DomÈNEC Pastor Petit, 1927-2014

Domènec Pastor i Petit neix a l’Hospitalet de Llobregat el 1927. Va ser un dels màxims experts en espionatge a Europa. Mort el 30 d'octubre del 2014, com a llegat, deixa una llarga investigació sobre el subsòl de l'espionatge. Va ser un escriptor compromès i de sòlides conviccions democràtiques i pacifistes.

Escriptor, administratiu, redactor, assessor de seguretat empresarial i contraespionatge industrial. Va col·laborar en la Gran Enciclopèdia de Catalunya , a l'enciclopèdia Espasa i en altres. Va obtenir un premi de la RTVF (París) per la versió francesa del seu llibre Anatomia del espionaje : L'Espionnage (ed. Julliard, 1975). Ha redactat els textos o bé ha assessorat els treballs següents: 13 episodis sobre la història de l'espionatge a partir d'enregistraments fets durant la II GM, emesos per TV2 el 1991, i entrevistes del programa En el ojo del huracán , emès per Hispasat el 1994.

Ha col.laborat habitualment en mitjans de comunicació i en revistes científiques i culturals: Avui, Estudios, Boletín de la Moda, Paseo, Salud, La Vanguardia, Diario de Barcelona, Destino, El País, Historia y Vida, Historia 16, Ya, Seguridad Internacional, Seguritecnia.

Ha publicat nombrosos llibres, en català i en castellà, sobre temes històrics i d'espionatge. Al llarg de la seva prolífica obra, Un crit de rebel·lió. L'Hospitalet de Llobregat: Centre Catòlic, 1954; Pluja. 1954[Obres dramàtiques representades]; Espías en acción (1962); La mujer en el espionaje (1970); Anatomia del espionaje (1970); Diccionario del espionaje (1971); Los Secretos del mundo del espionaje (1972); Espias y traidores de hoy: análisis de una epidemia -la espiomanía- a nivel planetario (1974); Los Espías denuncian (1976); La Guerra de los espías (1976); Espionaje, España 1936-1939 (1977); La Cinquena columna a Catalunya, 1936-39 (1978); Dossiers secretos de la Guerra Civil (1978); La Guerra secreta: lo más increíble del espionaje (1979); El bandolerismo en España (1979); Espías españoles [del pasado y del presente] (1979); Famélica posguerra (1979); Seguridad y autoprotección (1980); L'espia Lablonde a l'Ebre. Ràdio: Ràdio 4, 1980 [Guion de ficció difòs];Seguridad empresarial (1982); Seguridad comercial (1984); El Mensaje (1984); Objectiu: entrevistar Jesús (1986); Manual de seguridad ciudadana (1986); Els espies catalans. (1988); Espionaje: la Segunda Guerra Mundial y España (1990); El Contraespionaje industrial: estrategia y táctica (1991); La Guerra psicológica en las dictaduras (1994); Diccionario Enciclopédico del Espionaje (1996); Hollywood respon a la Guerra Civil (1936-1939) (1997); India: ángeles o demonios (1997).

Es diu d'ell;

Domingo Pastor Petit, el historiador español más famoso y prolífico en la materia

En temas de espionaje Pastor Petit no sólo es el escritor español actual de más antigüedad, sino el más prolífico. Autor de treinta libros sobre la especialidad, que van desde el estudio hasta la novela. Esta su última obra viene a llenar un vacío en España e incluso nos atreveríamos a decir que en otros países. La idea de realizar un diccionario sobre el espionaje ha sido feliz, y la materialización de la misma un acierto editorial.

1996. Angel Maestro

"Era molt lluitador, va començar a escriure sobre espionatge als anys 60. Va ser un dels primers a entrar a l'Arxiu de Salamanca a finals dels 70. El van amenaçar de mort en més d'una ocasió",

"Quan va esclatar la Guerra Civil era petit, però la va viure intensament, amb els bombardejos i amb tota la família al front", "Era molt catalanista i un convençut antifeixista", afegeix. Domènec es va iniciar en el món de l'espionatge el 1962 amb 'Espías en acción' i va continuar amb una extensa bibliografia: 'Espies catalans', 'La Cinquena Columna a Catalunya', 'Hollywood respon a la Guerra Civil', 'Famèlica postguerra', 'L'espia La blonde a l'Ebre', 'La República devastada', 'Traïdors a Catalunya'...Va arribar a ser finalista dels premis Planeta i la darrera obra que va publicar tenia apunts autobiogràfics: 'Posta de sol sense lluna: memòries d'infantesa de la Guerra Civil'.

