Ferran Soriano


Ferran Soriano neix al barri de les Corts de Barcelona el 1944 dins una familia obrera i humil. Atès que el seu pare era planxista de professió, aprèn ben aviat a dominar el modelatge de l’acer i comença a plantejar-se l’ofici com una expressió d’art centrat a l’escultura. L’any 1974 va a París en viatge d’estudis i el 1975 l’Ajuntament de l’Hospitalet li concedeix una beca de mig any per estudiar a Roma. De la mà de l’escultor Ricardo de Miceli aprèn les tècniques d’esculpir en diferents materials. De nou a Catalunya, el 1980 aprendrà els procediments de gravat amb el gravador i pintor Josep Badia. Des d’aleshores la seva obra ha passat per diferents etapes.


Actualment es mou en un estil simbolista, on fa abstracció de la figuració. La seva obra es pot trobar tant a Holanda i Bèlgica, com a Barcelona, Sant Pere de Ribes, Begues, Sant Boi i l’Hospitalet, on ha fet cinc obres escultòriques, entre les quals destaca la cèlebre Vol de coloms. Gran amic de Francesc Candel des de la seva joventut, actualment resideix al barri de Bellvitge, encara que té el seu taller a Sant Boi.

Ferran Soriano, amb més de cent exposicions individuals arreu de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Holanda, Bèlgica, Rússia  i EEUU, i de gran nombre de col·lectives, té també escultures en espais urbans a l’aire lliure i Museus, Fundacions i organismes diversos, privats i públics.

Forma part del patronat de la fundació Paco Candel.  El passat 16 de març, durant la ceremònia d'entrega del guardó Memorial Francesc Candel 2010, tercera edició, en Ferran va fer donació d'una escultura com a símbol de l'entitat amb la imatge que es correspon amb el logo que també és obra d'en Ferran, així com el "pin" insígnia des de el principi de la fundació.

El 2010 va celebrar 40 anys de dedicació a l’Art. La seva darrera obra instal·lada a un espai public està ubicada en els Jardins del Nou Hospital General del Baix Llobregat Litoral de Sant Boi i està dedicada al Dr. José Morales Garrido, fundador del primer hospital de dita ciutat.

 

Visiteu la pàgina web de l'autor: Ferran Soriano

i el blog


"[...] ser fill d'una família humil; tot plegat ha imprimit en Soriano caràcter i una vocació social, no només en el seu tarannà personal sinó en la seva obra"

1988. Francesc Candel. Ferran Soriano.


http://sinera.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=Soriano%2C+Ferran+%28Pintor+i+escultor%29+&searchscope=23
4 estacions 4: (2010 - 2014).
 [Barcelona]: Néctar, 2016.

Llibre d’autor, numerat i autenticat per l’artista, en edició de luxe i paper volum especial i el mateix format que les pintures i dibuixos originals que acompanyen els quatre poemes estacionals del gran escultor i pintor hospitalenc Ferran Soriano.

"La motivació, tal vegada es produeix, per què, des del tren, de Cornellà a Sant Boi, en sortir del túnel i, iniciant la circulació per l’exterior, presenta un panorama que és fa mirar i, m’impulsà a escriure els poemes. Vaig decidir aleshores fotografiar des de la finestra del tren el paisatge del riu Llobregat, sempre en direcció a Montserrat, fent-les coincidir escrupolosament en cada espai estacional, primavera, estiu, tardor i hivern, és a dir, potser
 fer-ne la darrera a finals de 2014."El paisatge un fet creatiu. Conxa Ibáñez del 25 de setembre al 15 de novembre [ programa exposició]

Catàleg de l’exposició de Conxa Ibañez al  Centre d’art Can Castells de Sant Boi de Llobregat."L’adéu a Francesc Marcé i Sanabra". Dins: Tornaveu. Associacionisme i Cultura [revista digital], 2014, núm. 111 (octubre 2014). [Consulta: 23-11-2014]. 

“Sovint he dit privadament i públicament que considero que el meu mestre cultural ha estat l’amic Paco Candel – el mestratge del qual ha estat per a mi el més important i el que més s’ha perllongat en el temps pel fet de tenir-lo sempre a la vora – però és evident que hom no es fa d’un sol referent, sinó de totes aquelles persones que li aporten uns mèrits, ja sigui a través de la seva obra o mitjançant la seva actitud personal i cívica, el valor dels quals depèn molt de l’actitud de qui els rep. En Marcé sens dubte, és un referent important a la meva vida”.


Cronologia d’un temps. Torrelles de Llobregat: Nèctar, 2012.

