FrancISCO CANDEL, 1925-2007

Francesc Candel (Casas Altas. País Valencià, 1925). De molt petit la seva família es traslladà a Barcelona per buscar feina. Quan arribaren a Barcelona anaren a viure a les barraques de Montjuïc. Estudià al grup escolar Sant Ramon de Penyafort fins als catorze anys, i començà a treballar en diversos oficis (ceramista, mecànic, comptable...). Sempre ha viscut en el que avui dia anomenem Zona Franca, cosa que li ha permès estar prop dels problemes dels immigrants, els quals ha convertit en matèria literària.

És autor de llibres com Hay una juventud que aguarda (1956), Donde la ciudad cambia su nombre (1957), Han matado un hombre, han roto el paisaje (1959). Ha escrit llibres d'assaig i reportatge. En destaquem el més important, Els altres catalans (1964), i llibres com Parlem-ne (1967) i Encara més sobre els altres catalans (1973).

En Paco Candel va aconseguir reedicions, cosa gairebé més difícil avui en dia que aconseguir que t'editin per primera vegada. El 1998 l'editorial La Busca va reeditar Donde la ciudad cambia su nombre, el seu primer gran èxit de l'any 1957, i l'any 2002 va ser el torn de Han matado un hombre, han roto un paisaje. També el 2002 va aparèixer una nova edició de butxaca del seu llibre més conegut: Els altres catalans.

L'any 1977 fou elegit senador per Barcelona dins la coalició Entesa dels Catalans, fruit d'aquesta experiència publicà Un charnego en el senado (1979), al qual segueix Candel contra Candel (1981). Ha col·laborat en la premsa: Tele/Expréss, Serra d'Or, Avui... Entre els darrers llibres publicats destaquen Els altres catalans vint anys després (1985) i la La nova pobresa (1988). El 1979 fou elegit regidor de l'Hospitalet de Llobregat per la llista del PSUC, i es va fer càrrec del departament de Cultura.

El 1983 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, el 1997 el Premi d'Honor Jaume l i el 2003 fou guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. També una escola, uns jardins, una biblioteca i un certamen literari honra el nom d'aquest singular escriptor que ja és història viva de Catalunya.

L'any 2005, va nèixer la Fundació Paco Candel, que promou estudis sobre la questió migratoria i impulsa eines per la inclusió de les persones immigrades.

Us recomanen: L'Hospitalet reivindica la huella cultural y participativa de Paco Candel

Va morir a Barcelona el 23 de novembre de 2007 després d'una llarga malaltia.

"La literatura es nodreix d'anècdotes i records. La meva, encara més. Al llarg de tots els meus llibres, tant si són assaigs com novel·les, hi ha escampades les meves memòries. Si, jo, en els meus llibres, hi he posat tant parcel·les de la meva vida com records, per això no m'he exhaurit escrivint".

2001. Francesc Candel

Curiositats

La Colla dels Gegants de la Marina va fer un homenatge a l'escriptor al que va ésser veí del barri de la Marina de Sants, i va crear el gegantó d'en Paco Candel. A part d'ésser un homenatge a la seva faceta d'escriptor, també és un reconeixement a la seva tasca envers la millora de les condicions de vida de la gent de la Marina.

Caballé, Anna (ed.) El gran dolor del mundo, Diarios (1944-1975). Barcelona: Debate, 2017.

Esta obra reúne una amplia selección de los diarios inéditos de Francisco Candel, quien llevó constancia de su día a día desde 1944 hasta pocas semanas antes de morir, en 2007. En la cubierta del primer volumen de sus diarios, Francisco Candel escribió: «Quien quiera que seas, si por casualidad tropiezas con este cuaderno, no cometas la indiscreción de leerlo». Sin embargo, con el tiempo cobró conciencia de su interés como testimonio incalculable de una época y de sí mismo. Candel fue un hombre de frontera, entre el precario mundo que le vio nacer, al que sería fiel en su obra toda la vida, y el mundo letrado catalán, al que se incorporaría contando solo con su intensa vocación por la literatura. Este volumen se cierra con la muerte de Franco, un hecho que se convertiría en una obsesión para él, pues significaba el fin del autoritarismo político.

Una nova terra. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2017.