2014, explica el seu germà, Jordi Pastor.

"Va viatjar moltíssim i va entrevistar molts espies alemanys, anglesos, nord-americans i, fins i tot de la KGB, sobretot relacionats amb la Segona Guerra Mundial", explica el seu germà. Domènec també va investigar a fons la xarxa d'espionatge franquista. Com recorda el seu germà, va ser un dels primers a entrar els arxius de Salamanca on va localitzar la documentació sobre l'SIFNE, la xarxa d'espionatge franquista que operava des de França i que va servir per interceptar vaixells carregats d'armes per als republicans, però també per bombardejar ciutats com Barcelona i Lleida. A la documentació, en bona part informes de la policia de Marsella, hi apareixien els noms de Josep Pla i Carlos Sentís. De fet, Domènec Petit va intercanviar correspondència amb Pla. Entrar a l'arxiu de Salamanca no va ser fàcil: "No només perquè li van posar molts obstacles, sinó perquè no volien que fes pública la documentació i el van amenaçar", explica Jordi Petit. "Sempre explicava que quan va entrar a l'arxiu de Salamanca va tenir la sensació que entrava a unes golfes on hi havien guardat un botí de guerra".

2014, afegeix el seu nebot, Carles Pastor.

Curiositats

Pseudònim que utilitza: Ramon Berenguer

Podeu consultar el Fons personal de Domènec Pastor Petit, especialment interessant per la correspondència amb multitud de personalitats del món de la política (Indira Gandhi, Carrillo, Escofet, Montseny, Tarradellas, Xirinacs, etc.), la cultura (Buero Vallejo, Cocteau, Espinàs, Espriu, Pedrolo, Sender, etc.) i l’espionatge i, també, pels materials recopilats per al projecte de llibre Espias de la Guerra Civil, 1936-1939. Informes originales de ambos bandos, encara inèdit.

Resistencia y sabotaje en la Guerra Civil. Barcelona: Robinbook, 2013.

Durante la guerra civil española se produjeron actividades de resistencia por parte de grupos más o menos organizados tanto en el bando republicano como entre los insurgentes. En unas ocasiones realizaban meras tareas de información y propaganda mientras que en otras ejercían el sabotaje indiscriminado.

Secretos de la Guerra Civil. Barcelona: Robinbook, 2011.

Durante la guerra civil española se produjeron actividades de resistencia por parte de grupos más o menos organizados tanto en el bando republicano como entre los insurgentes. En unas ocasiones realizaban meras tareas de información y propaganda mientras que en otras ejercían el sabotaje indiscriminado.

Posta de sol sense lluna: memòries d'infantesa de la Guerra civil. Barcelona: Base, 2009.

A Posta de Sol sense Lluna desfilen fets de la vida quotidiana i col·lectiva dels anys tràgics de la Guerra Civil i de la postguerra immediata. L’autor evoca el període de joventut que va viure a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat: els bombardejos de l’aviació italiana i alemanya que sembraven el terror entre la població civil; la fam i la lluita per la supervivència i la duresa de les notícies que arribaven del front anunciant la mort d’amics i coneguts. És alhora un relat de les experiències viscudes en aquells anys, i una crònica suggerent i impactant d’un dels períodes més tristos de la nostra història contemporània. Però és també un llibre emotiu que el lector llegirà d’una tirada, perquè tradueix vivències universals, com ho són l’amor, l’odi, el terror i, també, l’esperança. Aquest és, en definitiva, un llibre que a través del relat de l’experiència de l’autor retrata de manera fidedigna el que va ser la vida catalana per a un nen en aquells anys difícils.

Traïdors a Catalunya: La cinquena columna (1936-1939). Barcelona: Base, 2006.

Els espies catalans . Barcelona: Proa, 2006. [nova edició, corregida i ampliada].

La República devastada. Prat de Llobregat: Rúbrica, 2004.