Helena Bonals Barberà
Helena Bonals, (Manresa,1971), llicenciada en Filologia Anglesa amb menció en Filologia Catalana; Titulada en Disseny Gràfic a l'Escola Elisava. Treballa com a Tècnica Auxiliar de Biblioteca.
Des del 2007 fins l’actualitat ha anat emprenent cinc blocs, Anticànons, de novel·la catalana oblidada, Una cosa molt gran en una de molt petita, d'interpretació de poesia, D'allò bell, d'allò sublim, d'interpretació d'art, En cada vers que has entès, de poesia personal i L'eco se sent , de crítica d'obres actuals.
El 2018 va participar al Festival Acròbates de poesia i música de l'Hospitalet.
Del 2018 al 2019 ha participat de manera constant a El blog del "Quadern gris"
El 2019 i el 2020 ha fet de jurat al premi Andreu Trias.
3er lloc dels Premis Grau Miró 2020, en la categoria tankes.
2on lloc dels Premis Grau Miró 2022, en la categoria haikus.
El 2021 ha començat un club de lectura d'Anticànons a la biblioteca Tecla Sala de l'Hospitalet.
El 2022 ha guanyat el 1r premi de poesia visual de Lliçà d'Amunt, Mitja vida, amb el tema "Una nit d'estiu".
“Vaig néixer a Manresa i visc a l'Hospitalet des dels dos anys aproximadament. Sempre he estudiat i treballat fora, per això, ara que treballo en una biblioteca de la ciutat, me'n sento orgullosa. Tinc molts records de quan el tren del Carrilet passava per fora, i els meus avis l'agafaven per venir a veure'ns, a la Fabregada”.
2014, Helena Bonals
Ara Pla. Manresa: Helena Bonals Barberà, 2022.
Aquest és un llibre que requereix temps i paciència, però que és fet amb amor i ganes, i crec que val molt la pena. Per tenir ben clar que, de gris, Josep Pla no en té res de res.
et al. [poemes ]; Piquer, Pere [retrats pictòrics ]. Pinzellades de llibertat: retrats i poemes en honor dels presos polítics i exiliats. Barcelona: Enciclopèdia, 2021.
Pinzellades de Llibertat és un homenatge als represaliats per la repressió espanyola arran del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Un homenatge sentit que pren forma i força a través dels vint-i-sis retrats de l'artista Pere Piquer i dels poemes inèdits sobre el Procés d'independència català que els acompanyen, escrits per prop de quaranta poetes, entre els quals l'actual Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Enric Casasses, Narcís Comadira, Miquel de Palol, Vicenç Altaió, Helena Bonals o Valtonyc- Amb un pròleg del conseller de Cultura Lluís Puig i un epíleg del Molt Honorable President Quim Torra, Pinzellades de Llibertat ha estat creat en honor de totes aquelles persones moltes retratades en aquest mateix llibre que han estat perseguides i han vist limitats els seus drets per haver actuat a favor de la democràcia, la llibertat d'expressió i els drets humans. Per això, els beneficis nets de la venda d'aquest volum aniran destinats a l'Associació de Familiars i Amics dels Presos Polítics.
Boldú Perelló. Abel. 73 anys 37 planys. Lleida: Abel Boldú Perelló, 2019.
Un homenatge a la poesia de l'Helena fet per un altre poeta. Els poemes escollits són sempre breus i contundents.
La Llibertat és una biblioteca. Manresa: [Helena Bonals Barberà], 2018.
"Com un bibliotecari, que vol trobar sempre el llibre esperat pel lector, la meva poesia cerca la paraula exacta per reflectir els meus instants de felicitat".
L'Important és la rosa. Manresa: [Helena Bonals Barberà], 2018.
“Que la vie n'a d'importance/ Que par une fleur qui danse/ Sur le temps/ L'important c'est la rose” diu Gilbert Bécaud a la cançó. L’important és la rosa, l’important és la poesia, per a l’autora d’aquest recull de poemes escrits bàsicament entre finals del 2011 i finals de 2018. Una poeta que pràcticament no havia escrit poemes fins els quaranta anys, a la recerca del temps perdut, com Proust.
Lafebre, Vicenç [fotografies]. Jo em crec el que passa en una imatge: Vicenç Lafebre vist per Helena Bonals. [Manresa]: [s.n.], 2016.
"Darrere les imatges només et tinc a tu, diem parafrasejant de nou, com en el títol d'aquest llibre, Joan Margarit a Dona de primavera. A vegades les paraules i les imatges es complementen de manera gairebé màgica, tant que hem cregut que valia la pena d'editar-les juntes en aquest recull"
“Poesia" i "Cafè cèntric amb nom exòtic". Dins: Quedem al Zurich?: Projecte bloguer. Valls: Quorum llibres, 2015, portada i p. 114.
«El Zurich és més que un cafè cèntric de Barcelona.» Aquest és el motiu literari d’un col·lectiu de bloguers que s’han unit per reanimar literàriament aquest punt emblemàtic de trobada. Imaginació, autobiografia, records, amor, desamor, trobades i no trobades, històries negres, poemes, aquarel·les, il·lustracions, fotografies... Una explosió creativa conjunta. I és que al Zurich, com en els blogs, hi cap tot. Fins i tot, l’Ànima, que es passeja al llarg del llibre i té cura que les paraules surtin del cor i arribin al cor.
"Quatre imatges de GriFOLL interpretades amb poemes d'Helena Bonals". Dins: Lo Càntich, n. 27, Anagrama, 2015, p. 96-99.
"Quatre poemes d'Helena Bonals seleccionats per Jordi Dorca". Dins: Lo Càntich, n. 26 Pleonasme, 2015, p. 95-98.
"Maria Vilanova i Vila-Abadal: petites històries del Mon". Dins: Lemúria#2 , desembre 2015, p. 24 – 27.
“Tot és possible... Paraules per l’esperança de Miquel Martí i Pol. Ressenya”. Dins: Lo Cantich. Revista deLiteratura, art i cultura. [disponible en línia], n. 22, gen- març 2014. p. 26 – 28.
"Quatre poemes d'Helena Bonals i la seva relació amb la poesia i l'art". Dins: Lo Càntich, n. 25, Interludi, 2014, p. 99-102
"Mens agitat molem". Dins: Paraula d'Espriu. [s.ll.] ARC, 2013, p. 64.
Llibre que recull les obres i il·lustracions seleccionades en la convocatòria literària, artística i solidària: "Paraula d'Espriu" en el centenari del seu naixement.