Àlex Mascarell
Àlex Mascarell (Barcelona, 1978).
Dissenyador gràfic de professió, ornitòleg i educador ambiental, responsable del Departament de Producció i Comunicació científica del Zoo de Barcelona, i col·laborador en diversos projectes de l’Institut Català d’Ornitologia, així com de l’Editorial Lynx Edicions.
“He viscut gairebé tota la meva vida al barri de Santa Eulàlia i tota la meva formació escolar –Escola Milagros Consarnau i Institut COPEM- fins a entrar a La universitat, la vaig fer en aquest barri. Recordo anar al cinema a veure les meves primeres pel·lícules al carrer Santa Eulàlia, on actualment ja no queda res d’aquell cinema, i tota la meva infància ornitològica la vaig passar amb uns prismàtics veient ocells a la Plaça dels Avis, al Parc de l’Alhambra i qualsevol espai verd que tingués aquella zona. Durant uns anys vaig participar i formar part de la Junta Directiva del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, tot i que la meva aportació fou minsa, comparada amb la gran i exemplar feina que hi feien tots els demés membres. Fins a finals de 2010 vaig viure a l’Avinguda Carrilet i tot just quan em vaig casar vaig marxar cap a Barcelona”.
2017, Àlex Mascarell
Guia dels ocells exasperants de Catalunya. Almenara: Tundra Ediciones, 2024.
Aquesta guia vol ser un punt d'inflexió en el món de l'ornitologia, que segueixi la mateixa línia que vertebra a la nostra societat en l'actualitat: el triomf de la mediocritat. Vol ser, doncs, aquella guia que algú, d'aquí a molts anys, comenti en un article històric "Aquell va ser el moment en què l'ornitologia se'n va anar a la merda". Sí amics meus. Si no ets bo per triomfar per l'excel·lència, que sigui per la poca vergonya.
Joc de memòria dels ocells de Catalunya. La Seu d'Urgell: Saloria, 2023.
Joc de memòria a partir de les 30 espècies més emblemàtiques de l’avifauna catalana. Una manera d’aprendre a reconèixer-les mentre es juga. Un joc per a entre 2 i 6 jugadors d’una edat superior als 4 anys.
[il.]; Hernández, Víctor J. [text]. Ocells de Barcelona: introducció al seu reconeixement. Almenara: Tundra, 2021.
Guia de butxaca d'introducció als ocells de la ciutat de Barcelona i el seu entorn immediat. Amb làmines d'identificació de les espècies més freqüents i característiques i breus apartats sobre com i quan observar-les, com ajudar-les i contribuir a conèixer-les millor. Inclou un mapa amb llocs d'observació recomanats. Dissenyada per introduir-nos en l'observació i identificació de les aus de la ciutat de Barcelona, i per emprar-la en cursos de formació, programes d'educació ambiental i col·legis i instituts, o bé per disposar d'un resum dels caràcters d'identificació bàsics (làmines i textos ) en un format de butxaca que facilita tenir-los sempre a mà.
[il.]; Hernández, Víctor J. [text]. Ocells de València: introducció al seu reconeixement. Almenara: Tundra, 2021.
Guia de butxaca d'introducció als ocells de la ciutat de València i el seu entorn immediat. Amb làmines d'identificació de les espècies més freqüents i característiques i breus apartats sobre com i quan observar-les, com ajudar-les i contribuir a conèixer-les millor. Inclou un mapa amb llocs d'observació recomanats. Dissenyada per introduir-nos en l'observació i identificació de les aus de la ciutat de València, i per emprar-la en cursos de formació, programes d'educació ambiental i col·legis i instituts, o bé per disposar d'un resum dels caràcters d'identificació bàsics (làmines i textos ) en un format de butxaca que facilita tenir-los sempre a mà.
[il.]; Hernández, Víctor J. [text]. Aves de Madrid: introducción a su reconocimiento. Almenara: Tundra, 2021.
