Xus Martín

Xus Martín García és professora titular de la Facultat d'Educació en la Universitat de Barcelona i membre de l'equip directiu del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM). Coordina el Màster Europeu “Educació en valors i ciutadania” i col·labora amb el Centre pomotor d'aprenentage i servei. La seva recerca s’orienta a analitzar i afavorir processos de millora en escoles i centres d'educació no formal des d’una perspectiva àmplia de l’educació en valors. Les seves principals línies de recerca són: treball per projectes, aprenentatge-servei, adolescents en situació de risc d'exclusió i educació en valors.

"El meu vincle amb l’Hospitalet ve de lluny. Vaig ser alumna de l’escola Santiago Apòstol, actualment escola Sant Jaume, encara conservo amics i amigues d'aquells anys. Darrerament, per motius professionals, he estat vinculada a la UEC Esclat-Bellvitge (on se situa la intervenció recollida en el llibre Descarados). La meva estada a l'Esclat ha estat molt més que un projecte de feina: he après molt dels educadors i dels joves. M'ho he passat mol bé i he fet amics. La prova és que encara que l'observació de l'experiència ja ha acabat, de tant en tant em deixo caure pel centre a veure la gent".

2008. Xus

López-Dóriga, María. Entornos que capacitan. Intervención con adolescentes y jovenes en riesgo de exclusión. Madrid: Narcea, 2022.

Entornos que capacitan ens acosta al treball educatiu amb adolescents que abandonen l'escola de manera prematura. Presenta una educació pensada per mobilitzar capacitats i per aconseguir-ho proposa un seguit d'activitats pensades per desenvolupar cada una de les capacitats.

L'educació dels adolescents que abandonen l'escola de manera prematura acostuma a generar opinions diverses en què es tendeix a accentuar la seva incapacitat per aprendre i la seva incompetència social, un judici precipitat que amaga una realitat més complexa.

Des del coneixement proper i el treball amb equips educatius que atenen aquesta població, Entorns que capaciten, parteix del fet que els joves en risc d'exclusió no estan negats per aprendre ni per viure en comunitat i valora l'impacte que els entorns tenen en el desenvolupament integral de les persones.

Al llibre s'aborda la necessitat d'una educació orientada a mobilitzar capacitats que no s'han desenvolupat suficientment en adolescents d'entorns desafavorits i fa una proposta d'intervenció estructurada en cinc capacitats bàsiques. Cada capacitat es presenta a partir d'aportacions teòriques, relats etnogràfics, metodologies didàctiques i propostes d'activitats.

Els recursos que es presenten han estat posats en pràctica en entitats socioeducatives que aborden, des del respecte i l'esperança, la formació dels nois i noies que han fracassat a l'escola.

[coord.]; Espígol, Mar [et al]. Educar-se és de valents. Aprenentatge servei amb adolescents en risc d'exclusió social. Barcelona: Rosa Sensat, 2018. [També en castellà].Premi Marta Mata de pedagogia 2017.

El llibre parla d'adolescents que per guarir les ferides de l'exclusió social activen la seva capacitat de donar i s'impliquen en la millora del bé comú mitjançant activitats d'aprenentatge servei. Acostumats a ser receptors d'ajudes socials, el canvi de rol -ser ells qui donen, qui aporten i qui obsequien- els desubica i els situa davant nous reptes.

Educar-se és de valents vol mostrar com l'educació pot contribuir a fer un tomb en la vida d'uns adolescents que es creuen abocats al fracàs.

Puig, Josep Maria; Gijón, Mónica. Reconèixer per educar. Com incorporar l’aprenentatge servei a l’educació social?. Barcelona: Fundació Bofill, 2017.

Estem davant d'una proposta per apropar-se a l'Educació Social des del reconeixement de les persones en risc d'exclusió social. Més enllà de l'assistència i l'acompanyament necessaris, educar també és atribuir a les persones vulnerables dignitat i capacitat de donar. El reconeixement es concreta a través de dos dinamismes: construir una relació educativa que apoderi i oferir oportunitats de contribuir de manera altruista en la comunitat. En la guia es presenten aquests dinamismes i es proposen pràctiques de relació i pràctiques centrades en el do. En concret, l'aprenentatge servei i l'ajut entre iguals. Per últim s'apunten alguns eixos d'intervenció comuns a la gran diversitat de projectes d'educació social.

“Projectes amb servei a la comunitat”. Dins: GUIX. Elements d’Acció Educativa, n. 432, març 2017, p. 9

En aquest article d'opinió, Xus Martín, destaca algunes de les principals aportacions dels projectes amb servei a la comunitat.

