Ricard Gutiérrez

Visiteu la pàgina web de l'autor: 

 Ricard Gutiérrez

Ricard Gutiérrez (Barcelona, 1964) és biòleg nascut i criat a Santa Eulàlia i resident al barri de Sant Josep,  especialitzat en zoologia (Universitat de Barcelona 1986) i diplomat de postgrau en economia i gestió del medi ambient (Universitat de Barcelona 1991).

Treballa en conservació de la biodiversitat a la Generalitat de Catalunya, on va ser director de les Reserves Naturals Delta del Llobregat entre 1990 i 2005 i ha dirigit la xarxa d’espais naturals protegits, a banda de treballar en biodiversitat litoral i marina. Aficionat a l’estatus i identificació dels ocells rars, va ser el primer coordinador del CAC (Comitè Avifaunístic Català) i ha estat membre del comitè de rareses de SEO/BirdLife durant 17 anys, dels quals nou de secretari adjunt i dos de secretari general.

Coautor de la llista dels ocells d’Espanya, va representar l’estat davant l’AERC (Association of European Records and Rarities Committees) i és autor de 12 articles científics inclosos al registre de la SCI, 38 a d’altres revistes estrangeres, 45 capítols de llibres i 101 altres publicacions científiques.

Membre del comitè editorial de la revista Dutch Birding des del 1999, ha col·laborat a revistes europees de birdwatching com la pròpia Dutch Birding, Birding World, Birdwatch, Alula o British Birds. Els seus principals interessos en el camp de l’ornitologia són l’estatus dels ocells al seu àmbit biogeogràfic i l’esclariment dels els seus patrons d’aparició; la conservació dels ocells litorals i marins i la difusió de l’ornitologia.

Des del 2000 manté la web Rare Birds in Spain amb  milers de cites i fotos online i des del 2017 la web Rarebirds.cat dedicada als ocells rars de Catalunya.

“Quan vaig nàixer a un carrer sense asfaltar de Santa Eulàlia el 1964, encara podíem dir que allò era part intrínseca del delta del Llobregat, a la que unes cases i barraques havien pres part del seu fèrtil terreny. Als canalets de la zona encara s’escoltava alguna granota durant l’estiu i els camps de can Pi, passada la Gran Via, eren plens de melons i carxofes que anàvem a comprar a peu. La Bomba i Bellvitge quedaven lluny, i passar el pont de la Torrassa per anar a la plaça Espanyola, al metge, era com una excursió de la pujada que hi havia, i hi ha encara. Un any van asfaltar el carrer i anar en bici ja no era el mateix. Més tard desapareixien fàbriques i magatzems per començar a aparèixer pisos i més gent al barri, que aniria canviant any rere any. Van marxar també poc a poc els drapaires i ‘botellaires’ (així se’ls anomenava) del barri. Estudiant al terrat de casa, en un traster que encara existeix, escoltava per les nits l’òliba. Aquest rapinyaire nocturn blanquinós niava a l’actual parc de l’Alhambra, i passava cada nit puntualment pel carrer, a la recerca de les seves preses. Ja gairebé no en queda cap a la ciutat. També van marxar les orenetes cuablanques de la plaça ‘del Còpem’. Aquells ocells que migraven per damunt el barri rumb al riu i a les llacunes del delta del Llobregat em van portar a dedicar-me a lluitar per la seva protecció. Primer com a aficionat, més tard professionalment. I molts anys més tard, ja instal·lat al barri de Sant Josep, a participar en les campanyes de salvaguarda del patrimoni natural que ens resta encara avui dia a L’Hospitalet. Que recordem és diu ‘de Llobregat’. El nom de la ciutat ens ho recorda i la història natural ens explica on som, però també d’on venim. I treballar per a la divulgació, conservació i recuperació del nostre patrimoni natural és quelcom que s’ha convertit en alguna cosa més que un objectiu vital”.

2016, Ricard Gutiérrez

 Si voleu saber-ne més sobre la seva vinculació amb la ciutat llegiu el Prego de la Festa Major del barri de Sant Josep 2016

Sueños de aves. Reflexiones de campo sobre su conservación. [Castellón]: Tundra, 2022.

¿Qué pasa cuando la realidad supera a la ficción? ¿Cuando la extinción de especies se produce ante tus ojos? Sueños de aves es un compendio de 26 relatos basados en jornadas de campo desarrolladas durante casi dos años de la tercera década del siglo XXI, en plena pandemia del covid19. Historias de conservación, de hábitats y especies, de encuentros personales, de reflexión sobre lo que se ve y sobre lo que no se ve. De interpretación de algunas señales; también sobre que no todo es blanco o negro. Podemos hacer cosas para lograr un futuro más blanco para esos hábitats y especies amenazadas que nos acompañan en este planeta único en el que vivimos. Es lícito soñar con aves.