Una nova terra tracta el tema de la immigració. Una mare i els seus dos fills abandonen el poble per trobar-se amb el pare, que ja treballa a la ciutat, i començar junts una nova vida. Els protagonistes es dilueixen en la multitud, perquè en aquestes pàgines es descriu la història d’una col·lectivitat.

L’àlbum, que data del 1967, és un testimoni —amb ull crític— de tantes persones que van emigrar d’arreu d’Espanya a la recerca d’un lloc on poguessin construir una història diferent.

Oda poètica. L'obra pòstuma de Francesc Candel. Barcelona: Carena, 2014.

Poesies d’emocions i sentiments inèdits de l’autor, emigrant amb simpaties pels immigrants, pels desheredats.

“En el Candel poeta se aúnan, pues, el autor lírico y el social, el que se enfrenta a sí mismo y el que ejerce de intérprete del dolor y los anhelos de los demás.”

Carles Duarte, 2014.

El Hachmi, Najat [pròleg]; Amat, Jordi [ed.]. Els Altres catalans. Barcelona: Edicions 62, 2013.

Des de la seva publicació el març del 1964, Els altres catalans, l'obra més popular de Francesc Candel, no s'ha pogut llegir tal com l'havia escrit l'autor. El sedàs de la censura va obligar a suprimir i modificar nombrosos passatges. Testimoni directe de la gent, dels ambients i dels problemes de la Catalunya suburbial, l'assaig de Candel afrontava de manera crua i valenta la qüestió de la immigració, un assumpte complex i recurrent que encara avui té un fort impacte social. Aquesta edició presenta el text original íntegre, restituint els fragments que la censura va obligar a tallar, en una acurada edició a càrrec de Jordi Amat. S'hi inclou també un pròleg inèdit de l'escriptora Najat El Hachmi, ella mateixa procedent d'una família immigrant, que apropa als lectors d'avui el text clàssic de Candel.

Els altres catalans. Barcelona: Edicions 62, 2008.

Des de la seva publicació el 1964, Els altres catalans, l’obra més popular de Francesc Candel, no s’ha pogut llegir tal com l’havia escrit l’autor. El sedàs de la censura va obligar a suprimir nombrosos passatges. Testimoni directe de la gent, dels ambients i dels problemes de la Catalunya suburbial, l’assaig de Candel afrontava de manera crua i valenta la qüestió de la immigració, un assumpte complex i recurrent que encara avui té un fort impacte social. Per primera vegada es presenta el text original íntegre, restituint els fragments que la censura va obligar a tallar.

Patatas calientes. Barcelona: Ronsel, 2003

"En pleno febrerillo loco nos llegó la Sofía Loren en plan promoción. En cada rueda de prensa se echaba el abrigo de pieles hacia atrás y mostraba un generoso busto a través de un amplísimo escote... Luego, una multitud, en la calle, reclamó su presencia y la exhibición. Sofía Loren salió al balcón y otra vez el abrigo hacia atrás. Algunos aullaban: ¡Auuuh! Andábamos tan hambrientos de tetas como de libertad; puede que de tetas, más." Como apunta el prologuista del libro, Joan J. Gilabert: "¿Son los textos de Candel novelas, cuentos, artículos de costumbres, poesía lírica, ensayos filosóficos o periodísticos, «paliques»? Lo son todo".

Primera història, primera memòria. Barcelona: Edicions 62, 2006.

Primera història, primera memòria són les memòries d'una infància marcada per una guerra i dilatada en tres infàncies: una primera (divertida) d'onze anys previs a la Guerra Civil, una segona (temerària) de tres anys, que es desenvolupa durant la Guerra Civil, i una tercera (malenconiosa) de dos anys, posterior a la Guerra Civil; totes tres farcides d'episodis intensament humans i en els quals la sang i els efluvis dels cossos circulen a vessar: la infància dels parts i les baralles, la del camp de lluita i de les fosses comuns, la del jou i les fletxes i de les primeres bastonades nacional-catòliques: la de la lletra que amb la sang entra. Són aquestes les memòries d'una infància dura i tendra, d'una dolça i àcida promiscuïtat, de quan les ciutats (des de l'extraradi de València fins la falda de Montjuïc) eren barriades o veïnats o cases o portes sempre obertes al carrer, convertida en la gairebé única escola de la vida. Aquestes són les memòries de la primera memòria de Francesc Candel, que ens explica, amb el seu estil inimitable, de manera gens vanitosa, la primera història de la seva vida, la d'un fill de la Guerra Civil.

