Raúl Deamo

Visiteu la pàgina web de l'autor: Raúl Deamo Fajol

[Veieu també la fitxa de Deamo Bros]

"Vaig néixer i sempre he viscut a L'Hospitalet. Primer al barri de Collblanc i un cop emancipat al barri del Centre. Dos barris molt diferents dintre d'una mateixa ciutat on sempre he tingut clar que el més interessant són els seus habitants. Des de ben petit em vaig aficionar als tebeos, encara recordo l'intercanvi de Super López i Mortadelos que fèiem entre els companys de classe al col·legi Eugeni d'Ors.

Més tard quan estava a l'institut Margarida Xirgu vaig seguir dibuixant i sovint deixava l'empremta dels meus personatges a la taula de classe. És  misteriós però sempre em quedaven millor els dibuixos sobre la taula de fusta que sobre el full de paper. Alguna vegada feina la caricatura d'algún professor i un dia el professor de l'assigantura d'Ètica em va enxampar i per sorpresa meva no només no es va enfadar sinó que em va animar a seguir amb els dibuixos. En aquella època vaig descobrir un còmic que em va enamorar i que es deia Sangre de Barrio. L'autor es deia Jaime Martín i el còmic era la història d'un jove i les seves  desventures urbanes per un Hospitalet ben reconeixible en les vinyetes. A partir d'aquest moment Jaime Martín va passar a ser un dels meus autors de còmic favorits. També vaig estudiar a l'Escola Joso i allà vaig veure que a part del meu germà molts altres nois (no hi havia cap noia) dibuixaven millor que jo. Em vaig anar especialitzant en el guió i amb el meu germà Dani fèiem algunes historietes i vam guanyar un parell de premis de còmic (Cornellà i Portugalete). A  part d'escriure còmics també he escrit relats i he realitzat alguns curts, però el que tenia clar és que a mi m'agradava explicar històries i el còmic era un mitjà molt interessant i a la vegada més asequible que el cinema.

Amb el Dani i sota el nom de Deamo Bros, treballant com a tàndem d'autors, vam publicar el còmic Telekillers i  la sèrie Mundo Absurdo a la revista Amaníaco. També he col·laborat amb altres autors com el mestre Jan, autor de Super López. Va ser una gran oportunitat perquè he pogut conèixer i col·laborar amb un del meus dibuixants favorits de la infància. Amb el Jan publico a la revista Amaníaco Dias Moscosos, una sèrie d'humor sobre el funcionariat. I amb el dibuixant Joan Cornellà, un jove talent, he fet la historieta Umberto y yo sobre un ornitorinc ventríloc i un home mut que a l'escenari inverteixen els seus papers. L'últim premi que vaig guanyar va ser la Menció Especial al guió per la historieta Franco no ha mort en el X Premi Escobar de Còmic de Granollers, un història de política-ficció que també vaig dibuixar. En els darrers mesos  i amb el Dani hem publicat les tires de Walter & Beep, el còmic Sèrie B i actualment també col·laborem amb la revista El Jueves. No descarto en algun moment del futur fer alguna historia que passi a l'Hospitalet perquè penso que és una ciutat plena d'històries personals a on hi ha molt de material interessant com em va descobrir en Jaime Martín".

2010. Raul Deamo

Creador del cartell guanyador del 150è aniversari de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona l'any 2022

 A la imatge es veu la façana principal de l’Edifici Històric i la Gran Via barcelonina, amb un grup de ciutadans de diverses èpoques que es dirigeix cap a les portes de la UB.

«L’any 1872 es va inaugurar la primera línia de tramvia tirat per cavalls a la ciutat de Barcelona, fet que va coincidir amb la inauguració del primer curs acadèmic a l’Edifici. Vaig pensar que era una bona idea incloure aquest mitjà de transport i un taxi actual per transmetre la transició entre finals del segle XIX i l’actualitat», diu Deamo.

Quant al procés de creació, l’artista explica que el primer pas va ser «dibuixar la imatge amb retolador amb punta de pinzell». A continuació, la va escanejar amb la màxima qualitat possible per treballar-la amb Photoshop, «sobretot l’ús del color com a element narratiu i les ombres com a eina per donar-hi volum». «He optat per utilitzar una paleta de colors reduïda: els colors càlids representen el passat, mentre que els freds simbolitzen l’època present», explica Deamo.

«He intentat plasmar el pas del temps mitjançant les persones i els vehicles i, al mateix temps, transmetre la idea que la Universitat ha estat sempre present en el país i la ciutat, a través del seu Edifici Històric, en tot aquest període», conclou l’artista.