Las Útimas de las Filipinas. Entendiendo las aves litorales y marinas y sus hábitats. Castelló: Tundra, 2020.

¿Qué tienen que ver el final de la segunda guerra púnica con una laguna y sus patos, piratas luchando contra el escorbuto y marismas litorales, jardinería y caballos? ¿O una escalera y la migración de aves acuáticas? En la Naturaleza todo tiene una explicación. Existen unos hábitats muy frágiles que no son mar ni son tierra, en la frontera de ambos. Los humedales. Este libro intenta explicar qué y cómo son, quién vive en ellos, en sus playas y en el mar. Por qué resultan vitales para las aves y son parte de nuestra propia historia. Nos habla del “teatro de la Naturaleza” litoral mediterránea, cuya representación, si somos capaces de conservar nuestros ecosistemas, estará a punto de comenzar un día más.

When and Where to Watch Birds in Catalunya. Castelló:  Tundra,  2017.

Una guia en anglès sobre l'avifauna de Catalunya, com varia cada més i on veure-la, amb 24 itineraris detallats, una revisió per comarques de l'interès faunístic de les mateixes, codis QR, 187 localitats detallades amb coordenades GPS i la llista dels ocells vistos a Catalunya

Quan i on veure ocells a Catalunya. Castelló:  Tundra,  2015.  També en castellà i anglès.

Guia pràctica, escrita per un reconegut expert, reuneix un gran nombre de destinacions i propostes d'activitats per a l'observació d'aus a Catalunya en funció de l'època de l'any, agrupades mes a mes i definides: Per a tothom; per famílies, grups i personal que s'inicia; per a ornitòlegs curiosos i avesats i un tema addicional per mes

També inclou: una àmplia llista de recursos sobre aus i ornitologia catalana; una llista actualitzada dels ocells de Catalunya; una llista de nombroses localitats citades en el text amb les seves coordenades, per trobar-les fàcilment.

D'interès per a observadors d'aus i aficionats a la natura en general, així com per a educadors i agents socials i turístics, que trobaran informació útil per a organitzar i promoure excursions i activitats relacionades amb les aus.

“Actualització del catàleg de la fauna vertebrada i elements prioritaris per a la conservació de la biodiversitat a l’Hospitalet de Llobregat”. Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987-Núm. 29 (desembre 2015), p. 65 -84.

Ricard Gutiérrez  ens descriu les observacions fetes els darrers anys i les compara amb les d'un treball de Ballesteros i Degollada (2006) que recull les dades relatives a la fauna vertebrada conegudes fins aleshores. Descriu la presència dels peixos al riu Llobregat entre els quals els que han pujat riu amunt des del mar, aprofitant la modificació que s'ha fet de l'estuari, les observacions de la presència de diversos exemplars de rèptils i mamífers, des de la musaranya al porc senglar, fins detallar la presència documentada (data, localització i circumstàncies) d'algun exemplar de 36 espècies diferents d'aus. Conclou que la conservació dels espais agraris i naturals de la marina de l'Hospitalet, inclòs al tram del riu Llobregat i la seva vegetació natural, és propietària per a la contribució que fa l'Hospitalet del Llobregat a la conservació global de la fauna europea.

[et. al.]. “Observación de aves raras en España, 2012-2013”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología, vol. 62, n. 2, 2015, p. 447-502.

“La gaviota de Audouin, especie amenazada, coloniza Barcelona”. Dins: Quercus, n. 330, 2013, p. 66-67.

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobreavifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 12, 2013, p. 24-25

[et. al.]. “La avifauna española alcanza las 569especies”. Dins: Aves y naturaleza, n. 12, 2013, p. 26-28.

[et. al.].  “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 13, 2013, p. 28-29.

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 14, 2013, p. 36-37.  

[et. al.]. “Report on rare birds in Spain”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología, vol. 60, n. 2, 2013, p. 437-506.

“Zampullín común Tachybaptus ruficollis”. Dins: Atlas de las aves en invierno en España 2007-2010. Madrid: Organismo Autónomo Parques Nacionales , 2012, p.120-121.

[et. al.]. “Observaciones de aves raras en España”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología,  vol. 59, n. 2, 2012, p. 353-411.

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 9, 2012, p. 24-25. 

[et. al.]. “Aves de España: ultimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 11, 2012, p. 18-19. 

 [et. al.]. “Observaciones de aves raras en España, 2009”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología,  vol. 58, n. 2, 2011, p. 441-480.

“Hybrid Squacco Heron x Cattle Egret in Ebro delta,Spain, in September 2010 and January 2011”. Dins: Dutch Birding, gener 2011; n. 33; p. 316-322.

