Ramon Gausachs i Calvet

Ramon Gausachs i Calvet és fill del barri barceloní de Sants. Va arribar al sector de Sanfeliu amb les olimpíades del 92. És fotògraf naturalista, especialitzat en plantes medicinals des de 1999. Ha col·laborat en diverses revistes: Fitomèdica, Essencial, Integral, Cuerpomente, Vivir Feliz, Cocina sana y Setas y Plantas. Ha participat en exposicions i fa conferències sobre herbes medicinals i tradició herbolària a Catalunya, i durant una temporada va col·laborar amb el programa Estació Central de Televisió de l'Hospitalet.

Ha publicat articles i presentat ponències sobre flora medicinal del Montseny, del massís de Montserrat, de la serra de Collserola, del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

És tècnic en herboristeria i dietètica pel Gremi d'Herbolaris de Catalunya.

Al Racó dels llibres del programa de ràdio Tot és possible a RAC1, 16 d’abril del 2014, es va parlar de les herbes remeieres i les seves receptes casolanes. I en motiu de la diada de Sant Jordi l’escriptora Núria Esponellà va recomanar... cliqueu i escolteu

Crònica d'Otger Cataló (la llegenda de l'origen de Catalunya). Almeria: Círculo Rojo, 2019.

Pròleg d'Artur Mas, Molt Honorable expresident de la Generalitat de Catalunya.

Segle VIII. Al-Àndalus ocupa gairebé tota la Península Ibèrica. Només resisteixen la cornisa cantàbrica i els Pirineus occidentals; els orientals també han sucumbit a l’envestida àrab, que ha penetrat fins a la Septimània gal·la. L’invasor prova sort per l’altra banda dels Pirineus, però és derrotat a Tours. Mentre els asturs s’aixequen contra els sarraïns, als Pirineus orientals, al bell mig de territori hostil, un noble francogermànic arriba malferit. Mentre sobreviu i es recupera, estudia la situació i les possibilitats de reconquesta d’aquell territori desconegut que en un futur hom coneixerà com a… Catalunya.

Almusara: lo qu'amaga la boira. Lleida: Pagès, 2017.

Quatre anys documentant-se, investigant en els arxius, i coneixent l'entorn natural de la Mussara i Prades amb la motxilla a l'esquena. El resultat, una novel·la ambientada al segle XIX (durant la tercera guerra carlina) i que reflecteix els costums i la vida a pagès de l'època. Amb protagonistes basats en personatges reals, amb els cognoms més habituals de la zona en aquell temps. Tot per dotar la història d'una credibilitat màxima.

"Una obra que incita a prendre el bastó i posar-se caminar, retrobar-se amb la serralada de la Mussara (...) i delectar-se amb el paisatge que s'obre al seu davant, sentint les aromes del bosc, l'escalfor del sol sobre la pell, escoltar els sons que transporta l'aire, gaudir amb les espurnes de la llum canviant a cada minut... I, sobretot, recuperar la memòria de vida d'aquelles persones que un dia van conrear la terra on van viure, estimar i morir."

Les herbes remeires. Barcelona: Dalmau, 2007- 2008. 2 vols.

La tradició i la cultura herbolària a Catalunya ha estat i és tan rica que mereixia un estudi ampli i exhaustiu. Les herbes remeires és un intens treball històric, etnogràfic, antropològic, folklòric, botànic i biològic, mèdic i d'actualització farmacològica, que està acompanyat de fotografies, il·lustracions, plànols, fragments literaris i poètics d’escriptors principalment catalans, així com de dites, refranys, rodolins i corrandes populars sobre com l'ús i el coneixement d'aquestes herbes han incidit en la nostra medicina casolana i han esdevingut part en la nostra cultura popular.

El segon volum va estar presentat pel Molt Honorable Sr. Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya, l'11 de juny de 2008 a la seu central del Centre Excursionista de Catalunya.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 27/08/2019