Proyectos con alma. Barcelona: Graó, 2016.

En els diferents capítols es tracten els tres eixos sobre els quals pivota un projecte: fases d’aplicació, dinamismes pedagògics i rol dels educadors. Per abordar-los s’alternen explicacions sistemàtiques, referències a autors significatius de les pedagogies progressistes, propostes heretades de l’Escola Nova i experiències actuals de diferents àmbits educatius.

Puig Rovira, Josep M. [coord.];[et. al.]. ¿Cómo realizar un proyecto de aprendizaje servicio?: 11 ideas clave. Barcelona: Graó, 2015.

El aprendizaje servicio (ApS) es una metodología pedagógica que combina en una sola propuesta el servicio a la comunidad y el aprendizaje de contenidos y competencias curriculares. El alumnado aprende y es solidario al mismo tiempo. Es una actividad educativa que, además de mejorar los resultados escolares, desarrolla el altruismo, la inteligencia creativa, la capacidad para la crítica y la reflexión, así como el sentido de ciudadanía.

El libro es un compendio completo y claro de las ideas básicas que dan vida al aprendizaje servicio y a la vez es también una guía, con propuestas prácticas, ejemplos y recursos, pensada para desarrollar proyectos de aprendizaje servicio ya sea desde los centros educativos o desde entidades sociales interesadas en implantar esta metodología.

Puig Rovira, Josep Maria. “Para un currículum de educación en valores”. Dins: Folios: revista de la Facultad deHumanidades, nº. 41, 2015, p.. 7-22.

[et. al.]. “Analizar, repensar y mejorar los proyectos: una rúbrica para la autoevaluación de experiencias de aprendizaje Servicio”. Dins: Profesorado: Revista de curriculum y formacióndel profesorado, vol. 19, nº 1, 2015, p. 111-126.

“Adolescentes en riesgo y servicio a la comunidad”. Dins: Bordón. Revista de pedagogía, v. 66, nº 3, 2014, p. 75-90.

Investigar i aprendre: com organitzar un projecte. Barcelona : ICE Universitat de Barcelona : Horsori, 2013.

Aquest llibre recull l'experiència de treball per projectes realitzada en un curs de quart de primària. A la primera part del llibre es presenta un relat etnogràfic en el qual es mostra la diversitat d'elements educatius que entren en joc quan els nen i nenes investiguen amb l'ajut del seu mestre: planifiquen el treball, entrenen capacitats, intercanvien coneixements, col·laboren amb els companys, intensifiquen relacions, negocien interessos i, a vegades, arriben a acords. A la segona part, es presenta una mirada focalitzada en els nivells d'intervenció i en les maneres d'aprendre que es produeixen al llarg del projecte. El llibre vol mostrar per què el treball per projectes és una activitat especialment intensa i complexa en la qual s'uneix l'adquisició de coneixements amb un intens treball en valors.

(coord.); Andratx Badia Escolà ... [et. al.] [autors]. Per a una pedagogia del servei: treball per projectes i ApS . Barcelona: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, 2012.

Aquest llibre pretén motivar la realització de projectes d'Aprenentatge Servei amb grups d'infants i joves. Hi trobareu un emmarcament pedagògic, una guia pràctica farcida d'exemples i la narració de tres experiències realitzades en agrupaments de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Puig, Josep M. (cord.); [et. al]. Compromís cívic i aprenentatge a la Universitat. Experiències i institucionalització de l'aprenentatge servei. Barcelona: Graó, 2012.

La universitat no pot estar desconnectada de la societat, ni entregada a les exigències del mercat. Una universitat responsable ha de treballar conjuntament amb la societat per criticar el que no funciona i buscar solucions als problemes que l'afecten. L'aprenentatge servei (ApS) connecta el compromís cívic amb la docència i la recerca, i integra el servei a la comunitat amb l'adquisició de coneixements, competències i valors. L'aprenentatge servei està cridat a ser una metodologia rellevant a la universitat perquè ensenya més i millor, perquè ens ajuda a ser millors docents i, sobretot, perquè permet a la comunitat universitària aportar esforç, crítica i creativitat en molts àmbits de la vida social.

“Actividades y medio educativo”; [et. al.]. "Normas, rutinas y ocasiones". Dins: Josep Maria Puig Rovira [coord.]. Cultura moral y educación. Barcelona: Graó, 2012, p. 179-200; p. 135-154.