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 7, 2011, p. 27-28. 

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 7, 2011, p. 26-27.

[et. al.]. “Aves de España: últimas noticias sobre avifauna”. Dins: Aves y naturaleza, n. 7, 2011, p. 18-19.

“El piquero patirrojo más mediático muere por ingestiónde anzuelos”. Dins: Aves y naturaleza, n. 5, 2011, p. 37.

“Swinhoe’s Storm-Petrels in Spanish wàters”. Dins: British Birds, gen. 2010;  103(1):66·

[et. al.].  “Avesde España: Últimas noticias sobre avifauna” Dins: Aves y naturaleza, n. 3, 2010, p. 30-31.

 [et. al.].   “Observaciones de aves raras enEspaña, 2008” Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología,  vol. 57, n. 2, 2010, p. 481-516. 

[et. al.].  “Observaciones de aves raras enEspaña, 2007”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología,  vol. 56, n. 2, 2009, p. 309-344. 

[et. al.].  “Observacionesde aves raras en España, 2006”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología,  vol. 55, n. 2, 2008, p. 259-287.

“More on Spanish seabirds”. Dins: British Birds, gen. 2008, 101:579.

Guinart, Emma. “The Ebro Delta Audouin's Gull colony andvagrancy potential to northwest Europe”. Dins: British Birds, agost, 2008; 101, p. 443-447.

Jansana, Inma.   “Torre y observatorio. Humedales. Delta del Llobregat. Barcelona. España”. Dins: Paisea: revista de paisajismo,, n. 5, 2008 (Ejemplar dedicado a: Arquitecturas en el paisaje), p. 80-83.

[et. al.]. “Catalan Winter Bird Atlas Methodology”. Dins: Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009. Barcelona: Lynx; Institut Català d'Ornitologia, 2007-08, p. 59-112.

 [et. al.].  “Observaciones de aves raras en España, 2005”. Dins: Ardeola: revista ibérica de ornitología, vol. 54, n. 2, 2007, p. 405-446.

[et. al.]. “Bulwer’s Petrels in the Mediterranean and risk of confusion with Nightjars Caprimulgus”. Dins: Dutch Birding 01/2006; 28, p.297-299.

preparada por: J. Clavell ... [et al.]. Lista de las aves de España. Madrid: SEO/Bird Life, 2005.

Identificationof Yelkouan, Balearic and Manx Shearwaters”. Dins: Birding World 01/2004; 17:111-122.

[et. al.]. “El cormorán grande en Europa”. Dins: Quercus, n. 218, 2004, p. 10-16.

[et. al.]. “Medidas a favor de la gaviota de Andouin en Cataluña: uno de los objetivos es crear nuevas colonias”. Dins: Quercus, n. 221, 2004, p. 12-21.

The Balearic Shearwater: apparently heading for extinction”. Dins: Birding World 06/2003; 16(6), p.260-263.

Occurrenceof Rüppell’s Griffon Vulture in Europe”. Dins: Dutch Birding; 01/2003; 25,  p. 289-303.

Arcos, José Manuel; Copete, José Luis.“Ocells rars a Catalunya Informe del ComitèAvifaunístic de Catalunya 2004”. Dins. Anuari d’Ornitologia 2001, p. 347-367.

De Juana, E.;, J.Antonio Lorenzo. Lista de las aves de España. List of the Birds of Spain. Seo/BirdLife. 1998.

Pau Esteban, F. Xavier Santaeufemia ; dibuixos de Francesc Jutglar.  Els Ocells del Delta del Llobregat. Barcelona: Lynx, 1995.

Figuerola, Jordi. “Clutch and egg size in a Spanishpopulation of Litlle Grebe (Tachybaptus ruficollis)”. Dins: Butlletí del Grup Català d'Anellament, n. 12, 1995, p. 23-27.

Predació de niu de Mallerenga Carbonera (Parus major) per Serp Verda (Malpolon monspessulanus)”. Dins: Butlletí del Grup Català d'Anellament; Vol.: 11 01/1994, p. 69-70.

Mariné, Raimon; Figuerola, Jordi.“An additional ageing criterion forPenduline Tits (Remiz pendulinus)”. Dins: Butlletí del Grup Català d'Anellament; Vol.: 11, 1994, p. 11-13.

“Presència de taques pectorals en el Boscaler comú(Locustella luscinioides luscinioides)”. Dins: Butlletí del Grup Català d'Anellament, n. 7, 1990, p. 21-23.

Esteban, P. Guia urbana dels arbres del Prat. El Prat: Ajuntament del Prat. Regidoria d'Ecologia i Medi Ambient, 1988.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 08/04/2023