Eric Baulenas Villegas

Eric Baulenas (1978). Divulgador científic independent (Geologia i Paleontologia), comissari d'exposició, Tècnic en Medi Ambient, i músic.  

"Vaig néixer a Esplugues, però he crescut al barri de Sant Josep de l'Hospitalet des de ben petit. Tinc nombrosos bons records de la meva ciutat, però destaco la meva estada a l'escola Sant Josep el Pi, a on no només vaig aprendre i també vaig ser molt feliç, si no que allà vaig descobrir la meva passió per les Ciències Naturals. M'apassiona la Geologia i la Paleontologia, i em preocupa la conservació i la divulgació, tant dels pocs espais naturals que tenim a l'Hospitalet, com de l'amenaçat patrimoni paleontològic del que encara disposem. És per aquest motiu que treballo en diferents direccions amb l'objectiu de divulgar i conscienciar a la ciutadania, ja sigui redactant articles, fent xerrades i sortides, gestionant xarxes socials, i organitzant exposicions, com la duta a terme entre 2021 i 2022 a l'edifici de l'Harmonia del Museu de l'Hospitalet, anomenada "FòssiL'Hs, l'Hospitalet fa milions d'anys", de la qual en vaig ser el comissari principal. ".

maig 2023, Eric Baulenas

"El patrimoni paleontològic de Molins de Rei: un tresor natural, cultural, i científic greument amenaçat". Dins: El Llaç, n.  582-583, gener 2023, p. 14 - 15.

Es descriuen els tres principals jaciments paleontològics del Pliocè marí de Molins de Rei. Degut a l'intens urbanisme i a la manca de protecció, aquest article té la funció de conscienciar a la ciutadania sobre la importància del Patrimoni Geològic i Paleontològic, incloent imatges dels jaciments i dels fòssils, i també il·lustracions de com era el Baix Llobregat durant el Pliocè.

"L'Hospitalet i el Baix Llobregat durant ell Pliocè: un viatge de cinc milions d'anys", Dins:  Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 36 (desembre 2022),  p. 11-35.

Les comarques del Barcelonès i el Baix Llobregat han estat objecte de diversos estudis científics des del segle XIX a causa de la seva riquesa i varietat geològica i paleontològica. Un capítol important de la història del nostre planeta relacionat amb els canvis climàtics correspon a l’època del Pliocè, i al nostre territori en tenim bons testimonis que ens ajuden a comprendre i a encarar el nostre present i futur. Durant el Pliocè, la ciutat de l’Hospitalet i moltes poblacions de la zona del Baix Llobregat varen estar submergides sota un mar de clima més càlid que l’actual. En aquest article donem a conèixer detalladament les característiques d’un passat que és sinònim de patrimoni natural, geològic, paleontològic, i també cultural.

"El Pliocè del jaciment del Torrent Benet (Molins de Rei)". Dins:  Itineraris del patrimoni geològic i miner del Baix Llobregat. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2020, p. 81 - 93.

Descripció d'un dels jaciments paleontològics més importants de Molins de Rei, pertanyent al Pliocè marí. Inclou fotografies de diferents ubicacions, un tall estratigràfic, imatges i llista dels fòssils, i una breu introducció sobre els jaciments de la mateixa edat del Baix Llobregat.

"Els Strombus coronatus del pliocè marí de la pedrera Anna". Dins:  Comunicats. l’Institut català de Mineralogia, Gemmologia, i Paleontologia, n. 28-29. 2009, p. 24 - 32

Se estudia el único yacimiento del Plioceno marino del Baix Llobregat (Barcelona) situado en el margen derecho del Río Llobregat, concretamente en los terrenos de la actual pedrera Anna, explotados por la empresa Ciments Molins. La variada litología que presenta el lugar y la abundante fauna encontrada nos ayuda a comprender y delimitar la antigua línea de costa en el momento en el que se depositaron estos sedimentos. Exponemos los motivos por los cuales se justifica la presencia de numerosos individuos del gasterópodo Strombus coronatus (Defrance, 1824) relacionando las características deposicionales del yacimiento junto con los requisitos biológicos actuales de su pariente mas próximo, el Strombus gigas del mar Caribe.

El Pliocè marí del Torrent Benet . Molins de Rei: Inèdit. 2009.

En les últimes dècades, els jaciments d'edat pliocena del Baix llobregat han patit una greu devastació per part de les indústries extractives dàrids i del creixement urbanístic, quedant-ne actualment un percentatge molt petit que malauradament està en perill de desaparèixer si no s’hi posa cap solució. El jaciment del Torrent Benet és un bon exemple de com eren aquests jaciments fa uns anys, ja que es tracta de l’únic aflorament de tota la comarca que conserva la seva fisonomía original i encara ens proporciona restes fòssils. La resta dels jaciments pliocènics del Baix Llobregat resten soterrats sota les construccions, o formen part d’un plà urbanístic, o estàn sotmesos a les labors d’extracciò d’arids, cosa que irremediablement, provocarà la ràpida desaparició d’aquests valiosos testimonis paleontològics del nostre territori. Tot i que una gran part d'aquest jaciment ja està perduda degut a les obres de construcció, encara queda visible la zona més important que cal preservar.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 31/07/2023