La DO Catalunya a apostat per Vinòmics, una iniciativa d'historietes inspirades en el món del vi i signades per autors de reconegut talent i proximitat. Vinòmics és un projecte col·lectiu, on-line i periòdic format per 7 relats gràfics fets amb els colors del vi. Diversitat de gèneres narratius i estils gràfics que formen un original i deliciós maridatge de còmic i vi que el públic podrà degustar mensualment. Els vinòmics es poden llegir en català, castellà i anglès. En Raúl coordina el projecte.

El 2017 ens va fer aquest regal.

Vegeu el diari de confinamentL'Hospitalet digital

Estimada Collserola. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2023.

Durante un año, el ilustrador Raúl Deamo ha recorrido este verde territorio. Ha pisado sus senderos y pistas y se ha adentrado en sus bosques hasta llegar a colinas, pantanos, huertos, masías, ermitas y parajes naturales de gran belleza. 

Siempre con la libreta y las herramientas de dibujo a mano para intentar captar los lugares, los momentos y las personas que la habitan, las que trabajan en ella o las que vienen a disfrutarla. “Una sierra que hay que redescubrir, porque Collserola, al menos a mí, nunca deja de sorprenderme”. 

[guió]; Alba, Tyto [dibuix]. Rara avis: la insólita vida de Jordi Sabater Pi. Barcelona: Norma, 2022.

La de Jordi Sabater Pi fue una vida insólita y llena de obstáculos para conseguir un sueño, descubrir lugares exóticos y convertirse en un gran científico.

Muy joven y sin estudios superiores huyó de la España de posguerra y partió a Guinea Española. En África se adentró en la selva y aprendió la lengua de los indígenas Fang y su cultura, estudió de cerca a primates y otros animales salvajes y utilizó sus detallados dibujos como herramienta de observación.

También se cruzó en su camino un gorila albino, Copito de Nieve, al que siempre consideró una anécdota mediática que eclipsó sus valiosos descubrimientos científicos. El guionista Raúl Deamo y el dibujante Tyto Alba reivindican la figura del científico autodidacta Sabater Pi y su importante legado. Para ello, emplean en su narrativa fotografías, dibujos del científico, cartas personales y testimonios de familiares, amigos y discípulos para crear un apasionante cómic documental que relata la vida de uno de los mayores primatólogos del mundo.

[Urban Sketchers Barcelona]. Dibuixem Barcelona: de la muntanya al mar = Drawing Barcelona: from the mountain to the sea. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Urban Sketchers Barcelona, 2021.

Els sketchers són dibuixants urbans que capten en viu la ciutat i la traslladen a les seves llibretes amb un estil particular, tinta, llapis i aquarel·les.

A través d’aquest llibre, que és una celebració de la varietat d’estils de dibuix, podreu fer un recorregut per indrets singulars o quotidians de tots els districtes de Barcelona, de la muntanya fins al mar.

Els sketchers barcelonins s’han fet un nom mundialment i han sabut captar en els seus dibuixos una ciutat que resulta molt inspiradora per als i les artistes, ja sigui per la seva arquitectura o pel clima i la llum especial que té.

En aquest llibre apareixen molts dels artistes que han format part de la nostra col·lecció ‘Carnet de Voyage’, que ha donat a conèixer cada barri de Barcelona a través de més de trenta quaderns de viatge dibuixats a peu de carrer. Així doncs, ara teniu l’oportunitat de submergir-vos en una Barcelona tan diversa com els ulls que l’observen!

et al. Vinyetari. Les millors historietes de no-ficció del premi ARA de Còmic en català. Barcelona: Norma, 2021.

L’ARA i Norma Editorial presenten ‘Vinyetari’, les millors historietes de no-ficció del premi ARA de Còmic en Català, el primer i únic reconeixement d’aquest gènere en català. El volum inclou l’obra guanyadora (de Pep Brocal, de qui també és la portada del llibre), les dues finalistes, i 15 de les millors historietes rebudes al premi. En aquesta selecció hi trobaràs obres de reporterisme en vinyetes, còmic històric, testimonis en primera persona, autoficció, humorisme i experimentació gràfica. Una veritat personal sense intenció fotogràfica ni pretensió d’objectivitat, una veritat dibuixada i literària, perfecta per transmetre emocions, desafiar convencions i recrear la memòria col·lectiva o personal.

Diario dibujado de un confinado. [S. l.]: l'autor, 2020.

Publicación de bolsillo que recopila las viñetas de humor gráfico realizadas y publicadas en redes sociales durante el confinamiento. 64 páginas a color.

Sketchaholic. [S. l.]: l'autor, 2018.

Publicación con una selección de sketchs de los últimos doce meses. Autoedición de 40 páginas

[et al]. Vinòmics: relats gràfics amb gust de bon vi. Barcelona: Norma, 2018.

