Rafa López Martín

"Vaig néixer a Barcelona el 1973, però la meva vida sempre ha estat lligada a  l’Hospitalet de Llobregat on he estudiat i viscut. Al sortir  caminant del barri de la Torrassa on vivia i anar a estudiar a la facultat de Biologia, albirava per sobre meu el cim de Sant Pere Màrtir de la veïna serra de Collserola. Justament aquí, van ser els meus inicis en el món excursionista, sempre recopilant informació de recorreguts pel medi natural i de la fauna.

Poc a poc  vaig anant ampliant els meus horitzons a les serres litorals i prelitorals prop de l’àrea metropolitana, Garraf, Marina, Montserrat, Ordal, Corredor-Montnegre,... utilitzant el transport públic per fer travessies,  tot buscant ambients diferents, paisatges solitaris o fonts perdudes. Durant dues edicions  em van publicar  rutes als llibres  Racons d’aventura. (2007) i Racons 08. Temps d’aventura. editats  per Cossetània Edicions. Així va ser com va començar la meva relació professional amb l’editorial, on de moment m’han publicat Barcelonès 17 rutes a peu, i tinc altres reculls d’itineraris esperant veure la llum. Compagino  la docència a l’escola Mare Alfonsa Cavin de Barcelona, amb la difusió de rutes de muntanya en diferents mitjans: ajuntaments, revistes com Descobrir Catalunya, o mapes de l’editorial Piolet, sense deixar de banda les observacions naturalistes i de fauna".                                                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                   2011. Rafa López Martín

"... docent de professió durant molts anys, naturalista, escriptor i divulgador científic de vocació. Passions tinc moltes: excursionisme, córrer per muntanya (ara se'n diu “running”), conrear la terra, fotografiar l'entorn, dibuixar (amb més interès que habilitat), llegir ciència-ficció o qualsevol llibre ben escrit, viatjar i dir que toco la guitarra. Em fascina contar històries i mai li dic que no, a una bona conversa". 

2023, Rafa López Martín

Cuatro pinceladas de divulgación científica: Ecología, fauna, vegetación e historia natural. [s. l.]: Amazon. 2023.

Desde que las bacterias aparecieron en el océano primitivo, losorganismos no han dejado de sorprendernos. Al principio se movieron como pez en el agua, para más tarde pisar tierra firme. No fue fácil, tuvieron que luchar contra la aplastante gravedad terrestre y desarrollar mecanismos reproductores sorprendentes o estructuras sustentadoras para conquistar el aire. Ni la feroz geología terrestre, ni los impactos de algún que otro meteorito, ni las catástrofes ambientales… han impedido que los seres vivos evolucionen, fotosinteticen, se desplacen o migren por tierra, mar o aire, fabriquen toxinas, brillen con luz propia, hagan frente a los cambios ambientales o se reproduzcan de múltiples maneras.

Si quieres entender como el agua sube a la cima de los árboles, conocer los secretos de la seda y las telarañas, descubrir por qué no se congelan los peces en las aguas polares, entender como las plantas dispersan sus frutos, repasar la historia de las grandes extinciones terrestres o saber donde viven los descendientes de los dinosaurios, puedes empezar por leer estas cuatro pinceladas de divulgación científica…

Excursions a peu per la serra de Collserola. Valls: Cossetània, 2016.

En aquesta guia trobareu un recull de 15 itineraris per recórrer el massís de Collserola, des de propostes clàssiques fins a altres de més innovadores, i per a tots els gustos i capacitats. Algunes de les rutes que podreu resseguir són del Tibidabo a Canyelles, de Montbau a Mundet pel turó de la Magarola o del pantà de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir, flanquejades sempre per la ciutat de Barcelona i el mar Mediterrani. En el llibre trobareu, també, informació sobre la durada, el desnivell i la topografia de cada itinerari, així com mapes i fotografies a tot color. També hi ha una introducció que ajuda a fer una primera aproximació al medi que es vol trepitjar.

20 excursions a peu pel voltant de Barcelona: en transport públic. Valls: Cossetània, 2014. 2a edició.

Després de tres anys i s’han venut uns 1500 exemplars de la primera edició, que per una guia de muntanya està molt bé, és per això l'editorial ha decidint fer-ne una segona.

Què hi ha de nou? S’han modificat les errades i actualitzat la cartografia. I evidentment s’han canviat algunes informacions confuses, camins o corriols modificats, i s’han tingut en compte les aportacions que mitjançant el blog els excursionistes m’han fet arribar.