Guía de bolsillo de introducción a las aves de la ciudad de Madrid y su entorno inmediato. Con láminas de identificación de las especies más frecuentes y características y breves apartados sobre cómo y cuándo observarlas, cómo ayudarlas y contribuir a conocerlas mejor. Incluye un mapa con sitios de observación recomendados. Diseñada para introducirnos en la observación e identificación de las aves de la ciudad de Madrid, y para emplearla en cursos de formación, programas de educación ambiental y colegios e institutos, o bien para disponer de un resumen de los caracteres de identificación básicos (láminas y textos) en un formato de bolsillo que facilita tenerlos siempre a mano.
[dibuixos]. Birds of Japan. Bellaterra: Lynx, 2019.
Estenent-se per més de 3000 km des de l’Orient Llunyà Rus fins a Taiwan, l’arxipèlag japonès comprèn quatre illes principals a més de milers de petites illes i illots. Aquest ampli territori engloba una variada gamma d’hàbitats, paisatges àrtics i prats alpins al nord fins a boscos subtropicals al sud. Aquests ambients són l’hàbitat de diversos dels ocells més espectaculars i poc coneguts d’Àsia: l’Haliaeetus pelagicus i el Bubo blakistoni de la gelada illa d’Hokkaido; d’alguns dels ocells marins més rars del món com el Phoebastria albatrus i el Puffinus bryani; d’importants poblacions de grues hivernants; d’ocells endèmics com el Garrulus lidthi, el Scolopax miri i l’Hypotaenidia okinawae de les illes meridionals; i d’un conjunt de visitants estivals que van des de l’espectacular Pitta nympha fins a l’enigmàtic Phylloscopus ijimae. Pocs països tenen l’encant ornitològic del Japó!
[maquetació]; Institut Català d'Ornitologia; Franch, Martí [dibuixos]. Atles dels ocells nidificants de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017.
Aquest atles és fruit del treball entusiasta de més de tres-centes persones que han cercat els ocells que crien en tots els racons de Barcelona, amb una aproximació plena de rigor científic i voluntat de servei. Hi trobareu mapes que descriuen la distribució detallada de les vuitanta-tres espècies que nidifiquen en la ciutat, així com informació sobre on són, quants exemplars n'hi ha de cada i quines són les seves preferències d'hàbitat.
[et. al.] Coordinació científica. Fundació Barcelona Zoo (Zoo de Barcelona); Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari dels ocells del món: Ocells no passeriformes. [en línea]. TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017.
El diccionari en línia Diccionari dels ocells del món aplega 5.278 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells de tot el món, classificades en 36 ordres i 243 famílies. L’ordenació temàtica, encapçalada d’un codi numèric, segueix la classificació sistemàtica, d’acord amb la història evolutiva dels ordres i les famílies. La primera edició del diccionari, publicat el maig de 2017, presentava les fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes. En aquesta segona edició s’hi ha incorporat un nou grup de fitxes relatives a les espècies d’ocells corresponents a 27 famílies de l’ordre dels passeriformes. Es tracta d’un projecte en curs d’elaboració que es preveu anar ampliant a mesura que avanci la revisió de les famílies de passeriformes pendents de validació. En el document relatiu a l’arbre de camp del diccionari es poden consultar les famílies d’ocells passeriformes que inclou actualment el diccionari.
Per saber-ne més llegiu els comentaris del ornitoleg Abel Julien al su bloc Borg for birding!
[maquetació]; Fàbregas, Jordi [dibuixos]. Guia dels Rèptils i Amfibis del Zoo de Barcelona . Barcelona: Fundació Barcelona Zoo, 2015.
