Núria Beitia Hernández

Visiteu la pàgina web de l'autora:

Núria Beitia Hernández

Núria Beitia Hernández, Barcelona (desembre de 1962).

Psicòloga, Magistra en Estudis de les dones, Postgraduada en Mediació i Resolució de Conflictes i en La pràctica de la relació; mestressa de casa i mare d’una noia. Tinc essència de docent, afició a l’escriptura i, de tant en tant, em conviden a participar i a revisar textos i projectes.

He tingut el privilegi de fundar, al costat d’altres dones, preciosos projectes (La proposta d’un desig o la Formació per a dones El Viaje de la Mujer Cíclica). També he gaudit de la fortuna de participar en espais femenins, feministes i dedicats a la cura de la vida: Pròleg-Llibreria de dones de Barcelona, Espai de Salut Titània, Migjorn casa de naixements, Duoda-Centre de recerca de dones de Universitat de Barcelona, Red CAPS, Xarxa de salut feminista, etc.

Fa quasi 25 anys que imparteixo tallers, cursos i conferències sobre sexualitat, salut menstrual, preparació a la maternitat i paternitat, criança, autoconeixement, espiritualitat i feminisme. Vaig ser curadora de l’exposició Paraula de Medusa, relectura del mite per a anar més enllà de la petrificació.

Soc curiosa de mena i observar, esbrinar i comprendre em produeixen, a parts iguals, plaer i neguit. M’apassiona posar fil a l’agulla i embastar paraules, paladejar preguntes, recrear comprensions, escoltar i llegir històries i també explicar-les, creant-les i recreant-les. He publicat articles a DUODA, Revista d’Estudis Feministes; VIA DOGANA, Rivista di pratica política i Viure en Família, entre d’altres i també a diferents publicacions col·lectives. Amb La Geganta de las Estrelles (editat per Pol·len en llengua catalana i castellà i il·lustrat per Teresa Montsech) m’estreno en conte infantil.

2021, Núria Beitia

Montsech Vilaseca, Teresa [il·lustracions ]. La Geganta de les Estrelles. Barcelona: Pol·len, 2020. [també en castellà].

La Geganta de les Estrelles és un ésser —mig àngel mig fada— que manté un fil d’amor quan cal acompanyar les nostres criatures davant de la separació dels progenitors o de qualsevol altra absència llarga (per malaltia o viatge, per exemple) d’una persona estimada. Una persona que malgrat la distància, ens pensa, ens cuida, ens té al cor. Trobar a faltar, sentir l’absència són pessigades que notem quan la persona que estimem no hi és o quan tenim por que la seva absència esdevingui abandó.

Missatgera dels petons, les moixaines, la tendresa i l’estimació, la Geganta —a través de la màgia, l’escolta de les emocions i l’apropament a l’esperit— propicia l’elaboració i recreació d’un espai interior on, a poc a poc, es desplegui la creativitat i trobem noves formes de relacionar-nos.

"Els sabers i els sabors de la relació amb el cos. Necessitat i desig". Dins: 7a Universitat d'Estiu de les Dones, Cornellà de Llobregat: recull de ponències : [juliol de 2014], p. 58-63.

“Haciendo de la rotura una apertura”. Dins: La crisis Global en Barcelona y Chihuahua. Escritos autobiograficos de mujeres. Méxic: DEMAC, 2013, p. 65 -102.

El certamen de relatos “Chihuahua-Barcelona” está pensado para “mujeres que se atreven a contar su historia”, sin tapujos, sin vergüenza, y siempre con amor.

La edición de 2012 exploró una temática de rabiosa actualidad: “La crisis global y yo”. Una crisis generalizada que se transforma en una crisis individual. Así lo han dejado plasmado muchas de las participantes.

Haciendo de la rotura una apertura. Es una invitación a desplazar la experiencia de fragmentación (de herida, de tirón, de resquebrajamiento incluso) que trae nuestro presente a una experiencia de apertura.