Han matado un hombre, han roto un paisaje. Barcelona: La Busca, 2002 (reedicció).

En aquesta novel·la Candel ens suggereix, des del títol, el sentit elegíac d'aquesta impressionant obra poètica, d'aquest epitafi que va a relatar. L'home morirà. I el paisatge rebrà el cop de destral d'una ferida sagnant. Home i paisatge seran els protagonistes del relat, alternativament, capítol a capítol. Trágicamente destinats tots dos a la mort, a la marginació, a la destrucció. A mig camí Candel ens sorprèn amb el cant enamorat a una barraca, a la barraca com a símbol d'aquesta etapa punyent de la vida de l'home i del paisatge suburbà.

En el conjunt de l'obra candeliana, és la novel·la que millor retrata l'amargor d'una postguerra miserable. El contrapunt de la novel·la és, potser, aquest capellà que absol el protagonista en l'hora del pa i del perdó.

Els altres catalans del segle XXI. Barcelona: Planeta, 2001 (reedicció).

El Sant de la mare Margarida. Gaüses: Llibres del segle, 2000.

Crònica informal, sentimental i incompleta : 1936-1986. Barcelona : Llibres de l'Índex, 1992

És una peça literàrio-periodística d'un aire molt personal escrita a tall d'unes memòries i que es descabdella sense cap documentació Express que no siguin el suport dels records de l'autor. Comença en els anys de guerra (1936-1939) viscuts en un suburbi barceloní on predomina la població immigrada. Comprèn la immediata postguerra, la infantesa i la adolescència de l'autor. A grans trets, però matisats amb pinzellades d'intensa vivacitat, hi transcorren els anys del franquisme i la joventut de l'autor, la derogació del franquisme i la maduresa de l'autor dins un acompanyament de cançons d'època, pel·lícules, títols de llibres i records sobre persones famoses.

La nova pobresa. Barcelona; Edicions 62 (1989)

La nova pobresa és un autèntic llibre-denúncia que aporta nombrosos elements per a una reflexió col·lectiva sobre un problema que tots plegats, autoritats i ciutadans, hem de veure con un dels que reclamen una més urgent intervenció, si desitgem que la societat catalana progressi d'una manera solidària i efectiva. Es tracta, en definitiva, d'un gran repte, que hipoteca el futur de Catalunya com a comunitat.

Aquella infància esvaïda ; seguit de Richard. Barcelona : Edicions 62, 1987

Un charnego en el senado. Esplugas de Llobregat: Plaza & Janés, 1980

A cuestas con mis personajes . Esplugues de Llobregat : Plaza & Janés, 1979

Donde la ciudad cambia su nombre. Esplugas de Llobregat: G.P., 1976

Les Cases Barates de Port van tenir sort. Han desaparegut després de gairebé 70 anys de vida, però van comptar amb un veí d'excepció, Francisco Candel, que va saber explicar com era el paisatge, ara trencat segurament perquè calia trencar-lo, com eren una gent i les seves formes de vida.

Diario para los que creen en la gente : (una exaltación de la anécdota) . Barcelona : Plaza & Janés, 1973

Carta abierta a un empresario. Barcelona : Laia, 1974

Inmigrantes y trabajadores. Barcelona : Planeta, 1972

¡Dios, la que se armó!. Barcelona : Marte, 1964

Aquest llibre és la història de la polèmica que va suscitar On la ciutat canvia el seu nom. Tot el que Francisco Candel, el seu autor, va viure en publicar la novel·la: la repercussió a la premsa, les baralles amb els veïns del seu barri (i personatges que apareixen a l'obra), la relació amb el seu editor, Josep Janés ... Un compendi de les anècdotes que li va tocar patir a Francesc Candel.

Hay una juventud que aguarda. Barcelona: José Janés, 1956

Un jove escriu una novel·la i la decideix presentar a concursos literaris per entrar a la fama literària, però no ho aconsegueix per molts intents que faci. El "Nadal", el "Ateneu de Valladolid" ... són alguns d'aquests premis. Les esperances que ell posa en ser escriptor i els ànims dels seus amics i familiars, la frustració del fracàs i l'obstinació del seguir intentant , són ingredients d'aquesta novel·la.