. Deu anys plens de molta activitat, ja que va estar en contacte directe amb les lluites socials i els sindicats i va veure’s immergit en l’ambient hospitalenc democràtic, liberal de tendències d’esquerres i catalanistes d’aquell temps. Ell, en aquella època, més que catalanista, el que de debò se sentia era separatista".

Rius i Monrós, Rosa. Joan Rius i Vila : 1912-1986. [Vilanova i la Geltrú : Ajuntament], cop. 1999.

http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=Rius+Vila%2C+Joan&searchscope=23

Deu anys crucials a l’Hospitalet de Llobregat 1930-1940. L’Hospitalet: Ateneu de Cultura Popular, 2010.

En aquest volum, que avui ve a enriquir la cada dia més important “Col·lecció La Medusa”, Joan Rius ens explica les seves vivències d’aquell temps i redescobreix, per als hospitalencs, una part interessantíssima de la seva història contemporània.