Una de les seves qualitats més omnipresents i a la vegada menys conegudes a les institucions educatives és la cultura moral. Una mena d'atmosfera que envolta i influeix els seus membres, que envaeix tots els racons del centre i que es nota des del mateix instant de creuar el seu vestíbul. Una atmosfera que és el resultat de tota la complexitat d'accions i activitats que s'esdevenen en el dia a dia de la vida escolar i que lentament van calant en la personalitat dels escolars i donant forma a la seva manera de ser: les va educant en valors. L'obra ofereix eines que ens ajudin a entendre i millorar la cultura moral dels centres educatius, els diferents tipus de pràctiques que la configuren, etc.

[et. al.]. "Aprendizaje servicio en la formación inicial". Dins: Cuadernos de pedagogía, n. 417, 2011, p. 68-70.

La formación inicial del profesorado debe ser sensible a los problemas de la realidad educativa e intervenir en ellos. A través del aprendizaje servicio, los universitarios se forman trabajando sobre necesidades reales del entorno, con el objetivo de mejorarlo. No es solo una estrategia didáctica ni una tarea de voluntariado: el aprendizaje adquiere sentido cívico y el servicio se convierte en un taller de competencias y valores.

[et. al.]. “Aprendizaje-servicio y Educación para la Ciudadanía “. Dins: Revista de educación, n. extra 1, 2011 (ejemplar dedicado a: Educación, valores y democracia) , p. 45-67.

“Treball per projectes amb servei a la comunitat”. Dins: Temps d'educacio, n. 41, 2011, p. 57-68.

Rubio, Laura. (coord.). Prácticas de ciudadanía. Diez experiencias de aprendizaje servicio. Barcelona: Octaedro, 2010.

La finalitat d'aquesta obra es donar a conèixer bones práctiques educatives de ciutadania. Les deu experiències que es presenten usen la metodologia de l'aprenentatge servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el que els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. A banda d'una primera part dedicada a la fonamentació de l'educació per a la ciutadnia i l'aprenentatge servei, el gruix del llibre ofereix la narració i sistematizació de deu experiències. Aquestes es classifiquen en tres grans blocs: l’educació primària, l’educació secundària i l’educació no formal.

Martínez, M. (coord). Aprendizaje servicio y responsabilidad social de las universidades. Barcelona: Instituto de Ciencias de Educación de la Universitat de Barcelona; Octaedro, 2010 Esta obra, coordinada por Miquel Martínez, catedrático y miembro del grupo de investigación GREM de la Universidad de Barcelona, parte de la convicción que las universidades no pueden realizar su función con calidad dejando al margen la responsabilidad social que, como instituciones, les es exigible. Asimismo apunta a un nuevo modelo formativo que promueva en su práctica y sus espacios de convivencia y trabajo, situaciones de implicación con la comunidad. Para ilustrar estas ideas el libro presenta una serie de reflexiones y experiencias desarrolladas por profesorado de varias universidades y países acerca del aprendizaje servicio y la formación para la responsabilidad social en las universidades de la sociedad del siglo XXI.

“Competencia para la autonomía e iniciativa personal”. Dins: Bolivar, Antonio [coord.]. Competencias básicas. Barcelona: Wolters Kluwer, 2010, p. 163-180.

“La educación para la ciudadanía en la escuela”. Dins: Puig, J. (coord.) Entre todos: compartir la educación para la ciudadanía. Barcelona: Horsori, 2010, p. 93-106.

Entre todos es una obra colectiva que se pregunta cómo llevar a cabo una tarea –educar en valores y para la ciudadanía– que necesariamente tiene que ser una responsabilidad compartida. Contando únicamente con sus propias fuerzas, ninguna institución puede tener éxito en tal empeño: es tarea de todos. La educación para la ciudadanía y en valores debe implicar al conjunto del universo educativo: a la educación formal, no formal e informal. Se precisa que todos estos ámbitos asuman su parte de responsabilidad.

Una educación para la ciudadanía plural y compleja –hecha entre todos– enseñará a vivir contando con las exigencias del medio, atendiendo a la propia conciencia crítica y conviviendo con personas y grupos diversos, en el interior de una sociedad democrática que impulse la autonomía y la realización personal, así como los valores de justicia, libertad, igualdad y solidaridad.

“La pedagogía del aprendizaje servicio”; [et. al.]. “Aprendizaje servicio: ejemplos y definiciones”. Dins: Puig, J. (coord.) Aprendizaje servicio: educación y compromiso cívico, Graó 2009, p. 107-126; p. 15-32.