Maresme: 17 excursions a peu. Valls: Cossetània, 2013.

Una de les millors maneres de conèixer el Maresme és a peu. Aquesta guia, amb els seus recorreguts dissenyats per fer servir el transport públic, us intentaran mostrar aquest territori. Tot trepitjant sauló, entre pinedes, alzinars o suredes caminarem per les muntanyes i les planes litorals. Pujarem a cims i castells, gaudirem de rieres, fonts i estanys, conreus de cirerers, vinyes i flors... Sense oblidar les vistes del Mediterrani i el gran patrimoni arquitectònic d’aquesta comarca.

Parc de la Serralada de Marina. [Document cartogràfic] Barcelona: Piolet, 2013.Cartografia feta a escala 1:20.000, en un format pràctic per l’excursionista i amb la intenció de recopilar les màximes dades del terreny. La col·laboració del Rafa ha estat principalment el treball de camp, localitzant topònims, fonts, edificis emblemàtics... no fa falta dir, que hi ha hagut més coneixedors d’aquest entorn que també han aportat dades (Toni Seuma entre d’altres). En Rafa ha marcat sis itineraris que podeu trobar descrits per la cara de darrera, acompanyats d’imatges. Marina és un territori amb dues bandes molt diferenciades: la solana amb terreny recobert amb vegetació baixa i algun pi, localitzat al Barcelonès i al Maresme i l’obaga més boscosa amb moltes fonts que es correspondria amb el Vallès. Aquest contrast l’he intentat plasmar a l'hora de fer la selecció de rutes, les que evidentment estan dissenyades per fer amb transport públic.

De l'Ametlla de Mar a l'Ampolla. [Document cartogràfic] Barcelona: Piolet, 2013. 

Ara que ve el bon temps, potser molt agradable una bona passejada per la vora del mar, per exemple seguint el GR-92 entre l'Ametlla de Mar i l'Ampolla.


Muntanyes d’Ordal. [Document cartogràfic] Barcelona: Piolet, 2012.

Excel·lent i innovador mapa, que amb el topònim de "Muntanyes d'Ordal" és el primer dedicat íntegrament a aquest meravellós massís situat a ponent del riu Llobregat, entre la plana penedesenca i els paisatges mediterranis del massís del Garraf. En Rafa hi ha col·laborat en el treball de camp i marcant les sis rutes que ofereix el mapa.

20 excursions a peu pel voltant de Barcelona: en transport públic. Valls: Cossetània, 2011.

Les muntanyes litorals i prelitorals al voltant de Barcelona amaguen paisatges que ens sorprendran: els contrastos de l’obaga i la solana de Collserola, el passat agrícola històric de la Serralada de Marina i Litoral, els conglomerats i els cirerers de l’Ordal, les plataformes calcàries del Garraf i el Puigventós, els miradors de més de 1.000 metres de Montserrat i el Montseny, els graus dels Cingles del Bertí…Si decidiu recórrer els 240 quilòmetres de camins proposats al llibre, tot utilitzant el transport públic, podreu gaudir de tots aquests racons tan a prop de l’àrea metropolitana.

Mapa del Garraf. [Document cartogràfic] Barcelona: Piolet, 2011.

En Rafa hi ha aportat informació sobre sis rutes de senderisme marcades i ressenyades.

Excel lent mapa a escala 1:20.000 de la zona del Parc del Garraf que comprèn les poblacions de: - Olesa de Bonesvalls - Torrelles de Llobregat - Begues - Olivella - Bruguers - Sant Pere de Ribes - Sitges - Vallcarca - Garraf – Castelldefels. En l'àmbit estan representades 6 rutes, degudament explicades i que inclouen una fitxa tècnica amb dades sobre: ​​- Punt de partida - Durada - Longitud - Desnivell - Grau de dificultat.

Barcelonès. 17 excursions a peu. Valls: Cossetània, 2010.

En aquest recull d’itineraris, descobrireu la comarca més petita de Catalunya. Encara que gran part de la seva superfície està ocupada per territori urbà, el Barcelonès amaga força terreny per recórrer a peu. Caminant amb el Mediterrani com a teló de fons, visitareu les serres litorals amb els seus contrastos paisatgístics, el seu patrimoni històric i humà en forma de monuments, masies, fonts, i la seva gran diversitat de flora i fauna. Tots aquests racons els podreu visitar aprofitant la gran infraestructura de transport públic que ens ofereix aquesta comarca.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 06/08/2023