Martha Cecilia Cedeño pérez

Visiteu la pàgina web de l'autor: Martha Cecilia Cedeño   (Espacios y Periferias)

"Vaig néixer en un lloc de selves i rius i camins humits, amb un nom màgic: Maguaré (Colombia)."

Llicenciada en Lingüística i Literatura per la Universidad Surcolombiana de Neiva, Huila; Historiadora i membre de número de l'Academia Huilense de Historia; Magister en Educació per l'art i Animació sociocultural, Instituto Pedagógico Latinoamericano y Caribeño, IPLAC, Ciudad de la Habana, Cuba.  Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona.  Ha realitzat treballs d'investigació sobre alguns espais públics de l'Hospitalet, lloc on resideix actualment. 

Del 2013 al 2019 va treballar com a professora investigadora a la Universidad Pedagógica Nacional, Universidad Santo Tomás i Universidad Antonio Nariño (Bogotà, Colòmbia). També ha sigut professora convidada a la Universidad Autònoma de Coahuila (Saltillo, Mèxic) i Gabriel René Moreno (Santa Creu de la Serra, Bolívia).

Del 2018 al 2021 va exercir com a editora en cap de la Revista Nodo, de la Universidad Antonio Nariño de Colòmbia.

En l'actualitat forma part de l'equip editorial de Perifèria. Revista d'investigació i formació en Antropologia, de la Universitat Autònoma de Barcelona i és integrant de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà (OACU).

Coautora dels llibres Neiva al Filo del Milenio (1993), La Historia General del Huila (1996) i Las Culturas de la Ciudad, 1 (Donostia, 2003);Ciudades globales y culturas locales (2009); Migraciones, trenzando palabras (Universidad de Almería, 2009); Huila: cien años no es nada (2010).

Autora dels poemaris Duermevela (Neiva, 1997) i Amores urbanos (Barcelona, 2010), Versos en claroscuro (Barcelona 2012); Palabras de soslayo (Bogota 2015);  Osorio Morán, Pilar.Poemas en transito (ocenánico)  (Bogata 2018); Todas las Sombras (Barcelona 2021) i de diversos textos publicats a Colòmbia, Cuba, Mèxic, Argentina i Espanya.

Martha Cedeño va obtenir, recentment, el segon premi en el III Certamen Internacional de Poesia, convocat per la Universidad de Almería, amb la seva obra Migraciones, trenzando palabras.


"Canto de pájaros, paisaje urbano y confinamiento en l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona". Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 36 (desembre 2022),  p. 145-162.

Martha Cecilia Cedeño-Pérez es filòloga i antropòloga de la Universitat de Barcelona i ens ofereix en l’article següent, una imatge molt nítida del paisatge urbà que tots vàrem viure durant la primavera de l’any 2020, a les places i carrers de l’Hospitalet, quan vàrem descobrir una altra ciutat, plena de noves visions, d’aromes i sons, però també plena de desigualtats, de fragmentacions i exclusions evidents en aspectes com la qualitat de l'habitatge i de l'espai públic, per exemple. Una ciutat, de vegades compacta, bigarrada, en la qual ha calgut que desapareguessin les persones per tal que ressorgís la vegetació i la fauna natural. Resseguint aquest article retrobarem imatges i moments que els habitants de la nostra ciutat i d’altres vàrem viure d’una manera col·lectiva. 

Raboso, Javier. L'Hospitalet. Territori de Cultures vives [Vídeo]. https://www.youtube.com/watch?v=vQEzucOrsPk&ab_channel=Centred%27Estudisdel%27Hospitalet. L' Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2022.

Documental que reflexiona sobre el fet migratori a la ciutat per mostrar com aquest fenomen ha significat la construcció d'una urbs oberta i acollidora, sobre tot, ha permès l'aparició de manifestacions culturals diverses a partir de la trobada i el mestissatge de diferents formes de ser, de pensar i de fer. Al mateix temps fa un recorregut general de les problemàtiques  que encara persisteixen relacionades amb la densitat urbana, la manca d'espais verds, la precarietat habitacional i les situacions de conflicte i incertesa social, que afecta la qualitat de vida i la convivència general de la població.

Des d'aquesta perspectiva es tracta d'un testimoni audiovisual vibrant, ric en imatges i sentiments que va desgranant els elements d'una realitat complexa a través d'una mirada crítica i, a la vegada positiva per dibuixar el passat recent i el present d'una ciutat plural i mestissa. El documental també té un to pedagògic que el fa apte per a projeccions en centres educatius i organitzacions que vetllen pels drets humans i per sensibilitzar sobre problemàtiques com el racisme i la xenofòbia.

