Anna Vilar

Anna Vilar Roca  va néixer a Barcelona, el 6 de desembre de 1956.

Mestra de la Generalitat de Catalunya (1978-2017). Actualment està jubilada.

Des de 1992 va ser mestra a l’escola Santiago Ramón y Cajal al barri de La Torrassa, pertanyent a l’equip directiu, primer cap d’estudis i després directora, del 2004 al 2017.

Escriptora de narrativa infantil i juvenil publica a l’editorial La Galera Vet aquí que set reis una vegada, El Saber Perdut i I un dia serà demà. També ha col·laborat amb contes per a llibres de text per l’editorial Edebé. Tot i que mai ha deixat d’escriure ha estat uns anys sense publicar. 

Tot plegat semblava un broma, publicat a Ànimallibres és Premi de narrativa juvenil Ciutat de Badalona 2019.

Durant aquests 25 anys al barri s’ha compromès amb les diferents iniciatives i  xarxes que han treballat per fer un barri i una ciutat millors.

El que més l’entusiasma és compartir estones amb infants i joves, veure com creixen i esdevenen ciutadans autònoms, compromesos i solidaris.

També l’apassiona llegir i escriure. Aquesta novel·la és la primera d’una nova etapa d’escriptora.

 L’Hospitalet és la ciutat on he crescut professionalment. Hi vaig arribar sense conèixer el barri i poc a poc me’l vaig anar fent meu. A l’escola vaig anar passant per tots els cicles i cursos fins que vaig ser cap d’estudis i després directora. En aquests 25 anys he viscut la transformació de Collblanc-Torrassa i m’hi he implicat incondicionalment. El treball en xarxa amb els agents i institucions del territori han caracteritzat aquesta etapa. Dels nens i nenes del barri amb els qui he compartit un espai i un temps, he après moltes coses. Ells són part de la meva vida i han ajudat a construir l’escriptora que soc ara.

L'Hospitalet, febrer 2020. Anna Vilar Roca

Xuts en la foscor. Barcelona: Animallibres, 2023.

Cervera, 1620. En aquell temps, una llegenda sobre la bruixeria recorria tot Europa. A les dones que tenien poders guaridors se les considerava bruixes i metzineres. Se les acusava de ser amigues del diable, de conjurar la malaltia i la mort, de provocar sequeres i pedregades. L’Aran Roig té disset anys i és la successora natural de la seva àvia, la remeiera de la comarca, respectada i temuda alhora.

L'aleteig de la papallona. Barcelona: Animallibres, 2021.

Un matí de principis d’estiu, la Rita i el seu germà Jep s’adonen que tenen un veí nou: es diu Max i s'acaba d’instal·lar a la casa del costat amb el seu oncle. En Max té molta imaginació i és curiós de mena. Gràcies a ell, la Rita i en Jep també coneixeran la Tronada, la dona misteriosa que viu al final del carrer i que els alertarà d’un perill imminent: l’extinció de la papallona blaveta.

L'aleteig de la papallona aventura fascinant que ens recorda que tot allò que fem té un impacte molt important en el medi ambient. I que l'activisme ecològic es practica en cada petit detall.

Tot plegat semblava una broma. Barcelona: Animallibres, 2019. Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil 2019. 

L’Àlex és una noia grassa que ha estat víctima de l’assetjament cruel i constant d’alguns dels seus companys d’institut. En Jofre és un dels assetjadors de l’Àlex, i ara està trist i enrabiat perquè no entén que els pares l’hagin internat en un centre per a adolescents amb problemes. L’únic que espera amb delit cada dia és poder parlar una estona amb l’Ona, una noia aparentment sana i brillant que també té una ferida encara oberta.

Merayo, Elena [il·lustracions]. Fenil... quèee?. Barcelona: Associació Catalana de Fenilcetonúria i Altres Trastorns Metabòlics, 2005.

El mundo de los trastornos metabólicos está lleno de palabras complicadas, como fenilalanina, tirosinemia, selenio o gastroenterólogo, y también de palabras sencillas, como proteínas, leche o nutrientes.

Para entender mejor todas las palabras y saber más sobre la fenilcetinuria, la tirosinemia y el ciclo de la urea, entre otros trastornos, María, una niña PKU de seis años, nos explica cómo vigila su dieta con ayuda de sus padres y médicos, el batido PKU que toma cada día, las visitas al hospital y los análisis… unas rutinas que realiza cada día, igual que muchos otros niños, y que le permiten llevar una vida normal y feliz. 

Monès, Isidre [il.]. I un dia serà demà. Barcelona: La Galera, 2003.

En una societat no gaire allunyada en el temps, la informàtica sembla que ho haurà de controlar tot. I el consum podria esdevenir fins i tot obligatori, i la publicitat, omnipresent. Si fos així, es podria acceptar l'oposició d'una sola persona a un sistema tan estructurat? Els més joves pensen que, demà, podran canviar les coses.

I un dia serà demà narra la història d’un grup de joves estudiants en una època futura en què tot, o gairebé tot, està controlat pels ordinadors. La societat en la qual viuen és totalment consumista, fins al punt en què estan obligats a realitzar un mínim de consum anual. Entre aquest grup de joves una noia, l’Adriana, no conforme amb aquest sistema tan estructurat no segueix la norma establerta. Aquesta oposició li suposarà una sèrie de problemes.

Culla, Rita [Il.]. Vet aquí que set reis una vegada… Barcelona: La Galera, 1997.

Monés, Isidre [Il. ]. El saber perdut: història d’un llibre, d’un cavaller i un savi. Barcelona: La Galera, 1997.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 10/02/2024