Educación y compromiso cívico es una obra escrita con el objetivo de presentar una metodología pedagógica de alto poder formativo: el aprendizaje servicio. Una metodología que combina en una sola actividad el aprendizaje de contenidos, competencias y valores con la realización de tareas de servicio a la comunidad. En el aprendizaje servicio el conocimiento se utiliza para mejorar algo de la comunidad y el servicio se convierte en una experiencia de aprendizaje que proporciona conocimientos y valores. Aprendizaje y servicio quedan vinculados por una relación circular en la que ambas partes salen beneficiadas: el aprendizaje adquiere sentido cívico y el servicio se convierte en un taller de valores y saberes.

Puig, J. ; Batlle, R. Carbonell, P. i Dastis, R. Educació per a la ciutadania. 3r cicle de Educación Primaria. Barcelona: la Galera, 2009. (també en castellà).

L'obra forma part d'un projecte més ampli, destinat a oferir materials didàctics per treballar a l'escola l'assignatura d'Educació per a la ciutadania. L'estructura del llibre està pensada perquè la classe d'Educació per la ciutadania sigui una experiència en la qual els alumnes pensi, parlin i s'informin sobre un conjunt de temes que afecten la seva vida com a ciutadans i com a persones. Per tant no es un llibre on predomina la informació sinó que s'orienta a generar espais de reflexió i de diàleg.

Descarados. Barcelona: Octaedro, 2008.

El llibre parteix d'una enorme curiositat per conèixer de prop com s'educa a joves amb una trajectòria escolar marcada pel conflicte. En ell es mostra el dia a dia d'un grup d'adolescents que cursen l'escolaritat obligatòria fora de l'institut, l'actuació de l'equip educatiu i el clima institucional . També es descriuen com són els nois i noies que allà es formen, quines són les seves expectatives, la seva actitud davant l'escola i la seva manera d'entendre la vida. Per últim, es mostren els dinamismes educatius presents en la intervenció: ela creació de vincles personals, l'ajut entre iguals, el sentit de l'humor, l'adquisició d'habilitats socials, les expectatives d'èxit i l'aprenentatge basat en l'activitat. L'observació que es narra en el llibre es va fer a la UEC Esclat -Bellvitge de la ciutat de L'Hospitalet de Llobregat.

Puig, J.M.; Batlle, R. i Beltrán, J. Ética 4r d’ESO. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2008.

[et. al.]. “Amigos y amigas de lectura. Una experiencia de aprendizaje servicio en la formación de profesionales de la educación”. Dins: Martínez Martín, Miguel [coord.]. Aprendizaje servicio y responsabilidad social de las universidades. Barcelona: Octaedro, 2008, p. 129-150.

“L'aprenentatge-servei a l'educació primària”. Dins: Perspectiva escolar, 2007, n. 315, p.14-22.

Puig, J.M. Competencia en autonomía e iniciativa personal. Madrid, Alianza, 2007.

Puig, J. Les set competèncias bàsiques per educar en valores. Barcelona, Graó, 2007. [també en castellà].

Investigar y aprender. Barcelona. Horsori, 2006.

Rubio i Serrano, Laura [coords]. Per a una pedagogia del servei. Treball per projectes i ApS. Barcelona: Octaedro, 2006.

Laura Rubio i Serrano [coord.]. Experiències d'aprenentatge servei. Barcelona: Octaedro, 2006.

[et. Al.]. “Participació i escola democràtica”. Dins: Guix: Elements d'acció educativa, 2006, n. 325, (ejemplar dedicat a: Fem i construïm una nova educació pública. VII Jornades d'Escoles 0-12), p. 49-51.

“Clima d'aula i projectes de treball”. Dins: Perspectiva escolar, 2006, n. 307, p. 65-73.

“La educación civicomoral en la escuela”. Dins: Aula de innovación educativa, 2004, n. 129, p. 43-46.

Puig, J.M., Padrós, M., Rubio, L. I Trilla, J. Tutoría. Técnicas, recursos y actividades. Madrid, Alianza, 2003.

Puig, J.M. [coords]. “Educar en el aula”. Dins: Cuadernos de pedagogía, 2003, n. 325, p. 51-86.

“És possible educar en valors?”. Dins: Guix: Elements d'acció educativa, 2001, n. 273, (exemplar dedicat a: Què s'ha d'aprendre a les escoles 3-12), p. 34-39.

Puig, J.M. ,Escardíbul, S., Novella, A. Cómo fomentar la participación en la escuela. Barcelona: Graó, 2000.

Puig, J.M. L'Educació moral a l'escola : teoria i pràctica. Barcelona: Edebé, 2000

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 19/03/2022