Óscar Sanz Cabrera


Óscar Sanz Cabrera va néixer a l’Hospitalet l'any 1971, i ha viscut durant molts anys al barri de Santa Eulalia on sembla ser que s'inspiren les seves històries. És un home polifacètic i autodidacta.

El 2009 es va estrenat com a director i dramaturg amb La partida. Obra que es converteix amb la gran sorpresa del 13a Mostra de Teatre de Barcelona, obtenint dos dels tres principals guardons, el premi del públic al millor espectacle i el premi especial del jurat. Aquest espectacle ha realitzat més de cent actuacions, incloent temporades a Barcelona i a Madrid.

La Partida va ser produïda i estrenada en el Teatre del Trastevere de Roma el 7 de febrer de 2011, per la companyia italiana Bonser Place.

La Universitat de Lleida ha editat el text de La partida  el febrer del 2011. En l’actualitat continua de gira per diferent xarxes de teatre com la de Granada, Comunitat Valenciana i l’Aragó.

La seva segona obra, es diu De la misma pasta, ha estat guardonada al certàmen 
LII Premios Literarios Kutxa Ciudad de San Sebastián 2012  en la modalitat de millor obra de teatre en castellà.

És guionista i director de Hoy puede ser un gran dia, miniserie per a internet de 60 emessa durant la primavera del 2010 a la web del diari episodis del diari digital 20 minutos.es

Cofundador, guitarrista i compositor del grup Gollum Friends (1992-2000) editant La Maleta del fugitivo (Tralla records, 1998), disc que va rebre excel·lents crítiques per part de la premsa especialitzada.  Realitzador, també del videoclip Canción de ánimo (a uno mismo del disc.

De l’any 1994 al 2000  com a restaurador i modelista va estar encarregat de realitzar la restauració dels elements ornamentats, escultures i fonts, del Parc del Laberint d’Horta i els Jardins Laribal de la muntanya de Montjuïc, entre d’altres.

Un altre basant de l’Óscar és la cuina, ha treballat com a cuiner, impartit cursos de cuina vegetariana, i des de l’any 2009 col·labora habitualment en RBA editors, realitzant receptes i articles culinaris.

 La seva darrera obra portada al teatre, 2014, és Lágrimas, mocos y sangre. Per saber-ne més llegiu Tarántula. Revista cultural

https://www.facebook.com/oscar.sanz.35?fref=ts

https://es.linkedin.com/pub/oscar-sanz-cabrera/4b/133/8b2

"Recuerdo que fui el primer objetor de conciencia en hacer el servicio social a traves de l'ajuntament de l'Hospitalet, parece ser que los cogí por sorpresa y como no sabian a donde meterme, pude escoger yo mismo hacer el servicio social en el Aula de cultura de Santa Eulalia... Cómo disfruté construyendo el ninot del Carnestoltes. Después de terminar mi periodo de servicio me siguieron llamando para hacerlo, un par de años más."

2011. Óscar Sanz


La crítica ha dit:


"
Para ser su primera comedia, La partida le ha quedado a Óscar Sanz Cabrera bastante ventilada y aseada....Sanz tiene facilidad para crear situaciones comprometidas e intuición para colocar réplicas agudas."
28/08/2009. Javier Vallejo a El Pais

"La Partida es una obra que no se debe dejar pasar.
Propuesta sencilla en la forma pero profunda en el fondo.
Un humor sutil e inteligente, aunque a veces también directo y efectivo. Y unos actores de gran categoría. Hay que verla."
14/10/2009. Pe. Todos al Teatro.com


http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=Sanz+Cabrera%2C+Oscar&searchscope=23

"Empty Bottles". Dins: The Mercurian, Vol. 5, n. 2. Estats Units: Adam Versényi, 2014, p. 176 -225.

“ Matthew Ward’s translation of contemporary Spanish playwright Oscar Sanz Cabrera’s Empty Bottles. Winner of the 2012 Premio Kuxta Ciudad de San Sebastián, Empty Bottles is a tragi-comic investigation of what Sanz Cabrera describes as the “purgatory” of lower class life where we find “the most dreadful dramas and the cruelest, and by definition, the funniest comedies.” Spain, one of the countries in the Euro Zone hardest hit by the 2008 financial crisis, still suffers from 25% unemployment. Sanz Cabrera’s characters emerge from that context.”De la misma pasta. Irún: Alberdania, 2012. Premio de Teatro KUTXA Ciudad de San Sebastián 2012. Teatro


Barcelona. Otoño de 1991. En un piso maltrecho de un barrio barcelonés viven Luisa, una mujer de avanzada edad atropellada por la vida, y Esteban, el mayor de sus hijos que padece una dudosa deficiencia psíquica por la que recibe una pequeña paga mensual. La llegada de Lucas, el bala perdida de la familia, complace a Luisa de la misma manera en que fastidia a Esteban. La insidiosa relación de los hermanos se verá alterada por la repentina llegada de María, la hermana menor que se fue de casa a los quince años para no acabar desquiciada como el resto de la familia. 

Un inesperado diagnostico de Luisa hará que afloren abruptamente los verdaderos intereses de los tres hermanos, sus rencores y remordimientos.La Partida
. Lleida: Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida, 2010.

Està dirigida pel mateix Oscar Sanz Cabrera, està interpretada per Pep Duran, Jordi Cumellas i Jorge Sanz Cabrera, el seu germà. Durant la XIII Mostra de Teatre de Barcelona aquest espectacle va rebre el Premi especial del jurat i el Premi especial del públic i va ser candidata al Premi a millor actor.

L'Óscar s'endinsa en conflictes humans quotidians però dramàtics. Tres amics, tres personalitats molt diferents, reunits per jugar a cartes. Tanmateix, la partida serà en un altre nivell molt diferent, amb la complicitat del lector/espectador.


Aquest muntatge teatral, que va estar durant dos mesos en cartell a Teatro Arenal de Madrid, és una reflexió en clau humorística sobre el valor de l’amistat, sobre les relacions buides que es perpetuen en el temps per pura inèrcia. Parla de la precarietat i superficialitat en la comunicació. A través d’una partida de pòquer que reuneix a tres amics “de tota la vida” mostra d’una manera fresca, senzilla i quotidiana la falsedat, les màscares darrere les quals s’oculta la insatisfacció de dur una vida que no és la desitjada.

En paraules de l’autor i director del muntatge “és una obra que ens mostra una realitat tan contemporània i comuna que tots ens hi podem reconèixer en qualsevol moment de la trama en alguns dels tres personatges. Una cosa ben diferent és que ho reconeguem”.

 

Comments