Todas las sombras. Barcelona: Parnass, 2021.

Todas las sombras es un recorrido por las opacidades del alma humana; por todo aquello que la corroe, la hiere, la vulnera. Es una mirada a los reflejos de la caverna y su letal grito de violencias cotidianas, de exilios, de desamores, de murallas, de muertes. ¡Es un canto oscuro! Y no podía ser de otra manera: así es el mundo contemporáneo pleno de atrocidades y desmemorias en cuyo seno la noción de humanidad ha sido confinada en las veladuras de la sinrazón. Por eso la autora husmea y remueve esas oscuridades a través de un lenguaje depurado y casi lapidario cuyo fin no sólo es nombrarlas sino también exorcizarlas con el fuego de la palabra. Hurgar en ellas con un verbo encendido sin concesiones pero con una profunda sensibilidad poética y estética.

Osorio Morán, Pilar. Poemas en tránsito (oceánico). Bogotá: Bigaia, 2018.

Las poesías de Pilar Osorio y Martha Cecilia Cedeño son cartas transoceánicas de amor-amistad que nos permiten vibrar con las vivencias que se desarrollan en lo subterráneo así como en la superficie. Cartas que encierran una pregunta y una respuesta o una respuesta y una pregunta que se responden, indistinguibles, en cada uno de los poemas. Vivencias en tránsito en lugares anónimos como el metro (El metro es un mundo en tránsito) o en la parada del autobús (el perfil rojo que lo llevará a casa). 

Palabras de soslayo. Bogotá: Aula de humanidades, 2015.

Me asomo a la fascinación, al efecto casi

hipnótico de los versos del nuevo poemario de

Martha Cecilia Cedeño; entro casi de puntillas

como para no estorbar, con el miedo a que

una sola palabra o el volteo descuidado de las

hojas pueda romper la atmósfera del fluir de

los poemas. Y no debería sorprendernos, pues

ya desde sus anteriores libros —tanto Amores

urbanos, como en Versos en claroscuro—

habíamos conocido su buen hacer poético. En

esta ocasión, Palabras de soslayo, es más que

nunca, un ejercicio de contención esencialista,

en un claro alejamiento de toda palabra

innecesaria o de una adjetivación vacía.

                                                          Pura Salceda (Barcelona, marzo 2015)

Versos en claroscuro. Barcelona: In-Verso. Ediciones de Poesía, 2012.

Elaborado en torno a la nostalgia y con un hondo sentido de orfandad y desesperanza, este poemario revela, desde el ahora de un espacio contradictorio en que coexisten diversos tiempos, una voluntad de condensar la expresión verbal a lo esencial de la imagen que quiere transmitir: la vida del exilio voluntario y de la ausencia al otro lado del mundo, la casa, la familia, el río, las plantas, el amor, los viajes, el sentido inefable del existir. Poemas para refrendar el olvido, para testimoniar un recorrido algunas veces amable por distintos lugares.

Amores Urbanos. Col. Mitilene. Barcelona: Parnass, 2010

És l'últim llibre de la poeta Martha Cecilia Cedeño, una obra excepcional, en què el carrer  no és escenari, sinó personatge amb categoria de protagonista, o de gran comparsa.

Té Cedeño el gust de l'orfebre amb les paraules, tant en poesia com en prosa, a l'autora li agrada el perfeccionisme del treball d'art ben fet i mai no recorre als tòpics, a les paraules grapejades; busca, incansable, la bellesa i deixa un pòsit d'exquisidesa després de la lectura dels seus poemes."

"Caminos en suspenso (con un lamento)". Dins Checa Olmos, Francisco. Migraciones, trenzando palabras Almeria:  Universidad de Almería, 2009 . III Certamen Internacional "Traspasando Fronteras" El text conté les obres dels guanyadors del III Certamen Internacional Traspasando Fronteras, en la modalidad de fotografía, conte i poesia, del Laboratorio de Antropología social y cultural d'aquesta universitat.

"Parque de las Planes: acción social y coexistencia urbana" . Dins: Aportacions al voltant de la immigració estrangera a l'Hospitalet. Quaderns d'estudi L'Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis, 1987- Núm. 20 (febrer 2008), p. 141 - 162.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 29/04/2023