Josep Ribas i Vinyals

"Josep Ribas i Vinyals nascut a l’Hospitalet a l’any 1942 en el si d’una família pagesa. Llicenciat en Història Contemporànea per la Universitat de Barcelona.

Vinculat amb el Centre d’Estudis de l’Hospitalet des de l’any 1984.

Vaig formar part del grup promotor L’Hospitalet Antifranquista, recuperació de la memòria històrica (Quadern d’Estudis núm. 12, amb unes Anotacions cronològiques (1936-1977).

Participació l’any 1977 en el Congrés de Centres d’Estudis de les Terres de Parla Catalana, celebrat a Mallorca, on hi presento la comunicació L’oposició antifranquista a l’Hospitalet. Una experiència per a recuperar de l’oblit.

Coautor del manual d’història de la ciutat Història de l’Hospitalet. Una síntesi del passat com a eina de futur, en la part que correspon entre 1951 i 1995.

Autor de recerques nº 3 De la UEC al Club Muntanyenc. 50 anys d’excursionisme a l’Hospitalet.

Autor i coautor de diverses publicacions relacionades amb el CEL’H: L’Hospitalet de Llobregat amb el període de la Revolució Francesa. (1789-1814) , Conciliació i reformisme a l’Hospitalet de finals de segle (1890-1910), Jaume Valls: molts anys de lluita i compromís…

Autor i col·laborador en el Recerques nº 5 L’Hospitalet lloc de memòria. Exili, deportació, repressió i lluita antifranquista. (amb el tema dels Hospitalencs als camps nazis, coautor amb l’Enric Gil)

En el terreny polític i social, des de l’any 1959 he estat compromés en la lluita antifranquista, militant en organitzacions clandestines de signe catalanista i d’esquerres. A l’any 1969 vaig ser detingut, empresonat i jutjat pel Tribunal de Orden Público,. de Madrid, i condemnat a una multa de 10.000 i 5.000 pessetes, acusat de desordenes públicos y propaganda ilegal. En aquell moment formava part del Partit Socialista d’Alliberament Nacional PSAN.

Des de 1968 vaig formar part de les il·legals Comissions Obreres, i a partir de la seva legalització l’any 1977, vaig formar part de la primera Comissió Executiva de CCOO de l’Hospitalet.

A partir de 1973 vaig formar part del nucli impulsor de l’Assemblea Democràtica de l’Hospitalet. Des del 1991 he format part d'ICV.

Pel que fa al més recent, com és el cas del Quaderns d’Estudis nº 23, em remeto al meu article Bombardeigs i refugis a l’Hospitalet (1937-1939) i a l’altre article de Presos i preses de l’Hospitalet (1969-1976) de Maria Pau Trayner, Miquel Àngel Montón i Joan Camós, en el qual es relaten diversos aspectes de la meva trajectòria com a pres i represaliat".

2011. Josep Ribas i Vinyals

Mor el 23 de maig de 2018, als 75 anys d'edat.


Curiositats

A la 26a. edició dels Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona el Diari L’Hospitalet, hi va haver la publicació guanyadora del premi Arrel de butlletins municipals dels Premis de la Comunicació que organitza la Diputació de Barcelona per la publicació durant l’any 2006 d’una sèrie de reportatges basats en la investigació duta a terme per Enric Gil i Pep Ribas sobre els deportats hospitalencs als camps de concentració.

"Bombardeigs i refugis a l'Hospitalet (1937-1939)". Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 23 (desembre 2010), p. 15 - 88. Article en el que Josep Ribas ens mostra el primers moments de la sublevació militar i les seves conseqüències a la ciutat. Guerra i revolució ben aviat es veieren superades per la por desencadenada pels bombardejos sobre l’Hospitalet. El bombardeigs més sagnant de tots, és el que es produí la matinada del 25 de juliol de 1937 sobre el barri de la Torrassa. L’any 2009 el CEL’H promogué la col·locació d’una placa davant la Casa dels cargols, ara “Centre de l’Oficina Jove d’Emancipació” en homenatge als 18 morts i més de quaranta ferits i reivindicant la cultura de la pau. En plena guerra civil l’organització de la defensa de la població davant l’amenaça permanent dels vaixells i l’aviació italiana i alemana es concretà en la creació de refugis antiaeris, uns promoguts per la Junta de Defensa Pasiva i altres realitzats directament pels propis veïns. En Pep Ribas ens mostra el context històric i la resistència de la població en front dels atacs constants de l’aviació enemiga.

2011. Manuel Domínguez

Ribas Merino, Ariadna. “Bombardeigs i refugi aL'Hospitalet (1937 - 1939)”. Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet [Recurs electrònic], 2008, 68 p. [inèdit]. [Consulta: 24 juny 2015] .

Gil, Enric. "Hospitalencs als camps nazis. Exili i deportació". Dins: L’Hospitalet lloc de memòria. Exili, deportació, repressió i lluita antifranquista .Col·lecció Recerques, 5. L’Hospitalet: Centre d’Estudis L’Hospitalet, 2007.

"De la UEC al Club Muntanyenc. 50 anys d'excursionisme a l'Hospitalet." Dins Recerques, núm. 3. L'Hospitalet: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2002.

"La història dels 50 anys d'aquesta associació excursionista és el pretext d'un treball de recerca de la relació que s'estableix entre les persones que l'inicien l'any 1952 i l'entorn social i polític de l'època a l'Hospitalet, que al mateix temps es produeix en el conjunt de Catalunya. Amb situacions diverses segons el període, destaquen una primera etapa de substitució i resistència, una segona de consolidació de les activitats cíviques i culturals amb les esportives i una evolució adaptada als temps actuals."

2002. Pep Ribas.