Propongo repensar los mensajes recibidos y alumbrarlos, de nuevo, dándoles un significado propio y útil es decir que nos sirvan de guía para mirar, con felicidad, el mundo que nos rodea y vivir en él. Sosteniendo la incertidumbre, despertando la confianza y aprendiendo a vivir en devenir es decir, atreviéndonos a pensar lo no pensado y a decir lo no dicho. Dejarnos fecundar por deseos grandes de cuidar de la vida y del mundo y con ello encarnar una manera nueva de habitarlo.

Sintiendo así que el horizonte se hace más amplio y la libertad más grande… en ese acompasado seguir naciendo del que nos habla María Zambrano.

Núria Beitia Hernández

Pensar (y decir) la relación con la madre”. Dins: DUODA Revista d´Estudis Feministes. Núm 38- 2010, p. 243-259.

“La custodia compartida, ¿fuerza a las madres?”. Dins: DUODA Revista d´Estudis Feministes. monografic: igualitaria y la violencia contra las mujeres, Nº. 37, 2009 , pags. 133-145.

Reflexions del Seminari públic del Centre de Recerca Duoda de la universitat de Barcelona

"Senyora de la casa i senyora de la neteja: aquí hi ha molta política". Dins: Duoda: Revista d'estudis feministes, monografic: igualitaria y la violencia contra las mujeres, Nº. 37, 2009 , pags. 213-226.

Conferència presentada a la lV Jornada de La política de les dones:Mestresses de l'art de la civilització (Reus, 24 de febrer de 2007).

Arnaus, Remei. “Entrevista amb Àngels Massagué”. Dins: DUODA Revista d´Estudis Feministes. Núm 34- 2008. P. 175-192.

"27 de septiembre de 2008". Dins: [Esmeralda Berbel (edit.)]. 27 de septiembre: un día en la vida de las mujeres. Coín: Alfama, 2008, p. 37-42.

"Del horror al deseo de ser madre: un viaje al placer de ser cuerpo". Dins: María Jesús Blázquez García (directora). Maternidad y paternidad: mujeres y hombres escriben sus experiencias. Zaragoza: Prensas Universitarias de Zaragoza, 2007, p. 156-164.

Hildegarda, Associació Cultural per a Dones; Boó Fernández de Castro, Carme. "El desig és llibertat femenina". Dins: [coordinació de l'edició: Alícia Oliver Rojo ... [et al.]]. Trobada de dones a Catalunya: 2, 3 i 4 de juny de 2006: sabem fer i fem saber. Barcelona: Xarxa Feminista, 2007, p. 333-336.

Guerra López, Sónia. “Estudis”. Dins: Paraula de Medusa: Museu d'Història de L'Hospitalet: del 19 de setembre al 10 de desembre de 2006: [catàleg de l'exposició]. [Barcelona]: Museu d'Arqueologia de Catalunya, 2006, p. 17 - 24.

“Dos para saber, dos para parir”. Dins: DUODA. Estudis de la Diferencia Sexual. Num 31-2006, p. 105-114.

“Buscando un lugar propio, construyendo un universo común”. María Jesús Blázquez (Coordinadora). Dins: Libro Maternidad Entrañable y Gozosa. Curso de verano en Jaca. Universidad de Zaragoza . Cursos de verano, 2006, p. 172-175.

"Els valors, com treballar-los mitjançant el conte" [taula rodona formada per Pep Duran, Núria Beitia, Anna Díaz-Ṕlaja i Jaume Arnella]. Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d'innovació Educativa: recull de les ponències i comunicacions de les segones i terceres jornades : [Alella, 9/10 de maig de 2003 i 20/21/22 de maig de 2004]. Alella: Ajuntament d'Alella, 2005. p. 99-103.

“Grandeza. Sed de vida, hambre de amor”. Dins: DUODA Revista d´Estudis Feministes. Núm 22-2002, p. 109-117.

"Dependència en llibertat, Dependència en carència", Dins: Quaderns d'educació contínua. Xàtiva: Centre de Recursos i Educació Contínua, n. 8, p. 58-67.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 03/08/2021