Jordi nomen 

Jordi Nomen Recio (1965) és professor de secundària i cap del departament d’Humanitats de l’Escola Sadako (Premi Ensenyament 2015). Al llarg d’aquest temps ha impartit cursos de Ciències Socials i Filosofia i és tutor des de fa més de vint anys. Des de 2012 imparteix classes d’Educació per a la Ciutadania a la Universitat Autònoma de Barcelona. És titulat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i té un Postgrau en Ciutadania Activa per la mateixa universitat. També té un Màster en Filosofia per a Nens per la Universitat de Girona. Va ser guardonat amb el Premi EDU 21 2009 i amb el Premi Arnau de Vilanova 2011 per la seva tasca pedagògica.


“Vaig arribar a l’Hospitalet de Llobregat al voltant de l’any 83, de la mà de la meva dona. En casar-nos, hi he residit des de 1996 fins ara, ininterrompudament. Em considero, doncs, un Hospitalenc d’adopció. Són vint-i -dos anys de vida al Centre d’aquesta ciutat, de passejar pels seus carrers i places i sentir-me com a casa.”

L'Hopitalet, 2018. Jordi Nomen.

Educar en temps difícils. Barcelona: Octaedro, 2024.

El llibre que teniu a les mans va adreçat  als mestres i a totes les persones a qui preocupa l’educació,  pont entre la pròpia personalitat i una ciutadania justa i sostenible, que vulgui superar la indigència d’una democràcia en setge, per la mentida i el desvergonyiment.

Cómo hablar con un adolescente y que te escuche. Barcelona: Arpa, 2024. 

Como profesor de filosofía, Jordi Nomen ha conversado durante miles de horas con los seres más introvertidos del planeta: adolescentes que le cuentan todo lo que callan en casa. Ha conocido sus temores e inseguridades, sus inquietudes y sus hábitos, sus fortalezas y sus debilidades.

Dividido en tres partes, este clarificador libro describe cómo perciben el mundo los jóvenes, cuáles son los retos a los que se enfrentan y cómo podemos ayudarles. Nomen introduce la voz de los adolescentes con sus propias reflexiones y habla de cuestiones esenciales para padres y educadores, como la construcción de la personalidad, los cambios vitales, los amigos, la identidad real y la digital, el amor y la sexualidad, el presentismo, las emociones, los hermanos... Además, ofrece consejos prácticos para detectar posibles problemas graves, así como pautas concretas para abordarlos: depresión, pornografía, drogas o fracaso escolar.

El niño filósofo y la ética. Barcelona: Arpa, 2021. 

Oímos hablar desde hace tiempo de una crisis de valores, acentuada por la pandemia sufrida en los últimos años. Valores que fueron sólidos y sobre los que se apoyó la educación, se han visto relegados a un segundo plano, dando paso a un individualismo y un relativismo a veces feroces.

Para Jordi Nomen, ese tipo de afirmaciones no se corresponden con la realidad, ni en el ámbito de la familia ni en el de la escuela.  Una «buena vida» sigue pasando por cultivar la bondad y el amor, aunque eso, en efecto, colisione a menudo con los nuevos modelos de éxito social y personal. 

Nuestra tarea —afirma el autor— es seguir defendiendo los valores en los que creemos, ese pensamiento cuidadoso o ético desde la infancia, y desarrollar prácticas en el hogar y en la escuela. Para ello se proponen una serie de actividades pedagógicas inspiradas en grandes pensadores como Confucio, Tolstói, Gandhi, Nussbaum, etc., que ayudarán a transmitir esos valores de forma natural y amena.

El niño filósofo y el arte. Cómo favorecer que los niños desarrollen pensamiento creativo. Barcelona: Arpa, 2019.

Segunda entrega de "El niño filósofo" , la propuesta pedagógica de Jordi Nomen. En ella traza los puentes entre la filosofía y el arte para promover el desarrollo del pensamiento creativo y la sensibilidad estética en la infancia. La expresión artística es uno de los puntales preferidos por padres y maestros para interactuar con los niños. 

El Nen filòsof. Barcelona: Arpa, 2016. Traduït al castellà, al francès, a l'italià i al xinès, l'ha consolidat com un referent en l'àmbit de la filosofia per a nens. 

Els menuts són petits grans filòsofs amb una capacitat d'astorament i una curiositat pràcticament sense límits, qualitats filosòfiques destacades. El nen filòsof proposa treballs concrets per tal que pares, mares i pedagocs desenvolupin la intel·ligència filosòfica dels fills. La primera part està formada per un assaig breu sobre filosofia i infantesa. La segona conté capítols amb situacions pràctiques i creatives al voltant de les grans qüetions de la història de la filosofia.

De Sòcrates a l'Ipod: una experiència d'aprenentatge de valors a secundària. Barcelona: Edu21: Centre d'Estudis Jordi Pujol, 2010.

Publicació de l'estudi sobre una experiència d'aprenentatge de valors a secundària que va resultar guanyador de la tercera edició del Premi Edu21 de suport a la recerca i la reflexió educativa. El treball guardonat, titulat De Sòcrates a l'Ipod, és obra de Jordi Nomen, qui ens presenta una proposta per aconseguir un pensament multidimensional, crític, creatiu i curós mitjançant l'aprenentage de la filosofia a través de diversos recursos artístics, audiovisuals o tecnològics. 

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 04/05/2024