Puri Loscos Solé

Puri Loscos Solé, gestora cultural. És llicenciada en Geografia i Història, especialitat Història Contemporànea (1986), i Postgraduada en Gestió i Polítiques Culturals (1993). Membre de la APGCC. Ha desenvolupat la seva carrera professional a l’Ajuntament de l’Hospitalet, des de l’any 1980, on ha realitzat diferents funcions: responsable del Negociat de Festes Populars, directora de l’Aula de Cultura de Sant Josep, directora de l’Aula de Cultura de Sanfeliu, directora del Museu d’Història de l’Hospitalet i tècnica superior a la Fundació Arranz-Bravo a l’actualitat.

És sòcia de l’Associació de Profesionals de la Gestió Cultural de Catalunya, entitat de la que fou Presidenta durant els anys 1997 a 1999. Va col·laborar amb l’associació en diferents projectes, entre els quals, la coordinació del Simposi i Laboratori d’Ètica i Intervenció Cultural que acaba coincidint amb la realització del seminari que sobre el mateix tema es presenta a Interacció'02. Ha participat en anteriors convocatòries d’Interacció col·laborant amb l’associació en l'organització de diferents seminaris.

"Vaig néixer a Lleida el setembre de l’any 1955. De la meva ciutat natal en tinc molts records, un d’ells és la insistent boira de l’hivern i l’exagerada calor de l’estiu. La Lleida de la meva infantesa és una ciutat petita, d’interior, banyada pel riu i coronada pel castell –que és la Seu Vella. I me'n recordo anant corrents cap a l’Institut amb l’uniforme que ens feien portar, un pitxi gris amb faldilla prisada i camisa blanca de màniga llarga a sota, i mitjons fins al genoll. I corria per anar més de pressa que l’autobús, així m’estalviava els diners del tiquet que passaven a la meva guardiola. I la meva admiració era veure que sí, que podia arribar alhora que l’autobús a l’Institut. La cara se m’il·luminava de contenta.

La meva mare em va ensenyar a llegir i escriure. Era la mestra d’Alpicat, un poblet proper a Lleida on vam anar a viure la família quan ella va guanyar la plaça de mestra de nenes de primària, i jo tenia sis anys. Va ser la meva mestra, la primera, i a ella li dec el gust per estudiar.

Vaig arribar a viure a l’Hospitalet en començar la universitat i m’hi he quedat quasi tota la vida; només fa dos anys i mig que no hi visc, des del 2008. M’hi vaig casar, descasar, caminar i sobretot, treballar -també a estones intentar fer la revolució amb el PSUC de l’època i el munt d’iniciatives ciutadanes on recordo haver participat.

--Em vull dedicar a la cultura, però no fer de mestra-- Aquestes paraules me les repetia un dia i un altre. Quin ofici estava pensant, no ho sabia. I és així com trobo la manera de vincular la cultura amb la ciutat. Aquest recorregut comença treballant per la recuperació de les festes populars de l’Hospitalet, primer la festa major del Centre, el barri on he viscut la major part dels anys, i després la de tots els barris. I més endavant a l’Aula de Cultura de Sant Josep, i després a la de Sanfeliu. Ara se’n diu Centres Culturals, però en l’origen se’n van dir aules de cultura. Aquells anys la ciutat bullia de gent, els barris creixien i la participació de veïns i veïnes era present en totes les iniciatives.

La meva darrera feina ha estat al Museu de la ciutat. Allí vaig començar a escriure textos curts --les presentacions dels catàlegs que es publicaven-- I vaig voler estudiar més. I em va néixer la necessitat d’incorporar les dones a la història de l’Hospitalet".

L’Hospitalet, dia de la Candelera de 2011

“Al voltant de l’art”. Dins: La Col·lecció d'Art de l'Hospitalet : obra sobre paper . Museu d'Història de l'Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat : Museu de L'Hospitalet : Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, DL 2007

Imma Boj. “Un projecte compartit”. Dins: Viatjant vides creant mons : l'experiència i l'obra de la migració femenina a Catalunya : Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) : del 16 de març al 30 de maig de 2006 : Museu d'Història de l'Hospitalet : del 19 de juny al 30 de novembre de 2006 : [catàleg de l'exposició] Publicació Barcelona : Institut del Paisatge Urbà, Ajuntament de Barcelona, 2006. P. 11- 13.

Núria Rafel i Fontanals. "Introducció". Dins: Paraula de Medusa : Museu d'Història de L'Hospitalet : del 19 de setembre al 10 de desembre de 2006 : [catàleg de l'exposició] Publicació [Barcelona] : Museu d'Arqueologia de Catalunya, DL 2006.

"Una ciutat, una cultura". Dins: Jordi Borja; Josep Maria Solias. Carrer del Xipreret : el temps condensat : fotografies de Jordi Morera : Museu d'Història de L'Hospitalet, L'Hospitalet de Llobregat, del 14 de juny al 30 de setembre de 2005. L'Hospitalet : Museu d'Història de L'Hospitalet, DL 2005.“Mirar la cultura”. Dins: Guinovart : Centre Cultural Barradas, Museu d'Història de L'Hospitalet : L'Hospitalet de LLobregat, del 19 d'abril al 22 de maig del 2005 : [catàleg de l'exposició] Publicació L'Hospitalet de LLobregat : l'Ajuntament, DL 2005. P. 9-11.

"Memòria i futur". Dins: [et al.]. Moure l'aigua: exposició: Museu d'Història de L'Hospitalet: del 6 d'octubre de 2004 al 9 de gener de 2005 Museu d'Història de la immigració de Catalunya (MhiC): del 15 de febrer al 12 de març de 2005: [catàleg de l'exposició]. L’Hospitalet: MhiC i Museu d’Història de L’Hospitalet , 2004. P. 15-19.

“Desig de llibertat i cultura”. Dins: [et.al.]. Estampa Popular de Barcelona: Fons d'art de l'Hospitalet : Museu Enric Monjo : 13 de desembre 2003-1 de febrer de 2004 : Museu d'Història de l'Hospitalet : 12 de febrer-4 d'abril de 2004 : [catàleg de l'exposició] Publicació Vilassar de Mar: Museu Enric Monjo; L'Hospitalet de Llobregat: Museu d'Història de L'Hospitalet, 2003

[et. Al.]. “Articles”. vol 1. Dins: El Retaule de sant Roc de L'Hospitalet : obra del S.XVI restaurada al Museu : exposició del 20 d'abril al 30 de desembre de 2001. L'Hospitalet de Llobregat: Ajuntament de l'Hospitalet. Àrea d'Educació i Cultura: Museu d'Historia de L'Hospitalet, [2001]. 3 vol.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 03/09/2019