Ferran Soriano s’endinsa, per primera vegada, en el món de la paraula fent servir la mateixa sensibilitat de les seves creacions plàstiques amb un

llenguatge poètic ple de matisos i carregat de lluminositat. El poeta Carles Duarte i Montserrat ha escrit el pròleg del llibre que està format per un recull de 41 poemes, una introducció del mateix autor i tres dibuixos especialment seleccionats per l’artista per arrodonir el contingut d’aquesta “Cronologia d’un temps” que enceta nous camins de creació en la seva dilatada i fecunda vida d’artista.


"Percepcions. Els Barris: ¡hábleme español!". Dins: TORNAVEU, n. 66, Revista d’Associacionisme i Cultura, oct. 2012 [consulta el 25/01/13].

“proleg”. Dins: Marcé i Sanabra, Francesc. Cants d’amor i d’enyorança. Igualada: l’autor, 2012, p. 11-14.

"Salutacions". Dins: 47è Aplec a l'Ermita de Bellvitge [programa]. Grup sardanista Tot Bellvitge, abril 2012.Visions: expressió d’un moment. [Catàleg d'art. Exposició del 9 de  març al 19 de maig de 2012]. [Sant Boi de Llobregat: l’Ajuntament, 2012].

Visions, expressió d’un moment, un projecte col·lectiu dissenyat i coordinat per l’artista Santboiana Josefa Hernández.

“En Ferran Soriano se sent escultor nat; estat de consciència que vol dir que té necessitat de plasmar a tres dimensions les inquietuds que van més enllà del que li és estrictament necessari per subsistir; se sent escultor quan el que el mou no és precisament la meravellosa natura, amb la que ja s’hi troba d’acord, sinó que el que l’impacte és el que de contingut social veu en torn seu, i els judicis polítics o morals, personals i subjectius, que se’n desprenen; tot això amb una angúnia interior, creativa, que res del que li pugui venir de l’exterior és capaç d’apaivagar”.

2012. Arnau Puig. Crític d’art


“Temps i memòria: Anècdotes viscudes amb Paco Candel”. Dins: Full Candelians, nº 11. Barcelona: Fundació Paco Candel, 2010, p. 1-5.

"Definir una emoció". Dins:  El Baix Opina. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Baix Llobregat, feb. 2010.

"Parlant de Bellvitge". Dins: TORNAVEU. Associacionisme i Cultura [revista digital]. 15/10/2010.


Ferran Soriano : els meus homenatges.  Barcelona: Diputació de Barcelona; [Sant Boi de Llobregat]: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, 2009.

"La Diputació de Barcelona dins del seu programa ODA d'exposicions itinerants ha inclós la meva "Els meus homenatges" que, amb alguna diferència s'exposà l'any 2007 al Museu Monjo de Vilassar de Mar.

El motiu de la proposta fou al complir-se, el proper 2010, 40 anys, des de que per primera vegada aparegué el meu nom en un catàleg: el XII concurs de pintura jove de la sala Parés de Barcelona.

Proposo amb aquest recorregut homenatjar persones - algunes conegudes personalment - admirades per mi, per llur obra, pensament, compromís social, etc. Amb alguns però sobretot l'amistat.

Són "homenatges" molt diversos que van des de la pintora Concha Ibáñez, poetes com Martí i Pol, Joan Brossa, Efi Cubero o Joaquim Horta, l'acròbata Elsa Moreno, Joan Miró i Paco Candel, entre altres.

Tanmateix les obres, marquen l'evolució com autor, ja que recullen quasi 30 anys, de la primera (1980) i la última (2009), entre escultura i pintura. Per la qual cosa poden veure's diferents moments de la meva trajectòria, on influeix el moment que s'està vivint, social, cultural, polític i personal."

Represa. Barcelona: Masters Art, 2007.

L'Essència de l'espai: 1970-2005 : del 18 d'abril al 18 de maig de 2006: [catàleg de l'exposició]. L'Hospitalet: Centre Cultural Barradas: Ajuntament de l'Hospitalet,  2006.
 
Soriano, Ferran. Barcelona: March, 2005.
 
A 15 anys de Cercant Ítaca: 1986-2001 : del 25 de gener al 24 de febrer de 2002, Centre Cultural, Sala Muxart 1 i 2:  Martorell: Ajuntament de Martorell, [2002].
 
D'esquerdes i equilibris : escultura : del 8 al 23 de juliol de 2000, Sala Domènech i Estapà, Sant Esteve Sesrovires: [catàleg de l'exposició]. Sant Esteve Sesrovires: Sala Domènech i Estapà, [2000].

 
Ċ
Bib. Tecla Sala,
15 de juny 2012, 4:27
Ċ
Bib. Tecla Sala,
4 d’abr. 2011, 7:49
Ċ
Bib. Tecla Sala,
8 d’abr. 2011, 2:08
Comments