Vinòmics són un conjunt de còmics que s'inspiren en el món del vi. Peces curtes de diferents gèneres narratius i estils gràfics: vivència autobiogràfica, humor quotidià, paròdia cinematogràfica, gènere negre, drama d'època, relat eròtic, assaig gràfic i fins i tot ciència ficció. Un sorprenent i deliciós maridatge de còmic i vi. Un veritable tribut del novè art cap a una beguda social, un territori vinícola i una tradició que ens van portar les civilitzacions clàssiques a través de la Mediterrània. 

[guió]; Martín, Montse [dibuixos]; Gabor [color]. “Canciones de libertad”. Dins: Refugiados: viñetas solidarias. [Madrid]: Spaceman Project, 2018, p. 141-146.

Este cómic con 32 historias cortas es el resultado del trabajo de más de un año de 59 autores que se juntaron con un objetivo: crear un libro solidario para ayudar a los refugiados de guerra. Los beneficios de esta obra serán donados a la ONG Save The Children. 

[guió]; Stassi, Claudio [dibuixos]. “Corpus delicti”. Dins: BCN noire: [23 historietas de género negro ambientadas en la Ciudad Condal]. Barcelona: Norma, 2018, p. 213-224. 

23 historietas de género negro con la ciudad de Barcelona como escenario. 23 disparos a bocajarro narrados por autores de tebeos que conocen la Ciudad Condal como la palma de su mano.

Ripoll, Manu; Sagar. "Nfumu" Dins: National Geographic. Vol. 40, núm. 4, (abril 2017), p. 78 - 93.

L’edició espanyola de National Geographic ha volgut commemorar els cinquanta anys d’aquella portada al seu número d’abril. "Floquet de Neu, mig segle després" és el títol de l’extens reportatge que li ha dedicat i que inclou un còmic que rememora aquesta troballa científica. Els autors de la historieta són Raúl Deamo, tècnic del Servei d’Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, i els dibuixants Sagar Fornies i Manu Ripoll.

«Encara que ho sembli, no és un treball d’encàrrec. De fet, va ser a la inversa: el vam proposar nosaltres a la revista i els va agradar de seguida», explica Raúl Deamo. El còmic, titulat "Nfumu", relata en setze pàgines «una història no gaire coneguda pel públic general i que trobem molt interessant: la troballa del goril·la per l’eminent etòleg i catedràtic emèrit de la UB Jordi Sabater Pi». Aleshores, Sabater Pi era director del Centre d’Adaptació i Experimentació Zoològica d’Ikunde —institució dependent del Zoo de Barcelona a l’antiga Guinea Espanyola—, i va adquirir Floquet de Neu a uns caçadors. «Sabater Pi significa la lluita d’un home per assolir el seu somni: la recerca científica. La nostra idea era reivindicar la figura d’aquest científic català que no ha estat mai prou valorat», afirma.


Joan Cornella. "Umberto y yo". Dins: Amaníaco. Barcelona, 2008.

Guión de un cómic sobre un tragicómica y extraña pareja . Uno es un ornitorrinco ventriluoco y el otro es un tipo mudo llamado Umberto que sobre el escenario invierten sus papeles. Publicada en la revista Amaníaco y pensada para ser una serie regular aunque de momento sólo se ha publicado un capítulo. Dibujado por ese pedazo de dibujante llamado Joan Cornellà, Jan.

"Dias moscosos". Dins: Amaníaco. Barcelona: des del 2008.

Guión de esta serie de humor sobre el mundo del funcionariado. Dibujado por Jan, el dibujante de Super López, todo un honor para mi.  Son histórias de humor y autoconclusivas de una página. Publicado en la revista Amaníaco desde el año 2008.

Deconstruint el vi [enregistrament vídeo]. [S.l.]: Singlot, 2014. "Premi Arrels" al Festival Internacional Most 2013 (Vilafranca del Penedès)

A mig camí entre el documental i el reportatge aquesta obra de 55 minuts pretén redescobrir una beguda que va arribar a Catalunya fa 2.700 anys i que avui forma part important de la cultura i la identitat d'un poble.

L'espectador descobrirà que el vi a Catalunya és molt més que una beguda, molt més que un aliment. El vi està tan arrelat a la cultura i a les tradicions catalanes que resulta impossible entendre els catalans sense conèixer el cultiu de la vinya. "Descobrint el vi català" apropa a paisatges, pobles, arquitectures, tradicions on el vi ha deixat empremta.

El documental va dur els seus creadors a realitzar un gran nombre d'entrevistes a personatges relacionats amb el món del vi: viticultors, crítics, sommeliers, botiguers... que han sigut entrevistats en el seu lloc de feina.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 14/01/2024