Ricard Martí Morales

“Vaig néixer l'any 1951 al carrer Comerç del barri de Santa Eulàlia i vaig viure fins als 25 anys al carrer 26 de Gener (avui, Castelao). Sempre m'he considerat pertanyent a l'Hospitalet, tot i que visc a Barcelona, però encara tinc una germana, cosins i nebots que hi viuen.

Sóc llicenciat en Química i els meus llibres són obres sobre col·leccionisme històric i en alguns d'ells he introduït les dades que he trobat sobre l'Hospitalet.”.

2012. Ricard Martí

Escrits de guerra. Cartes i targetes postals a l'Hospitalet de Llobregat durant la guerra civil de 1936 - 1939. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2021.

L’autor, Ricard Martí i Morales, parteix d’una carta de la seva la meva mare a l’alcalde de l’Hospitalet (Francesc Martínez Alves), el maig de 1937. La carta va signada per les alumnes d’un col·legi del barri de Provençana (Santa Eulàlia), tot demanant la reincorporació d’una mestra, Maria Viladrich, o bé que s’acabi amb la rotació de mestres interines.

A partir un treball de recerca presencialment i telemàtica que el va portar a resseguir els esdeveniments socials i militars inherents a la guerra del Marroc i la Guerra Civil, a l’Hospitalet, a través d’una selecció dels centenars de cartes, targetes postals i documents conservats majoritàriament a l’Arxiu Municipal, d’una banda, i dels escrits més personals dels combatents i llurs familiars, de l’altra. El resultat d’aquesta recerca és el llibre que us proposem.

Primavera del 38. La guerra a les comarques dels Ports, l'Alt i el Baix Maestrat. Benicarló: Onada, 2018.

Durant la primavera de 1938 les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat es van convertir en escenaris de l’ofensiva que va dur les tropes nacionalistes de Terol al Mediterrani. A principis d’abril les millors unitats de l’exèrcit republicà encara impedien l’avanç dels feixistes italians als passos de Xerta, camí de Tortosa. Franco llavors ordenà al general Aranda avançar cap al sud, de manera que Morella, Xert i Vinaròs va ser el camí escollit per arribar al mar. A partir del mes de maig els combats van tornar a les comarques interiors, fet que va provocar una nova sagnia i destrucció.

El llibre descriu els caps militars de tots dos bàndols i les vivències dels habitants d’aquestes comarques, segons van deixar escrit diferents cronistes i historiadors. Una col·lecció de mapes, documents i fotografies —recollides durant més de deu anys— ajuden a conèixer i reviure aquells fets vuitanta anys després.

Rahden, Wilhelm von. Cabrera: records de la Guerra Civil Espanyola (1833-1840) del general de brigada del Cos d'Enginyers Reialista. Barcelona: Salvatella, 2013. (Traducció de Ricard Martí).

El llibre parla de les batalles, els personatges i els aspectes corrents de la vida durant la primera guerra carlista. Rahden era molt detallista i fa una descripció tant del físic com de la mentalitat dels combatents, des del "rei" fins als pagesos.

Va captar clarament el problema de les nacionalitats a Espanya: considerava que el país vivia molt endarrerit respecte d'Europa i emet opinions molt severes sobre la cúpula política i militar carlista. Al seu parer, només Cabrera tenia capacitat de lideratge per guanyar la guerra i ho hauria fet, si s'haguessin donat unes circumstàncies concretes.

Potser per tot això aquesta obra ha estat sense traduir des de la seva publicació l'any 1840.

Ortega, Manuel. Les Revistes de la guerra : publicacions periòdiques il·lustrades sobre la guerra civil a Catalunya (1936-1939). Barcelona: Salvatella, 2011.

Aquest llibre reuneix tots els requisits per convertir-se en una obra de referència per a tots els interessats en la Guerra Civil espanyola, Els autors han dedicat quatre anys a resseguir arxius, biblioteques, llibreries de vell i col·leccions particulars per tal de donar forma al seu objectiu. Els apèndixs que incorpora que són tres: Llista de fotògrafs; Llista de dibuixants, il·lustradors i ninotaires i Llista de directors l’acaben de convertir en una obra bàsica de referència.

Cal felicitar els autors de l’obra, Ricard Martí i Manuel Ortega, per la seva aportació i perquè amb la seva contribució han omplert un gran buit en la bibliografia de la Guerra Civil espanyola”.

Pròleg, 2011. Jordi Pujol.

Ortega Grasa, Manuel. Soldados de papel 2. Barcelona: Salvatella, 2009.

Llibre que recull nombroses imatges de retallables de la postguerra civil espanyola en el període comprès entre 1939 i 1961. Una excel·lent col·lecció d'imatges, que per si soles tindrien ja interès, amb un text que els documenta, emmarcant-ho en el context històric a quin esdeveniment corresponien i quina vigència van tenir.

Soldados de papel: recortables de la Guerra Civil (1936-1939). Barcelona: Salvatella, 2006.

Aquest llibre tracta les dimensions de la joguina, en profunditat, ja que és un mirall on es reflecteix la societat. El nen, al cap i a la fi, pren el món com a model a través del que té davant.

Cataluña armería de los borbones : las armas y los armeros de Ripoll, Barcelona, Manresa, Igualada... de 1714 a 1794. Barcelona: Salvatella, 2004.

Aquesta obra tracta dels armers catalans entre 1714 i 1794 amb magnífiques fotografies d'armes portàtils, blanques, artilleria, uniformes, municions, pertrets i documents.

Les Targetes postals de la Guerra Civil, 1936-1939: en campanya . Barcelona: Salvatella, 2000.

Xavier Sala Aragó, Juan Luis Calvó Pascual .Pistoles, trabucs i pedrenyals: la producció d'armes portàtils de foc a Catalunya de 1462 a 1869. [València]: els autors, 1995.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 28/04/2022