Des de la seva fundació l’any 1892, el Parc Zoològic de Barcelona sempre ha tingut una important representació de la classe dels réptils i amfibis. De fet, al llarg de la seva llarga història de més de 120 anys, aquestes dues classes d’animals han tingut una àmplia representació d’espècies dels indrets més inhòspits i desconeguts del món, així com d’espècies més conegudes, i fins i tot, d’espècies autòctones que han format part de programes de cria i reintroducció a la natura. Aquesta Guía que teniu a les mans us permetrà veure d’una manera clara i educativa l’estructura de la col·lecció de rèptils i amfibis del Parc Zoològic de Barcelona, amb una àmplia informació sobre les característiques físiques, biològiques, ecològiques i de conservació de cada una de les espècies.
Fàbregas, Jordi; Cebrian, Rafel[ coord. de l'ed.]. Guia de les Aus del Zoo de Barcelona. Barcelona: Fundació Barcelona Zoo, 2015.
La guia detalla la fenologia particular de les espècies d’aus silvestres que s’hi han detectat, així com un itinerari per a la seva observació. Algunes de les més interessants són: el Bernat pescaire, l’Esplugabous , Martinet blanc comú, Gralla;, Mallerenga blava i carbonera, Lloros i cotorres, Cuereta blanca i torrentera
[Text, edició i disseny]; Cebrian, Rafel [coordinació de l'edició, revisió i assessoria tècnica]. Rodríguez Franch, Martí ; Llobet i François, Toni [dibuixos]. Guia de reconeixement i identificació dels ocells silvestres del zoo de Barcelona. Barcelona: Fundació Barcelona Zoo, 2015.
Aquesta guia pretén ser una eina divulgativa i didàctica per apropar el públic del parc a l’avifauna silvestre del parc.
Al llibre ens dona moltes instruccions i consells sobre on i com observar els ocells del parc. El llibre compta amb nombroses aportacions gràfiques dels il·lustradors Martí Rodríguez Franch i Torni Llobet a més de les fotografies de Àlex Mascarell.
[disseny i maquetació]; Fundació Barcelona Zoo; Cebrian, Rafel; Bohigas, Eulàlia [Coordinació de l'ed.]; Fàbregas, Jordi [dibuixos originals]. Guia botànica del Zoo de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2014
Aquesta guia mostra 100 espècies vegetals de les més importants o comunes existents al Parc Zoològic, i permet fer una visita botànica, així com identificar i conèixer molts dels arbres que hi ha a la ciutat. Aplega 53 fitxes molt completes dels arbres més representatius pel nombre o la raresa i 47 fitxes més petites on es caracteritzen els arbusts més comuns.
[disseny i maquetació]; Cebrian, Rafel [Coordinació de l'ed.]; Fàbregas, Jordi [dibuixos originals i fotografies]. Guia dels Mamífers del Zoo de Barcelona. Barcelona: Fundació Barcelona Zoo, 2014.
Aquesta guia, vol esdevenir un recurs educatiu, una eina útil oberta a tothom per a conèixer millor, en el cas que ens ocupa, els mamífers representats al Zoo de Barcelona i per extensió, el conjunt de la fauna. Per això, més enllà de l’edició en paper, es troba a l’abast de tots aquells que vulguin consultar-la a la web de la Fundació, ja sigui per tenir accés fàcil i ràpid a les fitxes que la configuren, ja sigui per a preparar la visita al Zoo o a qualsevol indret o espai amb fauna salvatge o per a utilitzar-la com a element de suport en el recorregut per les instal·lacions del Parc de la Ciutadella. En aquest sentit, el Quadern amplia i reforça el conjunt de materials que l’equip del Zoo de Barcelona disposa i utilitza com a instrument educatiu i divulgatiu.
[dibuixos]. Hoyo Calduch, Josep del; [et al.]. Ilustrated checklist of the birds of the world. Barcelona: Lynx Edicions, 2014. Vol .2: Passerines
Este primer checklist ilustrado de las aves del mundo aglutina dos obras en una. Por una parte, es un checklist completo que incorpora la infomación taxonómica más actualizada y, por otra parte, incluye ilustraciones y mapas de distribución de todas las especies. Este checklist incluye todos los dibujos originales del Handbook of the Birds of the World y varios centenares más de nuevos.